24. 10. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Brad Pitt a Angelina Jolie spolu produkujú dramatický seriál o skupine záchranárov, ktorí pracujú vo vojnových oblastiach. Pitt a Jolie spolupracujú so Scottom Burnsom, ktorý produkoval oscarový dokument Nepohodlná pravda (2006). Seriál bude skúmať zákulisie politiky medzinárodnej dobročinnej organizácie a zachytávať životy záchranárov a ľudí, ktorým títo dobrovoľníci pomáhajú. Od roku 2001 je 32-ročná Jolie veľvyslankyňou dobrej vôle pre OSN a často cestuje do katastrofou zmietaných oblastí. V septembri 2006 založila Angelina spolu s Bradom nadáciu Jolie-Pitt, ktorá je zameraná najmä na podporu detí tretieho sveta a na projekt Lekári bez hraníc. Jolie dostala mnohé ocenenia za humanitárnu prácu.
Liberálna Občianska platforma (PO), ktorá podľa očakávaní vytvorí novú poľskú vládu, avizovala aj zmeny vo verejnoprávnej televízii. Podľa víťazných liberálov televízia pred nedeľnými voľbami poskytovala neprimeraný priestor pre kampaň vládnucich konzervatívcov. "Sme pevne odhodlaní opraviť niečo, čo sa v minulých rokoch pokazilo," vyhlásil šéf parlamentného klubu PO Bogdan Zdrojewski. Očakáva sa, že na poste poľského premiéra vystrieda Jaroslawa Kaczynského líder liberálov Donald Tusk, ktorého strana v nedeľu presvedčivo porazila vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS). Tusk už získal oficiálnu nomináciu svojej strany na premiérsky post, zostavením vlády ho však bude musieť poveriť prezident Lech Kaczynski. Občianska platforma v 460-člennom Sejme nedisponuje potrebnou väčšinou a bude musieť vládnuť v koalícii. Predstavitelia opozície obvinili bratov Kaczynských z neoprávneného využívania štátnej televízie v priebehu predvolebnej kampane. Občianska platforma podľa Zbrojewského navrhne novú legislatívu, ktorá by mala v budúcnosti zabrániť podobným prechmatom. Televízia pripúšťa, že premiér Kaczynski a jeho strana dostali počas predvolebnej kampane približne trikrát viac priestoru ako opoziční liberáli. Rozdiel bol však podľa predstaviteľov televízie spôsobený len skutočnosťou, že Kaczynski a jeho stranícky kolegovia sa na obrazovke objavovali aj v súvislosti s ich vládnymi funkciami. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) uviedla, že jej pozorovatelia odhalili "nedostatok rovnováhy" pri porovnávaní vysielacieho priestoru, ktorý dostali hlavné strany v štátnych televíznych kanáloch. Poľská Národná rada pre rozhlasové a televízne vysielanie si podľa OBSE úplne nesplnila svoje povinnosti zakotvené v ústave.
Na americký televízny trh vstúpil nový ekonomický kanál Fox Business Network (FBN), ktorému americká divízia mediálnej skupiny News Corp. magnáta Ruperta Murdocha bude konkurovať televízií CNBC, domácej jedničke v kábelovom vysielaní ekonomického spravodajstva. Signál FBN bude prijímať približne 30 miliónov amerických domácností, čo je necelá tretina pokrytia CNBC, ktorá patrí konglomerátu General Electric. Uvedenie nového kanálu spadá pod rámec Murdochových snáh dostať sa do čela svetového ekonomického spravodajstva. V lete sa News Corp. dohodla na kúpe vydavateľstva Dow Jones & Co., vlastníka popredných ekonomických novín Wall Street Journal.
European Space Agency
Nakrúcanie rozbehnutých projektov vrátane úspešného akčného seriálu 24, museli prerušiť vďaka ohňu, ktorý sa prudko šíri cez južnú Kaliforniu. Scény zo seriálu 24, v ktorom účinkuje i herec Kiefer Sutherland, premiestnili do vojenskej základne v Orange County, ako uviedol spravodajský portál BBC. Producenti seriálu 24 prerušili na dva dni nakrúcanie, keď sa štábu a hercom začalo ťažšie dýchať od všadeprítomného dymu. Oheň a silný vietor zastavil i tvorbu seriálov Odložený prípad, Big Shots a NCIS-Námorný vyšetrovací úrad. Požiar zasiahol územie, kde žije mnoho hollywoodskych hercov ako Mel Gibson, Barbara Streisand, Richard Gere, Pierce Brosnan, Dick Van Dyke a Ted Danson. Najmenej 16 požiarov, ktoré rozniesol silný vietor, zničilo územie od Santa Barbary až po mexické hranice a vyhnalo 500-tisíc ľudí z domovov. Dosiaľ si živel vypýtal daň v podobe 5 ľudských životov a 1300 zničených domov.
Manželka amerického herca Hugha Jackmana Deborra-Lee Furness v stredu vyhlásila, že je sklamaná zo zrušenia televízneho muzikálu Viva Laughlin, v ktorom sa jej manžel predstavil v jednej z hlavných úloh. Muzikál sa na obrazovkách objavil v Austrálii a Spojených štátoch amerických, no televízia CBS odvysielala iba dve časti tohto muzikálu, austrálska spoločnosť Nine Network dokonca len jednu epizódu. Viva Laughlin natočili na motívy britskej minisérie, ktorá bola nominovaná na Zlatý glóbus, k jej úspechu sa ale americký remake ani len nepriblížil. "Sme samozrejme sklamaní, ale v šoubiznise musíte riskovať. Urobiť drámu, ktorá bude zároveň muzikálom, je vždy veľký risk," povedala Furness v austrálskom meste Sydney.