9. 7. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Rumunský ústavný súd sa dnes postavil proti návrhu zákona, ktorý by od rádií a televíznych staníc vyžadoval častejšie vysielanie "pozitívnych správ". Podľa súdu by bola takáto legislatíva protiústavná. Zákon, ktorý inicioval zástupca predsedu vládnucej Liberálnej strany a člen opozičnej pravicovej strany Väčšie Rumunsko, jednomyseľne schválil Senát v júni, ale v Poslaneckej snemovni sa proti nemu postavila opozičná Liberálnodemokratická strana. "Ústavný súd rozhodol, že celý zákon je protiústavný a preto ho prezident nemôže podpísať," uviedol jeden zo sudcov pre tlačovú agentúru Reuters. Parlament sa tak musí zákona vzdať, alebo ho opraviť. Priaznivci tejto legislatívy tvrdia, že v médiách je príliš veľa pochmúrnej nálady, z ktorej je ľuďom zle. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) naliehala v utorok na rumunského prezidenta Traiana Basesca, aby zákon vetoval s tým, že určovať, čo sú dobré a zlé správy, by bol veľmi ostrý zásah politiky do slobody médií. Skupiny monitorujúce médiá a štátny regulačný úrad pre vysielanie tiež odporúčali prezidentovi, aby zákon vetoval.

Copyright © TASR 2008

Zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Yahoo Jerry Yang obvinil spoločnosť Microsoft z pokusu o destabilizáciu internetovej firmy Yahoo. Informáciu v stredu zverejnil americký denník Wall Street. Microsoft podľa Yanga v skutočnosti nemá záujem odkúpiť Yahoo. Yang ďalej uviedol, že softvérový gigant sa nepokúša viesť žiadne seriózne oficiálne rokovania. Reagoval tým na vyjadrenia amerického miliardára a akcionára spoločnosti Yahoo Carla Icahna. Ten pre denník uviedol, že výkonný riaditeľ spoločnosti Microsoft Steve Ballmer má vraj aj naďalej záujem o kúpu vyhľadávača spoločnosti Yahoo, prípadne o kúpu celej spoločnosti, nie je však ochotný rokovať so súčasným predstavenstvom."Myslím si, že destabilizačný proces Microsoftu je stále viac a viac úmyselný. Veriť pánovi Icahnovi a jeho novému predstavenstvu by znamenalo veľmi zlý výber. " tvrdí Yang. Najväčšia softvérová spoločnosť na svete potvrdila vyjadrenia amerického miliardára Icahna o možnosti novej ponuky na odkúpenie Yahoo, ak spoločnosť vymení svoje predstavenstvo. "Výkonný riaditeľ Ballmer a pán Icahn evidentne spojili svoje sily a chcú Yahoo prinútiť, aby predala svoj vyhľadávač, prípadne celú spoločnosť za cenu, ktorú určí budúce predstavenstvo a manažment Microsoftu. Ak Microsoft a pán Ballmer chcú skutočne odkúpiť Yahoo, vyzývame ich, aby okamžite predložili svoju ponuku, " dodal pre denník Wall Street Yang.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.