6. 3. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rob Knox

Muža, ktorý na smrť dobodal mladého herca z filmovej série o Harrym Potterovi, dnes londýnsky súd odsúdil na doživotie. Dvadsaťdvaročný Karl Bishop zaútočil na 18-ročného Roba Knoxa v máji minulý rok pred barom v časti Sidcup na juhovýchode Londýna, keď bránil svojho mladšieho brata. Bishop bude môcť o podmienečné prepustenie požiadať po dvadsiatich rokoch. Tragédia sa stala po tom, ako Rob Knox dokončil nakrúcanie postavy Marcusa Belbyho vo filme Harry Potter a polovičný princ. Polícia v tom čase vyšetrovala Bishopa za krádež pod hrozbou útoku nožom a za vlámanie, nebol však zatknutý. Za túto hrubú chybu potrestali dvoch policajtov. Bishopa už aj predtým usvedčili z útoku nožom. Sudca David Bean označil Knoxa za "nádejného mladého herca, ktorý dosiahol veľmi veľa počas svojho krátkeho života." Film Harry Potter a polovičný princ sa má v kinách objaviť v júli.

Katedrála v Splite

Komisia biskupskej konferencie chorvátskej katolíckej cirkvi vo štvrtok vo svojom oficiálnom stanovisku varovala pred "zlom" v tamojším médiách. Podľa biskupov totiž chorvátske médiá až príliš často venujú svoju pozornosť zločinom, čím prispievajú k páchaniu ďalšieho násilia. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení, médiá sa riadia vkusom verejnosti, ktorá je hladná po kriminálnych prípadoch a správach. "Noviny a televízie sa často zameriavajú iba na zločiny, v centre ich diania sú aktuálne tragické udalosti a vraždy, ktoré závažným spôsobom zasiahli našu spoločnosť. Deje sa teda presne to, na čo poukazujeme - poskytujeme priestor zlu," stojí vo vyhlásení biskupov. Predstavitelia chorvátskej rímskokatolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási až 90 percent zo 4,4 miliónov obyvateľov krajiny, reagovali na vlnu násilia z posledných mesiacov vrátane vrážd v štýle mafie a brutálnych útokov na novinárov a podnikateľov. Obdobné udalosti sa naposledy v balkánskej krajine diali počas vojnových rokov z prvej polovice 90. rokov 20. storočia.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan žaluje noviny, ktoré ho vo fotomontáži zobrazili ako Pinocchia s dlhým nosom. Predseda vlády preto žiada od nacionalistických novín Yeni Cag odškodné v prepočte vo výške okolo 5 tisíc eur, informoval v piatok turecký denník Vatan. Erdogan okrem toho súdne napadol aj ďalšie noviny a troch významných novinárov. Turecký premiér je známy svojou precitlivenosťou na tlač. V uplynulých rokoch už viackrát zažaloval rôzne médiá a jej pracovníkov, vrátane karikaturistov. Väčšinu procesov prehral.

Americký herec Matthew Settle, známy ako Rufus Humphrey zo seriálu Gossip Girl (2007), sa stal otcom dcérky. Manželka Naama Nativ mu vo štvrtok porodila 3,6-kilogramovú Aven Angelicu. "Obe sú šťastné a zdravé. Noví rodičia sú nadšení," povedala hovorkyňa herca Christina Papadopoulos. Pre 39-ročného Settla i 25 ročnú Nativ je dievčatko prvým dieťaťom. "Predtým, než máte dieťa, je to celé o vás," povedal herec v novembri minulého roka pre magazín People. "Ale pre mňa a moju manželku dieťa znamená aj túžbu stať sa lepším človekom," dodal.

