16. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Televízneho novinára včera uniesli v Iraku po tom, ako odišiel zo svojho domu v Bagdade, oznámila iracká organizácia na monitorovanie práv novinárov. Montazír al-Zaídi, korešpondent pre televíznu stanicu al-Bagdadíja zmizol v rušnej centrálnej štvrti Bagdadu, napísala nevládna organizácia vo svojej správe. Zaídiho rodina povedala, že mu poobede zavolali na mobil, čím sa potvrdil jeho únos, uvádza sa v správe. Rodina však nedostala žiadne špecifické požiadavky ohľadne jeho prepustenia. Zaídi má 26 rokov, dodala správa. "Journalistic Freedom Observatory, organizácia na monitorovanie práv novinárov, vyzvala únoscov, aby zadržiavaného novinára čo najrýchlejšie prepustili z humanitárnych dôvodov," píše sa v správe. Žurnalisti v Iraku sú cieľom hrozieb od sunitských militantov a šiítskych milícií. Iných zase pripravili o život americké vojenské sily počas ich práce v teréne. Podľa Výboru na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku prišlo v Iraku o život 122 novinárov a ďalších 41 pracovníkov z médií od začiatku americkej invázie v roku 2003. Približne 85 zo všetkých zabitých boli irackí novinári.
Dánsky verejnoprávny vysielateľ Danish Broadcasting Corp. získal nomináciu na International Emmy Awards za svoj hraný kriminálny seriál The Killing. Seriál je koprodukciou DR TV-Drama, Danish Broadcasting Corp., ZDF, ZDF Enterprises, NRK a SVT, za podpory fondu Nordvision Fund Denmark. Seriál je výsledkom koprodukcie škandinávskych krajín (Dánska, Švédska a Nórska) s Nemeckom. Má 20 epizód, ktoré zachytávajú 20-dňový lov na vraha. Víťaz za najlepší seriál bude vyhlásený na galavečeri 19. novembra, kedy budú slávnostné odovzdané ceny vo všetkých kategóriách.
Švédska pošta vo štvrtok informovala, že odmieta distribuovať noviny krajne pravicovej strany, ktoré obsahujú karikatúry proroka Mohameda. K tomuto opatreniu pristupuje z obáv o bezpečnosť svojich zamestnancov. Hovorca Per Ljungberg o tom informoval v súvislosti s karikatúrami, v ktorých autor zobrazil proroka Mohameda s hlavou psa. Obrázky vyvolali v islamskom svete búrlivé protesty. "V tomto konkrétnom prípade sme sa rozhodli noviny nedistribuovať, pretože to predstavuje pre našich poštárov a poštárky riziko," povedal Ljungberg. Zároveň spresnil, že opatrenie nie je namierené proti krajne pravicovej strane švédskych demokratov, ktorých líder Jimmie Aakesson prostredníctvom vyhlásenia namietol, že demokracia a sloboda prejavu sú opatrením ohrozené. Noviny odmieta roznášať aj iná distributérska spoločnosť s odôvodnením, že strana nemá zastúpenie v parlamente. Švédskemu umelcovi Larsovi Vilksovi sa po zverejnení karikatúr vyhrážali smrťou, no on sa nechce nechať zastrašiť a na daný námet pripravuje muzikál.
Medzinárodné združenie asociácií scenáristov (IAWG) oficiálne vyjadrilo podporu štrajku hollywoodskych scenáristov. Na svojom stretnutí v kanadskom Montreale zároveň vyhlásili 28. november za Medzinárodný deň solidarity. Demonštrácie scenáristov by sa mali konať v Austrálii, Írsku, na Novom Zélande, Kanade, Veľkej Británii, Mexiku a Francúzsku. Na svojej oficiálnej internetovej stránke o tom informovala asociácia amerických scenáristov Writers Guild of America (WGA). Lídri asociácií scenáristov, ktoré zastupujú viac ako 21-tisíc členov, prisľúbili podporu štrajku WGA proti medzinárodným mediálnym konglomerátom. "Ich boj, je náš boj," vyhlásila prezidentka kanadskej asociácie scenáristov Rebecca Schechter. Scenáristi na celom svete majú podľa nej právo dostať férový podiel z internetu. "Budúcnosť nášho priemyslu smeruje k novým médiám. Scenáristi museli vždy bojovať o malý podiel ziskov, ktoré plynú z ich práce a tento prípad nie je iný," pridala sa predsedníčka britskej asociácie Katharine Way. Ako dodala predsedníčka írskej asociácie Audrey O'Reilly, ich solidarita znamená, že nikto z nich nebude "podkopávať" americký štrajk a členovia nebudú brať prácu štrajkujúcim americkým kolegom, pretože "štrajk, ktorý sa teraz koná v USA, je bojom za scenáristov na celom svete". "IAWG plne podporuje Writers Guild of America (East a West) v ich štrajku proti medzinárodným mediálnym konglomerátom. Scenáristi majú právo na spravodlivý podiel ziskov, ktoré plynú z ich práce, bez ohľadu na spôsob distribúcie. WGA za tieto práva bojovala aj v minulosti. Nové médiá sú budúcnosťou nášho priemyslu a my stojíme za našimi kolegami, pretože znovu bojujú aj za budúce generácie scenáristov," uvádza sa v jednohlasne schválenej rezolúcii IAWG.