23. 12. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Podľa telefonického prieskumu denníka USA Today súhlasí s požiadavkami štrajkujúcich scenáristov až 60 percent Američanov. Iba 14 percent obhajuje producentov, s ktorými sa scenáristi nevedia dohodnúť. Obe strany už ukončili pracovnú sezónu. Poslední scenáristi opustili miesta demonštrácií v stredu predpoludním. Americkí diváci na štrajk scenáristov pritom doplácajú, keďže už vyše mesiaca sa nevysielajú nové vydania populárnych večerných zábavných show. Až 38 percent respondentov sa v prieskume vyjadrilo, že bude vzhľadom na vysoké množstvo repríz sledovať televíziu menej. Polovici z tých, ktorí pred obrazovkami zostanú, reprízy neprekážajú. Približne 40 percent tých, ktorí naďalej televíziu sledujú podobne dlho ako predtým, sa zaujíma o štrajkom nepoznačené reality show. Skupina približne 26 percent divákov dáva prednosť starším televíznym programom na DVD. Členovia Amerického cechu scenáristov (WGA) pokračujú už šiesty týždeň v štrajku, aj keď na miesta protestov pred producentskými štúdiami sa vrátia až 7. januára 2008. Vianočné dni však niektorí z nich využijú na rozdávanie letákov v nákupných a zábavných centrách. Nevyhnú sa ani Disneylandu alebo zábavnému parku štúdií Universal. V piatok cech informoval médiá o rokovaniach s Worlwide Pants, čo je producentská spoločnosť zábavnej talkshow Davida Lettermana. WGA však odmietla zverejniť akékoľvek detaily o týchto rokovaniach. Vedenie WGA okrem toho v piatok komentovalo rozhodnutie vrátiť na obrazovky dvoch populárnych zabávačov Jona Stewarta a Stephena Colberta. Ich show sa začnú na Comedy Central vysielať opäť v januári, nebude na nich však pracovať ani jeden scenárista z cechu, čo podľa scenáristov povedie k zníženej kvalite oboch relácií. Štrajk scenáristov začal 5. novembra, keď sa WGA a Aliancii filmových a televíznych producentov nepodarilo dohodnúť podmienky kolektívnej zmluvy. Rokovania boli 27. novembra obnovené, ale po dvoch týždňoch opäť stroskotali. Jadrom sporu sú honoráre za vysielanie cez nové digitálne médiá a internet, ako aj nízke podiely za šírenie tvorby prostredníctvom DVD.
Copyright © TASR 2007
Unesený francúzsky novinár Gwen Le Gouil je údajne v poriadku a jeho únoscovia mu povilili použiť mobilný telefón, aby zavolal svojej priateľek. Gwen Le Gouil nakrúcal v Somálsku dokumetárny film. Únoscovia požadujú výkupné 80.000 USD.
Osemdesiatjedenročná britská kráľovná Alžbeta II. dnes prekvapivo využila modernú technológiu a zriadila si na obľúbenej webovej stránke YouTube vlastný kanál (www.youtube.com/theroyalchannel). Kráľovná ho využije na propagáciu svojho 50. výročného vianočného príhovoru - Alžbeta II. sa po prvý raz prihovorila britskému národu a kolóniám 25. decembra 1957. Buckinghamský palác dnes na YouTube zavesí aj archív a nedávny filmový záznam kráľovnej a jej rodinných príslušníkov a plánuje tam pravidelne pridávať nové klipy. YouTube, ktorý umožňuje komukoľvek zdieľať svoj videozáznam s ďalšími, bol založený v roku 2005 a vlani ho odkúpil Google. "Kráľovná vždy drží krok s novými spôsobmi komunikácie s ľuďmi," informoval Buckinghamský palác. Vlani bol jej vianočný príhovor zavesený na internete vo forme podcastu (zvukového záznamu). Vždy sa prispôsobila okolnostiam, aby sa jej slová dostali k čo najväčšiemu množstvu ľudí. A YouTube sprístupní jej vianočné posolstvo mladším ľuďom a ľuďom v druhých krajinách, dodal. Kráľovská stránka je označená červeným nápisom - Kráľovský kanál - oficiálny kanál britskej monarchie - a ilustrovaná fotografiou Buckinghamského paláca po stranách s kráľovskou strážou v jej typických vysokých chlpatých baraniciach a červenej uniforme. Moderné videoklipy ukazujú zábery záhradných párty, štátnych návštev, kráľovnej a mnohých britských premiérov, ktorí slúžili počas jej vlády, ako aj jeden deň zo života jej syna, princa Charlesa. Záznam televízneho príhovoru kráľovnej 1957 pripomenie návštevníkom stránky, že televízia bola kedysi rovnako prelomovým vynálezom ako je dnes internet. Kráľovský kanál prináša aj vzácny nemý záznam svadby kráľovniných rodičov z roku 1923, ktorí boli vtedy známi ako vojvoda z Yorku a lady Elizabeth Bowes-Lyonová. V utorok 25. decembra si bude opäť možné stiahnuť aktuálny vianočný príhovor Alžbety II. ako podcast zo stránky www.royal.gov.uk a po prvý raz bude prístupný aj televízny záznam vo vysokom rozlíšení.

Copyright © TASR 2007