14. 8. 2008

Der Stand der Dinge ?

Der Stand der Dinge ?

Slovenská televízia (STV) v piatok 8. augusta spustila prenosmi z olympijských hier v Pekingu nový televízny okruh Trojka. Stalo sa to napriek pochybnostiam o tom, či televízia nový okruh stihne pripraviť a zabezpečiť preň dostatok financií. Stalo sa to v roku, keď bola STV štyri mesiace v provizóriu potom, čo Rada Slovenskej televízie (STV) odvolala generálneho riaditeľa Radima Hrehu a za nového šéfa tejto verejnoprávnej inštitúcie zvolila Štefana Nižňanského.
Aký je pohľad Rady STV na polročné obdobie a ako hodnotí aktuálny stav STV, sme sa v exkluzívnom rozhovore pre TASR opýtali jej predsedu Bohumíra Bobockého.
Rada STV zasadala v prvom polroku 2008 trinásťkrát, prijala celkom 74 uznesení. Ako hodnotíte činnosť Rady STV v polovici tohto roka?
Činnosť Rady ovplyvnili v prvom polroku najmä dve skutočnosti. V prvom rade tá, že na sklonku minulého roka bol odvolaný generálny riaditeľ Radim Hreha a vedením televízie boli poverení pán Mračna a pani Šrámková. Zdedili inštitúciu, ktorá bola v dosť nepripravenom stave, čo sa týka rozpočtu aj programového konceptu. V priebehu niekoľkých týždňov museli tieto dokumenty prepracovať, súčasťou tohto procesu bol aj samostatný projekt STV Trojky. Rada musela tento projekt posúdiť osobitne, pretože STV nemala dostatok disponibilných zdrojov na jeho zriadenie. A preto Rada odporučila požiadať o mimoriadnu dotáciu, ktorú STV aj dostala.
Rozpočet a programová skladba verejnoprávnej inštitúcie sú základné dokumenty pre jej činnosť. Ktorá bola tá druhá skutočnosť?
Druhou záležitosťou, ktorá pred Radou stála, bola voľba generálneho riaditeľa. Tá sa časovo prelínala s ukončením funkčného obdobia jednej tretiny členov Rady. Vznikla polemika o tom, či má Rada voliť nového riaditeľa v starom alebo už v novom zložení. Väčšina členov Rady nakoniec rozhodla, aby voľba prebehla už v novom zložení. Jej výsledkom bolo zvolenie Štefana Nižňanského 16. apríla za generálneho riaditeľa STV na päťročné obdobie.
V akom stave bola STV pri nástupe nového manažmentu?
Nové vedenie zdedilo inštitúciu s nastaveným realizačným programom, ktorý vypracovalo dočasne poverené vedenie. Dobre bol pripravený aj projekt nového okruhu Trojky. Bolo potrebné organizačné zabezpečenie, výber pracovníkov a rozbeh realizačného procesu. Vďaka predchádzajúcim manažmentom nebola televízia v ideálnej kondícii, začala sa aj činnosť novej obchodnej spoločnosti (RTVS), ktorá má na starosti výber koncesionárskych poplatkov (prvé výsledky budú známe na konci augusta, pozn.TASR).
V ktorých otázkach a témach sú názory Rady STV rozdielne od názoru vedenia STV?
V tejto chvíli je to ešte predčasné hodnotiť, pretože Rada doteraz nedostala viaceré kľúčové dokumenty, ktoré od generálneho riaditeľa požaduje, medzi nimi návrh na zmenu rozpočtu a programového konceptu. V niektorých otázkach, ktoré sa týkajú procesného riadenia, organizačného usporiadania, činnosti televízie sú rozdielne názory, ktoré sa v rámci diskusie môžu vyjasniť. O niektorých zmenách sa Rada dozvedela z médií alebo priamo z vysielania. Sú to záležitosti, ktoré si vyjasníme na najbližšom zasadnutí Rady v závere augusta.
Ako často na svojich zasadnutiach hodnotí Rada programovú náplň jednotlivých vysielacích okruhov?
V zmysle zákona minimálne raz ročne vyhodnocuje Rada programovú službu STV. Vždy je k výročnej správe priložený aj hodnotiaci dokument, ktorý je súčasťou tejto správy. V tej poslednej za rok 2007 Rada konštatovala, že neboli v plnom rozsahu a primeranej kvalite naplnené programové záväzky schválené v programovom koncepte na rok 2007, takisto neboli realizované niektoré odporúčania z predchádzajúcich výročných správ. STV si v nedostatočnej miere plnila svoje povinnosti najmä na prvom programovom okruhu.
