24. 10. 2007

RADA STV

RADA STV

Rada STV dnes požiadala generálneho riaditeľa STV, aby o všetkých žiadostiach o poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu bola vopred písomne informovaná. Takisto požiadala GR STV, aby ju vopred informoval o všetkých koprodukčných projektoch týkajúcich sa nepriamo projektov štátnej správy. Rada STV súhlasila so žiadosťou STV z 28. 8. 2007 o pridelenie licencie na digitálne vysielanie pre prvú a druhú programovú službu STV podľa zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní. Zároveň žiada GR STV, aby v súlade s § 26 ods. 4 zákona o digitalizácii doplnil doklady podľa ods. 2 citovaného paragrafu o súhlas Rady STV. Rada STV v súlade s čl. 7 ods. 5 Štatútu STV schválila návrh na zmeny a doplnenie Organizačného poriadku STV v zmysle návrhu predloženého listom GR STV č. 205/10000/2007/IO z 19. 10. 2007. Ide o čiastočnú a postupnú implementáciu tých pripomienok členov Rady STV, ktoré sa dotýkajú spôsobu a reálnych možností nevyhnutného "oživenia" tvorby programov, ktoré má zabezpečiť najmä dramaturgia STV. V prvom kroku teda ide o : zvýšenie dôrazu na organizačné väzby a kontinuálne zabezpečovanie programotvorných činností, precizovanie oprávnení, vzťahov a zodpovedností vo väzbách programotvorných útvarov v procese tvorby, výroby a vysielania programov, umocnenie postavenia dramaturgie a jej zapojenie do procesov riadenia na základe ustálených postupov a objektívnych nástrojov programového plánovania a riadenia (pozri prílohu 2), úpravu vnútornej štruktúry útvaru dramaturgie, ktorej účelné členenie jednoznačne povedie k špecializácii jednotlivých útvarov hlavného dramaturga a zároveň umožní budovať ich vlastné autorské a tvorivé zázemie, metodicky usmerňovať a komplexne zabezpečovať väzby spolupráce s odbornými útvarmi STV v oblasti uplatnenia a ochrany podmienok autorského práva (autorského zákona). Úplná implementácia pripomienok by mala vyústiť do podania návrhu nového Organizačného poriadku STV v termíne do konca prvého štvrťroku 2008. Zároveň bol predložený aj návrh úpravy Organizačného poriadku STV v častiach „Útvar ľudských zdrojov – 16 200“ a „Útvar krízového riadenia – 17 300“, ktorá je dôsledkom v súčasnosti vykonávaných, realizovaných organizačných zmien a opatrení (rozsiahle delimitácie útvarov, resystemizácie funkcií, kumulácie činností) vykonávaných na základe rozhodnutí generálneho riaditeľa STV č. 13/07, 14/07, 15/07 a 16/07, ktorých rozsah a potreba dôsledného vykonania je zároveň odôvodnením predložených návrhov. Aj v súvislosti s materiálom Stanislavy Benickej Kríza ako príležitosť k zmene -Spravodajstvo STV a jeho potenciál na kvalitatívnu zmenu Rada STV požiadala GR STV, aby jej predložil koncepciu Hlavnej redakcie spravodajstva, publicistiky a športu STV. Rada STV zároveň zobrala na vedomie uznesenie odbornej komisie v znení z 18. 10. 2007.

Uznesenie zo zasadnutia odbornej komisie Rady Slovenskej televízie dňa 8. októbra 2007

