21. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Noviny New York Post sa ospravedlnili za karikatúru, ktorá podľa mnohých prirovnávala prezidenta Obamu k šimpanzovi. V stredu zverejnená satirická ilustrácia kontroverzného karikaturistu Seana Delonasa vyvolala pobúrenie najmä medzi Afroameričanmi. Obrázok odkazuje aj na schválený balík ekonomických stimulov. Karikatúra zobrazuje dvojicu policajtov nad zastreleným šimpanzom. Jeden z nich drží v ruke dymiacu pištoľ a druhý komentuje: "Bude treba nájsť niekoho iného, aby napísal nový balík stimulov." Obrázok vychádza z pondelkového incidentu, pri ktorom policajti v americkom štáte Connecticut zastrelili domáceho šimpanza. Ľudoop neočakávane napadol priateľku svojej majiteľky a ohrozoval policajta. Noviny uviedli, že karikatúra určite nebola mienená ako zobrazenie Obamu a ospravedlnili sa všetkým, ktorých sa dotkla. Afroameričania v obrázku videli prirovnávanie černochov k opiciam a denník kritizovali za rasizmus.
Copyright © TASR 2009

Katolícki biskupi vo Svätej zemi vyjadrili včera pobúrenie v súvislosti s "odpornými útokmi" na Ježiša Krista a Pannu Máriu, ktorí sa stali terčom zosmiešnenia v izraelskom televíznom programe. Začiatkom týždňa odvysielala súkromná stanica Channel 10 sériu skečov, pričom podľa jedného z nich "Panna Mária otehotnela ako pätnásťročná s priateľom zo školy." V ďalšom konštatuje, že Ježiš zomrel mladý, lebo "bol tučný" a jeho veľká váha mu znemožnila chodiť po vode. V programe izraelský komik Jair Šlein žartoval, že ak kresťania "popierajú holokaust, on chce odmietnuť kresťanstvo." Po následných protestoch sa ospravedlnil arabsko-izraelským kresťanským predstaviteľom. Biskupi "tento incident považujú v širšom kontexte za pokračovanie útokov proti kresťanom, ktoré v Izraeli pretrvávajú dlhé roky," a vyzvali oficiálne miesta na vyšetrovanie. "Je nemysliteľné, aby k takýmto udalostiam dochádzalo v Izraeli, kde sa nachádzajú najposvätnejšie miesta kresťanstva," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi vo Svätej zemi - latinský patriarcha Jeruzalema, ako aj katolícki biskupi arménsky, chaldejský, grécky, maronitský a sýrsky. Napäté vzťahy medzi Vatikánom a Izraelom ešte viac zatienilo nedávne rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. zrušiť exkomunikáciu anglického biskupa Richarda Williamsona popierajúceho holokaust. Pápež má Izrael navštíviť v máji.

Ruský sudca dal v piatok príkaz na obnovenie vyšetrovania vraždy ruskej novinárky Anny Politkovskej. Ruský vojenský súd totiž vo štvrtok zbavil viny všetkých obvinených v tomto prípade. Pravdepodobný páchateľ Rustam Muchmadov je stále na úteku a objednávateľa vraždy sa vyšetrovateľom nepodarilo vypátrať. "Prokuratúra musí obnoviť vyšetrovanie s cieľom vypátrať osoby spojené s týmto zločinom," povedal sudca Jevgenij Zubov. Na dôsledné vyšetrenie Politkovskej vraždy vyzvali po oslobodení obvinených viaceré krajiny, novinárske organizácie, médiá ako aj rodina zavraždenej. Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vyhlásil, že ak si má ruský súdny systém zachovať nejakú dôveryhodnosť, musí potrestať vrahov bez ohľadu na funkcie, ktoré zastávajú. Neschopnosť vyriešiť Politkovskej prípad kritizoval aj predstaviteľ pre médiá Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Miklós Haraszti. "Verdikt sa prakticky rovná beztrestnosti za vraždu alebo napadnutie novinárov, ktorí pokrývajú korupciu a ľudské práva," povedal. Na obnovenie vyšetrovania vyzvali aj Spojené štáty a Francúzsko, podľa ktorých musia byť páchatelia postavení pred spravodlivý súd. Rozhodnutie o prepustení podozrivých sa nepáči ani Politkovskej synovi Iľjovi, ktorý je presvedčený, že všetci obvinení boli nejakým spôsobom spojení s vraždou. Z účasti na vražde Politkovskej pôvodne obvinili čečenských bratov Džabraila a Ibragima Machmudova, ktorí mali páchateľa doviezť na miesto vraždy. Bývalý policajný vyšetrovateľ Sergej Chadžikurbanov podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Obžalovaný bol aj bývalý príslušník tajnej služby Pavel Rjaguzov, ktorého obvinenia však už predtým stiahli pre nedostatok dôkazov. Všetkých zbavili obvinení. Podľa vyšetrovateľov Politkovskú zastrelil v októbri 2006 na schodoch pred jej bytom ďalší brat Machmudovcov Rustam, ktorý podľa polície z Ruska ušiel. Prokuratúra už naňho vydala medzinárodný zatykač. Objednávateľ nie je známy.

