5. 8. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Sarrah Jessica Parker si myslí, že pre úlohu Carrie Bradshaw v úspešnom televíznom seriáli Sex v meste má natrvalo zničené telo. Herečka trvá na tom, že vysoké podpätky, ktoré musela mať po celý čas nakrúcania na nohách, si už vybrali svoju daň. "Niekedy som vo vysokých podpätkoch strávila na pľaci aj 18 až 20 hodín. Z utekania a tancovania na nich mám úplne zničené telo. Kolená si už ani necítim."
Vyše mesiaca po údajnom fyzickom útoku na investigatívnu novinárku Irén Kármánovú, ktorú podľa jej výpovede 22. júna neznáme osoby v Budapešti napadli a zbili, sa polícii nepodarilo nájsť útočníkov, ani vyjasniť motív útoku. Konštatuje to vydanie maďarského ľavicového denníka Népszava. Podľa kriminalistov novinárka nehovorí pravdu, Kármánová sa však domnieva, že štátne orgány sa chcú vyhnúť tomu, aby vyjasnili čin, ktorý podľa jej názoru spáchala olejárska mafia. Népszava pripomína doteraz známe detaily prípadu plného nejasností, vrátane skutočnosti, že žena bola v blízkom vzťahu s jedným z hlavných aktérov kauzy miliardových podvodov s ľahkými vykurovacími olejmi po zmene režimu Tamásom Portikom. Denník tiež poznamenáva, že sa vzťahy s jej policajným informátorom Istvánom Sándorom, ktorý bol hlavným vyšetrovateľom prípadu, úplne pokazili. Obaja pracujú na tom, aby dôveryhodnosť toho druhého podkopali. Zoltán Csizner z Národného úradu vyšetrovania (NNI), ktorý sa prípadom zaoberá, pre Népszava povedal, že Kármánová sa tvrdohlavo drží svojej verzie prípadu, policajti ale vedia, že s veľkou pravdepodobnosťou pravdou je iba to, že ju napadli. Postoje novinárky a polície sa podľa Csiznera odvtedy vôbec nezblížili, žena nie je ochotná podať informácie o útočníkovi, alebo útočníkoch, preto je relatívne ťažké pokročiť vo vyšetrovaní. Zviazanú a zbitú Kármánovú našiel rybár na dunajskom nábreží medzi mostmi Lágymányosi a Petöfi. Žena, ktorá sa roky zaoberala odhaľovaním miliardových podvodov s vykurovacími olejmi a prepojením politikov na zločinecké kruhy, polícii tvrdila, že ju neznáme osoby prepadli, zobrali do auta, zviazali a vyhodili na dunajskom nábreží. Na margo spochybnenia jej tvrdení políciou, podľa ktorej sa útok nestal tak, vtedy a na tom mieste, ako žurnalistka vypovedala, Kármánová konštatovala, že je mnoho nevyjasnených otázok. "Polícia sa snaží zistiť, čo sa stalo, oficiálne ma však z krivej výpovede neobvinili," dodala. Prípad označila za profesionálny útok objednaný organizovanou zločineckou skupinou a odmietla dohady o tom, že motívom napadnutia bolo niečo iné ako jej aktivity v odhaľovaní olejárskej kauzy.
Televízna reportérka v utajení musela v piatok utiecť pred rozčúlenými počítačovými hackermi, ktorí ju na konferencii v Las Vegas prichytili s kamerou schovanou v kabelke. Michelle Madigan z relácie Dateline NBC po odhalení obťažovali a posmievali sa jej. Z konferencie DefCon musela napokon utiecť, vonku naskočila do auta a zmizla. "Poslali pomerne peknú mladú dámu so skrytou kamerou, ktorej hlavnou úlohou bolo nakrútiť niekoho, ako sa priznáva k nejakému zločinu, čo naozaj nie je dobré," uviedol hovorca podujatia "Priest". Medzi hackerov sa pravidelne zvyknú otvorene i v utajení zamiešať aj federálni agenti, čo dokazuje aj názov jednej z diskusií "Spoznaj svojho federála". "Toto je Švajčiarsko hackovania - neutrálna pôda, na ktorej sa stretávajú hackeri s federálmi, pričom majú spoločný cieľ, urobiť používanie počítačov bezpečnejším," spresnil Priest. O Madiganovej misii vedeli organizátori DefConu ešte skôr ako vôbec prišla. Keď dorazila, skontaktovali sa s ňou a ponúkli jej novinársku akreditáciu, vďaka ktorej by sa mohla voľne pohybovať po konferencii a návštevníci by ju mohli ľahko identifikovať. Reportérka však túto ponuku odmietla. Zakladateľ DefConu Jeff Moss, ktorého hackerské meno je Dark Tangent, prilákal Madigan do preplnenej konferenčnej miestnosti. Tam ohlásil začiatok hry s názvom "nájdi federála". Keď bola medzi publikom, zmenili názov hry na "spoznaj reportérku v utajení". Bez toho, aby ju menoval, Moss odsúdil jej praktiky. Keď ju odhalili, v publiku sa zdvihla vlna rozhorčenia. Madigan musela odstrčiť jedného z dobrovoľníkov pracujúcich na podujatí a z miestnosti utiekla.

Britská verejnoprávna televízia BBC spustila internetovú službu, ktorá záujemcom umožní sťahovať väčšinu programov odvysielaných v priebehu uplynulého týždňa. Tento krok je označovaný za najväčšiu zmenu v spôsobe sledovania televízie za 40 rokov. IPlayer/ pôvodne známy aj ako iMP, Integrated Media Player, Interactive Media Player, alebo MyBBCPlayer / vyvíjala BBC od roku 2003, využívala technológiu a infraštruktúru od Kontiki / vo vlastníctve VeriSign/, Siemens Business Services (predtým BBC Technology), a Red Bee Media (predtým BBC Broadcast). Generálny riaditeľ BBC Mark Thomson vyhlásil, že príchod iPlayer, ktorý umožňuje sledovať programy "on-demand", je rovnako dôležitý ako prvé vysielanie vo farbe zo 60. rokov. Diváci majú na výber zo 400 hodín programov - čo je 60-70 percent celkového vysielania BBC - vrátane populárnych programov ako EastEnders, Doctor Who a Planet Earth. BBC čelí konkurencii podobných služieb, ktoré poskytujú televízie Channel 4 a ITV, ako aj zo strany čoraz populárnejších internetových stránok pre zdieľanie videí, akou je napríklad YouTube. Nástup internetu, mobilov a zariadení, na ktoré možno zaznamenať hodiny programov, výrazne narušilo koncepciu pevných harmonogramov televízneho vysielania. Televízie sú pod tlakom, aby si divákov udržali tým, že im umožnia programy sledovať v čase, keď chcú oni. "Našou víziou je, aby sa BBC iPlayer stal univerzálnou službou dostupnou nielen cez internet, ale aj cez kábel a iné televízne platformy, a nakoniec na mobiloch a moderných zariadeniach do dlane," povedal Ashley Highfield, riaditeľ oddelenia BBC pre médiá a technológiu budúcnosti. Služba je zadarmo dostupná na www.bbc.co.uk/iplayer, ľudia si však nebudú môcť ukladať stále kópie programov na svojich počítačoch. Stiahnutie hodinovej show môže trvať 30 minút. Dostupná je len pre osoby, ktoré žijú v Británii a majú počítače s operačným systémom Microsoft XP. Po odsledovaní alebo po 30 dňoch sa programy z počítača automaticky vymažú. Kopírovaniu bráni program copyrightovej ochrany. Plná prevádzka sa očakáva na jeseň tohto roku.