Ako sa k výkonu hodnotenia stavajú jednotliví členovia Rady?
Rada si pre svoju potrebu vytvorila špecifický dotazník. Väčšina členov rady sa zhodla na tom, že program sa prevažne od roka 2004 nezmenil, pretrváva orientácia na univerzálneho diváka, z hľadiska obsahu a kvality je to podľa názoru Rady skôr komerčný kanál, program nedostatočne prezentuje kultúrne hodnoty iných národov, je nedostatočná rozmanitosť žánrov a druhov programov. Z týchto pripomienok by malo vychádzať terajšie vedenie pri príprave nového programového konceptu.
Radu STV opustili v priebehu druhého štvrťroka dvaja členovia, v akom čase bude doplnený počet jej členov na plný stav, teda 15, nechýbajú pri rozhodnutiach tie dva hlasy?
Zatiaľ sa nevyskytla situácia, pri ktorej by tie dva hlasy chýbali, pri väčšine rozhodnutí je potrebná kvalifikovaná väčšina, viac hlasov (10) je potrebných iba pri voľbe, prípadne odvolaní generálneho riaditeľa, predsedu a podpredsedov Rady. Ak by z objektívnych dôvodov chýbalo viac členov Rady, mohol by sa stať prípad, že by nebola uznášaniaschopná. Rada dokázala existovať viac ako pol roka aj v dvojtretinovom zložení, bolo to od marca do septembra roku 2006. Predpokladám, že na septembrovej schôdzi Národnej rady SR budú zvolení dvaja noví členovia Rady. -Je podľa vášho názoru zákon č.16/2004 z.z. o Slovenskej televízii a model zloženia Rady STV vyhovujúci na dnešné pomery?- Nie je, predpokladám a osobne budem iniciovať, aby poslanci niektoré časti novelizovali, v dnešnom znení zákona je niekoľko právne vágnych ustanovení, ktoré komplikujú život Rade a následne vyvolávajú nedorozumenia medzi Radou a vedením STV.
Zaoberá sa Rada STV pri svojej činnosti aj sledovanosťou jednotlivých okruhov STV?
Berie tieto údaje na vedomie, nepovažuje ich však za prioritné kritérium pre hodnotenie. Okrem sledovanosti je potrebné hodnotiť spokojnosť, kvalitu, obsah. Celý rad špecifických programov je vysielaný s určením na konkrétne cieľové skupiny, preto je treba vyhodnocovať, či oslovil danú cieľovú skupinu. Okrem sledovanosti, ratingu a share sa dajú zistiť aj iné údaje, napr. demografické zloženie, sociálne zloženie, peoplemetrové výsledky sledovanosti ponúkajú celý rad ďalších údajov, s ktorými sa dá potom pracovať.
V piatok 8. augusta začal vysielanie nový televízny okruh. Aký je váš názor na rozbeh Trojky po necelom týždni vysielania?
Som rád, že sa podarilo realizovať tento projekt, pretože je veľmi dôležitý na prechod vysielania do DVB-T a na prípravu pre verejnoprávny multiplex. Je predsa nemysliteľné, aby úderom polnoci 31. decembra 2011 STV spustila štyri programové okruhy, musí to byť realizované kontinuálne vrátane zabezpečenia potreby nových pracovníkov a nových technológií.
Slovenský syndikát novinárov vydal minulý piatok stanovisko, v ktorom kritizuje Radu pre vysielanie a retransmisiu, Radu STV a Radu SRo. Aký je váš názor na toto stanovisko?
Rešpektujem ich právo na názor, aj ich vyhlásenie. Mrzí ma však, že v stanovisku boli veľmi všeobecní a nekonkrétni, a tak z tohto hľadiska to nepovažujem voči Rade STV za primerané. Rada STV počas môjho predsedníctva so syndikátom novinárov úzko spolupracovala v auguste 2007, kedy pani predsedníčka bola aj členkou pracovnej skupiny, ktorá pomáhala riešiť problémy. Spolupracujeme aj dnes, konkrétne pri novelizácii Charty spravodajstva a publicistiky aj ďalších dokumentov, ktoré sa práve týkajú zabezpečenia slobody slova a nezávislého postavenia redaktorov.
Copyright © TASR 2008