13. 3. 2007

ABSURD SLOVAK MEDIA LAW NEWS

ABSURD SLOVAK MEDIA LAW NEWS
Gesčný parlamentný výbor pre kultúru a médiá nepodporil dohodu STV a súkromných televízií na princípoch prechodu na digitálne vysielanie. Podstatu verejného terestriálneho multiplexu v televíznom pásme, na ktorej sa dohodli riaditelia televízií, si v pozmeňovacom návrhu k zákonu osvojil spravodajca zákona o digitálnom vysielaní Rafael Rafaj (SNS). Jeho návrh podobne ako voľnejšie koncipovaný pozmeňovací návrh Magdalény Vášáryovej (SDKÚ-DS) však väčšinovú podporu vo výbore nezískal. Výbor teda odporučil Národnej rade SR schváliť návrh zákona v podobe, akú predložilo ministerstvo kultúry vrátane pozmeňovacieho návrhu riešiaceho lokálny multiplex pre regionálnych vysielateľov. Zástupca predkladateľa zákona štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík v rozprave povedal, že návrh vznikol po mnohých diskusiách až v pondelok. Poukázal na situáciu v Česku, kde pre problémy televízií museli digitalizáciu odložiť, preto požiadal o podporu návrhu, ktorý ešte dopĺňajú pripomienky. Podľa Sečíka si predkladateľ uvedomuje riziko, že v roku 2012, ktorý je v zmysle medzinárodných dohôd hraničným termínom prechodu na digitálne vysielanie, nebude možné garantovať rovnakú kvalitu vysielania na celom území. Predseda výboru Pavol Minárik (KDH) preto poukázal na možné poškodenie vysielateľa, ak mu multiplex nezabezpečí kvalitné pokrytie a položil otázku, kto pokrytie zaplatí. Podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) zdôraznil potrebu vytvoriť prijatím navrhovaného zákona základ, ktorý sa bude postupne vylepšovať podobne ako pred časom zákon o vysielaní a retransmisii, s ktorým tiež neboli skúsenosti.
Členovia výboru tak pustili do parlamentu zákon, ktorý nemá zmysel a poškodí všetkých, vysielateľov, prevádzkovateľov a divákov. O daňových poplatníkoch ani nehovoriac. Tí sú poslancom potrební ako mŕtvemu zimník.
Všetci dúfajú, že pozmeňovacie návrhy prejdú v parlamente. Ak nie , bude MK SR a poslanci zodpovední za krach digitalizácie na Slovensku.