Spojeným štátom americkým zostávajú už len tri mesiace na prechod na plné digitálne televízne vysielanie. Podľa regulátorov však zatiaľ nie sú pripravené na tento krok milióny domácností. Zmena postihne tých Američanov, ktorí neprijímajú signál prostredníctvom káblových sietí, či satelitom alebo si k staršej televízii nedokúpili dodatočné prijímacie zariadenie, píše agentúra Reuters.Podľa vládnych podkladov nie je vôbec pripravených približne 5 miliónov domácností. Okolo 2,3 milióna domácností čaká na kupón k vládnemu príspevku 40 dolárov. Kupóny slúžia k nákupu boxov, ktoré dokážu digitálny signál sprostredkovať starším typom televízorov. Federálne úrady stanovili pôvodne prechod na 17. februára. Kvôli tomu, že ľudia ešte nie sú pripravení, zákonodarci posunuli dátum na 12. júna. Prechod z analógového signálu na digitálny umožní vysielacím spoločnostiam vysielať efektívnejšie väčšie množstvo dát. Okrem toho sa uvoľní terajšie analógové spektrum pre iné využitie, napríklad pre mobilných operátorov či rozhlasové vysielanie. K pôvodnému dátumu 17. februára prešla na digitálny signál približne tretina z 1800 vysielacích spoločností. Dotklo sa to však len 15 percent amerických domácností. „Je to iba začiatok a veľké zmeny sú ešte len pred nami,“ uviedla Eloise Goreová z Federálnej komunikačnej komisie. Odklad na jún zaistili prezident Barack Obama a väčšina demokratov v Kongrese, pretože vládny program dotácií nemohol ďalej rozposielať kupóny kvôli problémom s rozpočtom. Na kupóny tak čakajú milióny domácností a politici sa obávajú, že by predovšetkým starší ľudia mohli prísť o prístup k niektorým dôležitým informáciám v kritických prípadoch. „Pre mnohé televízie jednoducho nie je zdrojom zábavy, ale neodmysliteľným zdrojom informácií, ktoré môžu byť v naliehavých prípadoch životne dôležité,“ povedal predseda komisie Michael Copps.Čiastočný februárový prechod na digitálne vysielanie prebehol hladko. Na horúce telefónne linky sa obrátil výrazne nižší počet ľudí, než sa očakávalo. Konvertovacie boxy stoja od 60 do 80 dolárov a kupónový program mal pôvodne kryť celkové náklady, ktoré s prechodom súvisia. Zástupcovia spotrebiteľov sa sťažujú, že niektorí predajcovia lacné boxy neponúkajú, pretože na nich toľko nezarobia, napísala agentúra Reuters.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Prvého marca 2009 O2 TV, firmy Telefonica O2 Czech Republic, a. s., zaradila do svojej ponuky službu bebe tv VOD (Video On Demand). Zákazníci O2 TV nájdu bebe tv VOD od začiatku marca 2009 vo Videotéke v sekcii „pro nejmenší", bebe tv VOD je výber toho najlepšieho z produkcie určenej deťom vo veku od 6 do 36 mesiacov. Služba bebe tv VOD umožňuje najmenším divákom a ich rodičom vybrať si zo širokej ponuky najobľúbenejších krátkych animovaných rozprávok a príbehov v čase, ktorý im najviac vyhovuje. bebe tv to je 100% edukatívny kanál zameraný na kognitívny rozvoj batoliat. Všetky animácie sú vytvárané pod dohľadom detského psychológa tak, aby vyhovovali jedinečným potrebám bábätiek. Program nie je prerušovaný reklamou a neobsahuje násilné prvky. Knižnica bebe tv VOD je dostupná 24 hodín denne 7 dní v týždni, čím sa bebe tv opäť približuje k potrebám svojich zákazníkov. Mega Max Media, s.r.o., je bratislavská spoločnosť zaoberajúca sa produkciou a distribúciou tematických programových služieb. V súčasnosti produkuje medzinárodné detské programové služby bebe tv, bebe tv HD, bebe tv Mobile a bebe tv SVOD. Momentálne vysiela v krajinách, ako sú Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Srbsko, Chorvátsko, Čierna Hora, Kosovo, Malta, Cyprus, Turecko, Nigéria, Estónsko, Litva, Rakúsko, Holandsko, Belgicko a Luxemburg.