Rozhodnutie tureckých daňových orgánov udeliť pokutu tamojšej najväčšej mediálnej skupine Dogan Yayin Holding (DYH) vyvoláva vážne obavy z možnej snahy umlčať kritikov vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Vo svojom piatkovom vyhlásení to uvádzajú Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO). Spoločnosť mediálneho magnáta Aydina Dogana, ktorá je častým terčom Erdoganových verbálnych útokov, musí podľa utorňajšieho rozhodnutia zaplatiť daňový nedoplatok a pokuty v celkovej výške 826 265 477 tureckých lír (vyše 382 mil. eur) v súvislosti s predajom určitej časti jej majetku. Predstavitelia DYH však odmietajú akékoľvek pochybenie a plánujú sa odvolať. "Premiér Erdogan vystupňoval svoje verbálne útoky na Doganove noviny pre ich spravodajstvo," uviedol riaditeľ IPI David Dadge. "Vyzval svojich priaznivcov, aby bojkotovali Dogan a iné noviny, ale to ich neumlčalo. Načasovanie a bezprecedentná výška tejto daňovej pokuty vyvoláva vážne obavy, že úrady menia svoj prístup z rétoriky na využívanie štátneho aparátu pre obťažovanie médií." Národný výbor IPI v Turecku vo svojom piatkovom vyhlásení označil pokutu za dôkaz, že cieľom úradov nie je potrestať daňové úniky, ale "zlikvidovať najväčšiu mediálnu skupinu v krajine". Ako uviedol turecký denník Hürriyet, líder tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Deniz Baykal rozhodnutie označil za prejav "krízy v demokratickej spoločnosti", zatiaľ čo Selahattin Demirtaş z vedenia opozičnej Strany demokratickej spoločnosti (DTP) ho považuje za "príklad miery nátlaku vlády na médiá".

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Simulovaný atómový výbuch, ktorým sa skupina Ztohoven nabúrala pred dvomi rokmi do vysielania Českej televízie (ČT), nie je trestným činom, ale iba priestupkom. Rozhodol o tom dnes súd v Trutnove. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Sťažnosť proti nemu podal štátny zástupca, takže prípad bude riešiť krajský súd. Žalobca dnes navrhol sedem obžalovaných členov skupiny uznať vinnými zo šírenia poplašnej správy. Žiadal pre nich udelenie podmienečného trestu väzenia. Obhajoba navrhla zbaviť obžaloby. „Súd rozhodol, že jednanie skupiny nie je trestným činom, ale na zbavenie obvinení to nie je,“ povedal Řezníček, predseda súdu. Dodal, že by mohlo ísť o priestupok zrejme proti majetku, autorskému právu či verejnému poriadku. Ako konkrétne bude priestupok v prípade ďalšieho pojednávania vyriešený, bude záležať na mestskom úrade. Okresný súd riešil tento prípad už vlani v marci, keď skupinu oslobodil od obžaloby, pretože činom nespôsobila paniku medzi divákmi. Hradecký krajský súd však rozsudok zrušil a prípad vrátil k novému pojednávaniu, ktoré začalo 3. februára. Do vysielania programu Českej televízie Panorama prenikli obžalovaní v júni 2007. Podľa obžaloby sa dopustili šírenia poplašnej správy. Väčšina z obžalovaných umelcov pred súdom v Trutove vlani v marci odmietla vypovedať a odkázala na manifest skupiny Ztohoven. V ňom tvrdí, že svojim činom chcel upozorniť na možnú zámenu mediálneho obrazu sveta za svet ako taký. Členovia taktiež uviedli, že nechceli vyvolať paniku ani poškodiť televízne vysielanie. Skupina Ztohoven v januári 2007 vyhrala prvý ročník cien pre mladých umelcov, ktoré pod názvom Cena NG 333 po prvýkrát vyhlásila Národná galéria v Prahe a získala 333 000 českých korún (11 664,26 eur). Cenu získala od odbornej poroty práve za dielo nazvané Mediálna realita postavená na simulovanom výbuchu v Českej televízii.

Copyright © ČTK 2009