6. 8. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prísne protestantská škola v strednom Holandsku môže podľa rozhodnutia súdu vylúčiť 16-ročného študenta, pretože jeho rodina má doma televíziu a internet a jeho sestra nosí nohavice. Súd v meste Utrecht rozhodol, že škola môže študenta logicky vylúčiť, aby si zachovala svoju náboženskú identitu, pretože názory jeho rodiny sú v príkrom rozpore s jej hodnotami. Škola označila televíziu a internetové pripojenie, ktoré má chlapcova rodina doma, za rúhanie. Rovnako nesúhlasne sa vyjadrila i k tomu, že študentova sestra má od rodičov povolené nosenie nohavíc. "Biblický rozdiel medzi mužmi a ženami musí byť vyjadrený oblečením, strihom vlasov a ostatnými osobnými prejavmi," uviedla škola. Rodičia vyhlásili, že stanovisko školy rešpektujú, no nestotožňujú sa s ním. Okolo šesť percent holandského obyvateľstva sa hlási k holandskej reformovanej cirkvi, prísnej forme protestantizmu. V rámci tejto cirkvi existuje i ortodoxná skupina, ktorá vehementne odmieta moderný spôsob života.

Herci a reklamné agentúry sa stretli, aby sa dohodli, ako sa budú platiť reklamy, v ktorých sa ukazujú slávne osobnosti. Reklamné agentúry majú v súčasnosti problém s technologickým pokrokom. Problém im robia digitálne videá, lebo tak konzumenti nemôžu pozerať reklamy. Rozmýšľajú nad novým typom reklamy, ktorá bude zasahovať aj do sietí mobilných telefónov či sveta internetu. Herci chcú za svoje vystupovanie veľa peňazí, ale reklamy nie je tak jednoduché ponúknuť vďaka novej technológii, ktorú konzumná spoločnosť používa. Toto stretnutie bolo odpoveďou na štrajk proti reklamným agentúram v New Yorku v roku 2000. Po niekoľkomesačných neformálnych rozhovoroch a dvoch dňoch vyjednávaní dospeli k záveru, že sa budú obidve strany snažiť spolupracovať, aby viedla ich práca k uspokojeniu oboch strán.

Fotografia izraelských náletov na Bejrút, ktorú zverejnila tlačová agentúra Reuters, bola nešikovne sfalšovaná počítačovým programom. Oblaky dymu na nej boli spolu s domami skopírované a znova pripojené k pôvodným, aby sa vyvolal dojem väčšej deštrukcie. Vyjadrenie Reuters pre rakúsku tlačovú agentúru APA uvádza, že fotografa v dôsledku tohto podvrhu suspendovali a v sobotu zverejnenú fotografiu okamžite po zistení o úprave stiahli. Reuters záležitosť vyšetruje a berie ju nanajvýš vážne. Sfalšovanie fotografie objavili a analyzovali blogeri na internete. Izraelský internetový spravodajský server Ynet ju zverejnil so správou o stiahnutí agentúrou Reuters.

Na internete: www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3286966,00.html