26. 8. 2007

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival
Včera sa skončil Sarajevský filmový festival . Britský herec Jeremy Irons bol predsedom poroty trinásteho ročníka Sarajevského filmového festivalu. Porota rozhodla o udelení ocenenia za najlepší film - A Man's Fear of God/Takva , režiséra Ozera Kiziltana a odmení ho sumou približne 834-tisíc korún. Najlepší herec Saša Petrović za film It's Hard to be Nice, režiséra Srđana Vuletića a herečka Saadet Isil Aksoy za film Egg režiséra Semiha Kaplanoglu získali odmenu takmer 83-tisíc korún.
Deväťdňový festival, ktorý sa začal 17. augusta, sa zameriava sa najmä na filmovú produkciu juhovýchodnej Európy. Divákov mali prilákať aj špeciálni hostia, medzi ktorými bol aj americký herec Steve Buscemi. Hviezdou festivalu, z ktorého si vlani hlavnú trofej odniesla snímka Das Fräulein (Slečna) švajčiarskej režisérky chorvátsko-bosnianskeho pôvodu a tohtoročnej porotkyne Andrey Štakaovej, bola tentoraz aj byť francúzska herečka Juliette Binoche. V Sarajeve sa objavili aj rumunský režisér Cristian Mungiu, ktorého snímka 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni získala Zlatú palmu na MFF v Cannes, a aj jeho nemecký kolega tureckého pôvodu Fatih Akin. Sarajevský filmový festival založila skupinka nadšencov na konci bosnianskej vojny v roku 1995 a napriek začiatočným problémom sa stal najväčším filmovým podujatím na Balkáne.
Festival sa začal svetovou premiérou súťažnej koprodukčnej snímky Teško je biti fin s anglickým distribučným názvom It's Hard To Be Nice, ktorú nakrútil srbský filmár Srdjan Vuletič. Na podujatí sa bude v súťažnej sekcii celovečerných hraných filmov uchádzať o hlavnú trofej - Sarajevské srdce - ešte ďalších deväť filmov.
V programe festivalu nechýbala ani súťaž krátkometrážnych, či dokumentárnych filmov, projekcie viacerých pozoruhodných mimosúťažných diel, napríklad prác režisérov Gusa van Santa, Steva Buscemiho, Carlosa Reygadasa, Alexandra Sokurova, Susanne Bierovej, či viacerých ázijských filmárov. Osobitnú prehliadku venovali organizátori tentoraz tvorbe rakúskeho scenáristu a režiséra Ulricha Seidla.