Odborná komisia Rady STV, ktorej úlohou bolo preveriť 14 podnetov bývalých redaktorov HRSŚP STV Jaroslava Barboráka, Martiny Ruttkayovej, Borisa Koreňa, Michala Petrušku a Nory Gubkovej konštatuje, že zásahy, na ktoré sa redaktori sťažovali, neboli výsledkom cenzúry, ale zvyčajných redakčných postupov uplatňovaných pri redigovaní spravodajských príspevkov. Za opodstatnený komisia považuje podnet bývalého dramaturga B. Koreňa, týkajúci sa neuplatnenia princípu prázdneho kresla v zmysle Charty spravodajstva a publicistiky STV (časť VI. čl. 4 ods. 5): „Ak sa pozvaný hosť nezúčastní na besede, uplatní sa princíp „prázdneho kresla“, pričom moderátor o neúčasti aj o dôvodoch, pokiaľ sú mu známe, vecne informuje divákov na začiatku i počas besedy“. Tento princíp mal byť využitý v kauze ministra Ľ. Jahnátka a v ostatných podobných prípadoch. Odborná komisia zastáva názor, že situácia v spravodajstve vznikla aj ako dôsledok toho, že Slovenská televízia sa zatiaľ nedokázala vyrovnať s komerčným prostredím, v ktorom pôsobí. Pod vedením súčasného šéfredaktora – podobne ako predtým – nenašlo zatiaľ spravodajstvo svoju verejnoprávnu tvár. Komisia ďalej konštatuje, že väčšina pripomienok redaktorov je odrazom ich neprofesionality a nepochopenia potrieb verejnoprávneho spravodajstva, ako aj závažných nedostatkov v riadení redakcie a vo vzájomnej komunikácii. V záujme ich odstránenia komisia odporúča vytvoriť redakčný výbor zložený zo zvolených zástupcov redakcie spravodajstva. Tento výbor by zastupoval redakciu v komunikácii s vedením tak, aby sa problémy riešili, kým sú v zárodkoch. Mal by mať právo byť vopred oboznámený s návrhmi na obsadenie vedúcich funkcií a jeho stanovisko by malo byť (nezáväzne) vypočuté. Jeho úlohou by malo byť zlepšenie komunikácie v rámci redakcie, skvalitnenie spravodajstva a posilnenie jeho nezávislosti.

Ministerstvo financií odmietlo poskytnúť Slovenskej televízii (STV) 350-miliónovú dotáciu na pokrytie plánovanej straty a na program. Televízia však chce požiadať rezort financií o nové dve dotácie, o 100 miliónov korún na pokrytie strát z prehier STV na súdoch, pokút a ďalšie straty z minulých rokov a o necelých 70 miliónov korún na budúcoročné spustenie tretieho športového kanála. Radim Hreha pripustil, že prvá žiadosť o dotáciu nebola kompetentne napísaná, lebo dostatočne nepreverili podmienky jej prijatia. O peniaze požiadala verejnoprávna televízia ministerstvo financií v druhej polovici augusta. Štátnu dotáciu chcela použiť na pokrytie plánovanej straty na tento rok. Zhruba tretinu dotácie chce použiť na program, na výrobu seriálov a detskú tvorbu. Hreha zároveň dnes radu informoval, že vedeniu STV sa snahy o zníženie naplánovanej, približne 298-miliónovej straty nepodarilo naplniť. Vedenie STV popri príjmoch z koncesionárskych poplatkov a reklamy každoročne potrebovalo približne 300 miliónov z dotácií alebo predaja vlastného majetku. V súčasnosti však už nie je čo predať a dotáciu STV zatiaľ nedostala.

Ústavný súd vyhovel sťažnosti Slovenskej televízie v kauze Štúdia Beta , zrušil rozsudok Krajského súdu v Bratislave a vrátil vec krajskému súdu na ďalšie konanie. Ústavný súd , Podľa krajského súdu STV bola povinná zaplatiť Štúdiu Beta náhradu škody vyše 790 miliónov korún. STV sa odvolala proti tzv. čiastkovému rozsudku, ktorý v máji 2005 vyniesol Okresný súd Bratislava IV. Prvostupňový súd totiž uznal, že zmluvy medzi televíziou a štúdiom, uzatvorené ešte za manažmentu Igora Kubiša, sú platné a STV ich mala plniť. Rada STV nerokovala o návrhu Štatútu STV, návrhu Rokovacieho poriadku Rady STV.