4. 7. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Katie Holmes, Rosie O'Donnell a Dannielynn, dcéra niekdajšej modelky Anny Nicole Smith, sa dostali na rebríček najvplyvnejších celebrít časopisu OK!. Zoznam 19 známych osobností sa rozhodli vydavatelia časopisu rozdeliť do šiestich kategórií - kráľovné krásy, určovatelia štýlu, zabávači, tvorcovia správ, pozostalí a najkrajšie telá. Časopis OK! vymenoval 28-ročnú Katie Holmes za kráľovnú krásy, keďže si ako manželka Toma Cruisa a matka ich dcéry Suri zachovala svieži vzhľad dievčaťa zo susedstva. V tejto kategórii bodovali i speváčky Beyoncé a Jennifer Lopez. Moderátorka Rosie O'Donnell, ktorá sa postarala o obrovský mediálny rozruch vďaka svojej relácii The View na televíznej stanici ABC, sa dostala na čelo kategórie tvorcov správ, podobne ako hollywoodsky pár Brad Pitt a Angelina Jolie ako aj hviezda seriálu Klinika Grace T. R. Knight. Bol to práve Knight, kto verejne ohlásil, že je homosexuál, keď sa dostal pod nenávistnú paľbu komentárov zo strany kolegu Isaiaha Washingtona. Bezpochyby najmladšou hviezdou na zozname vplyvných celebrít je 10-mesačná Dannielynn Hope, ktorá sa stala najvplyvnejšou pozostalou po jednej z najkontroverznejších hollywoodskych tragédií. Jej matka Anna Nicole Smith zomrela vo februári na Floride. Medzi troma najvplyvnejšími zabávačmi sa objavil predseda poroty súťaže American Idol Simon Cowell, speváčka Carrie Underwood a modelka Heidi Klum. Najkrajším tvarom tela sa môže pýšiť modelka Tyra Banks. Najvplyvnejšími osobnosťami na poli módy a určovania trendov sa stali Sarah Jessica Parker, Justin Timberlake a Kate Moss.
Prepusteniu britského novinára pracujúceho pre BBC Alana Johnstona po 114 dňoch zajatia predchádzalo vyhlásenie náboženského ediktu alebo fatvy, ktorý vydal popredný moslimský duchovný Sulajám al-Daja. Informoval o tom v stredu hovorca Výborov ľudového odporu Abú Madžíd. Podľa neho únoscovia nedostali za Johnstona žiadne výkupné, ale "počúvali slová veľkého duchovného, ktorý vydal fatvu, v ktorej vyzval na bezpodmienečné prepustenie britského novinára". Únoscovia z organizácie Armáda islamu a militanti z ozbrojeného krídla Hamásu Brigády al-Kassám, ktorí naliehali na Johnstonove prepustenie, akceptovali rozhodnutie jednej z najvyšších duchovných autorít v Gaze.Hamás požadoval prepustenie reportéra na slobodu odvtedy, čo násilne prebral kontrolu nad Pásmom Gazy. V utorok zaujali sily Hamásu pozície v okolí bašty skupiny, ktorá Johnstona zadržiavala a vystupňovali tak tlak na jeho prepustenie. Johnstona uniesla organizácia Armáda islamu v meste Gaza 12. marca. Hamás tvrdil, že vie, kde uneseného novinára hľadať, ale z obáv o jeho bezpečnosť nezasiahol. Organizácia sa totiž vyhrážala, že pri akomkoľvek pokuse o jeho oslobodenie novinára zabije. V stredajšom vyhlásení Brigád al-Kassám sa uvádza, že "uzavretie tohto sporu s našimi bratmi z Armády islamu a ich prijatie legálneho a mravného postoja ukazuje, že odteraz budú s nami vážne spolupracovať". "Za žiadnych okolností neakceptujeme akékoľvek ďalšie únosy cudzincov žiadnou palestínskou skupinou", píše sa vo vyhlásení. "Potrebujeme hlasy všetkých tých, ktorí môžu svetu sprostredkovať utrpenie nášho ľudu a oprávnenosť nášho boja", zdôraznila skupina. Najvyšší predstaviteľ zahraničnej politiky EÚ Javier Solana sa veľmi teší z prepustenia britského reportéra pracujúceho pre BBC Alana Johnstona a srdečne ho pozdravuje, uviedla hovorkyňa Solanu v stredu. "Sme nesmierne šťastní, že ho prepustili," povedala Cristina Gallachová. "Tešíme sa, že ho čoskoro uvidíme opäť pracovať pre BBC." Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) tiež vyjadrila veľké potešenie s prepustením Alana Johnstona a dodala, že dúfa, že to povedie k oslobodeniu ďalších unesených pracovníkov médií na celom svete. "Johstona, jeho rodinu a priateľov srdečne pozdravujeme a želáme mu všetko najlepšie," povedal predseda IFJ Jim Boumelha. "Prepustenie Alana by malo povzbudiť medzinárodné spoločenstvo, aby podnikalo intenzívne kroky na oslobodenie unesených novinárov počas vykonávania ich povolania," povedal Boumelha. Podľa IFJ rozličné skupiny momentálne zadržiavajú 29 zahraničných novinárov. Jonstona prepustili v stredu ráno v Gaze po 16 týždňoch, ktoré strávil v zajatí v rukách extrémistickej skupiny Armáda islamu.
Tvorca seriálu Simpsonovci Matt Groening zúfalo túži dostať Madonnu do kultového animovaného seriálu, v ktorom už účinkovali početné hviezdy. Groening uviedol o popovej kráľovnej, že je jedinou osobou, ktorú sa mu dosiaľ nepodarilo "zlanáriť" a že by rád videl Madonnu v seriáli. "Zúfalo si želáme, aby sa objavila v programe. Je jednou z tých, ktorých sa nám ešte nepodarilo získať," cituje Groeninga stránka Contactmusic. V sitcome sa doteraz objavili celebrity ako Britney Spears, Mel Gibson, Stephen Hawking, Sir Elton John a Dolly Parton. Génius animácie takisto uviedol, že plánuje epizódu v štýle seriálu Prison Break "s tetovaniami a so všetkým".
Kontroverznú ruskú stránku allofmp3.com síce zrušili, ale vráti sa v inej forme. Stránka ponúkala cez internet hudbu na stiahnutie, ktorej ceny boli v porovnaní s konkurenciou mimoriadne nízke. Allofmp3.com čelila viacerým súdnym procesom s britskými a americkými hudobnými vydavateľstvami, ktoré ju žalovali za porušovanie autorských práv. Americká vláda spomenula existenciu allofmp3.com ako prekážku pri vstupe Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Stránka je v súčasnosti mimo prevádzky. Víťazstvo hudobných spoločností sa ale zdá byť len krátkodobé. Podľa informácií agentúry Associated Press ruská spoločnosť MediaServices - ktorá prevádzkovala allofmp3.com - spúšťa podobnú stránku, predávajúcu hudobné skladby za podobné ceny ako jej predchodca.
Generálna prokurátorka amerického štátu New Jersey Anne Milgram v utorok vyhlásila, že viac než 140 odsúdených sexuálnych zločincov malo registrovaný profil na internetovej chatovacej stránke MySpace. New Jersey patrí medzi štáty, ktoré spolupracujú s MySpace pri monitorovaní sexuálnych zločincov na internete. Zo 140 delikventov aktívnych na MySpace, osemdesiati boli v podmienke. Úrady zisťujú, či došlo k porušeniu podmienky zo strany týchto delikventov. Vlastník stránky MySpace, spoločnosť Fox Interactive Media, vymazala v máji profily a oznámila polícii identitu vyše 7000 registrovaných sexuálnych zločincov. "Máme v rukách dôkaz, ktorý potvrdzuje tie najhoršie obavy rodičov a vychovávateľov v štáte New Jersey - sexuálni zločinci sú aktívni na internetových stránkach, používaných deťmi," uviedla vo svojom vyhlásení Milgram. Informácie dodané MySpace označila za prvý krok a varovala, že ďalší sexuálni delikventi môžu stále surfovať na internete. Podľa amerického Národného centra pre nezvestné a zneužívané deti, jedno zo siedmich detí vo veku 10 až 17 rokov sa zoznámi so sexuálnym útočníkom práve cez internet. Milgram nalieha na rodičov, aby chránili svoje deti tým, že budú kontrolovať, aké stránky si deti prezerajú a vysvetlia im nebezpečenstvá pri chatovaní s možnými sexuálnymi zločincami.
Investigatívna maďarská novinárka Irén Kármánová, ktorú podľa jej výpovede 29. júna neznáme osoby v Budapešti napadli a zbili, nehovorí pravdu. Vyhlásil to dnes v maďarskej metropole na tlačovej besede šéf kriminalistického oddelenia Národného úradu vyšetrovania (NNI) Zoltán Czizner. "Na základe dôkazov zozbieraných počas policajného vyšetrovania možno konštatovať, že únos a útok na Irén Kármánovú sa nestal tam, v tom čase a takým spôsobom, ako to vo svojej výpovedi uvádzala," povedal podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Czizner. Ako dodal, získané informácie jednoznačne vyvracajú vyjadrenia novinárky a bez pochýb svedčia o tom, že miesto, čas a spôsob činu sa líšia od toho, ako prípad policajtom vykreslila. Zviazanú a zbitú novinárku našiel rybár na dunajskom nábreží medzi mostmi Lágymányosi a Petöfi. Žena, ktorá sa roky zaoberala odhaľovaním miliardových podvodov s vykurovacími olejmi a prepojením politikov na zločinecké kruhy po zmene režimu, polícii tvrdila, že ju neznáme osoby prepadli, zobrali do auta, zviazali a vyhodili pri Dunaji.