10. 10. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Šéfredaktor maďarského denníka Népszabadság nariadil vnútorné šetrenie, aby sa zistilo, kto je zodpovedný za zverejnenie nepravdivej správy o smrti bývalého premiéra Gyulu Horna. Verdikt sa očakáva vo štvrtok, potom, čo šéfredaktor záležitosť prekonzultuje s majiteľmi novín. Obaja zástupcovia šéfredaktora, ktorých sa aféra týka, už ponúkli odstúpenie zo svojich postov. Na internetovej stránke denníka sa v pondelok večer okolo deviatej hodiny na niekoľko sekúnd objavila krátka správa o úmrtí expremiéra Horna, ktorá sa nezakladala na pravde, uvádza Népszabadság na internete. Denník sa ospravedlňuje bývalému premiérovi aj svojim čitateľom. Podľa maďarských médií je bývalý predseda maďarskej vlády naďalej v nemocnici, o jeho diagnóze a zdravotnom stave však lekári nepodávajú žiadne informácie.
Iránsky novinár, ktorého uväznili minulý rok pre podozrenie zo špionáže, prepustili na základe odvolania. Informovala o tom v stredu iránska tlačová agentúra IRNA. Alího Farahbakša, ktorého zatkli v novembri po návrate z konferencie v zahraničí, odsúdili v marci na tri roky. Ako uviedol jeho právnik Mahmúd Alizadíh, "odvolací súd schválil jeho podmienečné prepustenie." Agentúra o podmienkach jeho prepustenia neinformovala. Farahbakš sa špecializoval na ekonomické záležitosti a pracoval pre teraz už zakázané reformistické noviny Yas-e a centristický Shargh, ktorý začal vychádzať tento rok po deväťmesačnom zákaze. Iránske novinárske združenie v januári uviedlo, že Farahbakša zatkli po návrate z konferencie v Thajsku, kde sa zúčastnil na stretnutí občianskych a sociálnych skupín. V Iráne, kde je tlač pod prísnou kontrolou, zatkli desiatky novinárov a zrušili množstvo reformistických titulov, ktoré sa začali objavovať počas vlády bývalého prezidenta Muhammada Chatámího.
Moderátorku nemeckej televízie, s ktorú minulý mesiac ukončila pracovný pomer televízia ARD za chválospev na hitlerovskú rodinnú politiku, vykázali aj z utorkovej večernej talkšou po tom, čo sa odmietla ospravedlniť za svoje výroky a obvinila médiá z "honu na čarodejnice". "Pokiaľ nesmieme rozprávať o nacistických rodinných hodnotách, takisto nemôžeme hovoriť o diaľniciach, ktoré v tej dobe vybudovali a po ktorých jazdíme do dnešných čias," odvetila Eva Hermanová (48) na otázku moderátora talkšou Johannesa Kernera. Ten sa jej spýtal, či ľutuje vyjadrenia, v ktorých chválila nacistickú politiku budovania rodín. Traja ďalší hostia talkšou boli zjavne ohromení jej odpoveďou a začali protestovať. Moderátor relácie Kerner potom Hermanovej naznačil, že by mala odísť. "Dúfal som, že pani Hermanová v priebehu mojej talkšou vysvetlí svoje kontroverzné vyjadrenia. Keď však bolo jasné, že tak nemieni urobiť, ukončil som diskusiu a obrátil som sa na ostatných hostí," uviedol neskôr Kerner vo svojom vyhlásení. Hermanová pôsobila 18 rokov ako moderátorka hlavnej spravodajskej relácie Tagesschau verejnoprávnej televízie ARD. Dôvodom rozviazania pracovnej zmluvy s ARD sa stala propagácia jej novej knihy s názvom Das Prinzip Arche Noah (Princíp Noemovej archy), v ktorej autorka kritizuje rozpad tradičnej rodiny a neodpustila so pochvalné slová o nacistickej rodinnej politike. Niektoré veci podľa nej boli dobré, napríklad prístup nacistov k hodnotám ako sú "deti, matky, rodina, solidarita". Hermanová obvinila médiá, že úmyselne prekrúcajú jej komentáre.
Účastník novembrového ultrapravicového podujatia v Blankenfelde neďaleko Berlína bude v súvislosti s útokom na novinárku čeliť žalobe. Informoval o tom dnes hovorca prokuratúry v nemeckom meste Postupim. Tridsaťdvaročný neonacista zaútočil na žurnalistku Severonemeckého rozhlasu (NDR) a spôsobil jej zranenia po tom, čo žena v spoločnosti fotografa robila zábery z akcie, na ktorej sa zišlo asi 200 pravicových extrémistov. Podľa policajných informácií nechýbali na tomto podujatí ani vysokopostavení členovia krajne pravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD).