17. 6. 2009

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Vyše pol roka po dôrazných upozorneniach zo strany SDKÚ-DS sa slovenská vláda konečne zaoberala situáciou vo verejnoprávnych médiách. Vyčlenila dlho očakávaný balík peňazí zo štátneho rozpočtu, ktorý by mal vykryť výpadok financií pre verejnoprávne média, spôsobený zlými prepočtami a naivnými predstavami ministra Mareka Maďariča pri koncipovaní zákona “O úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo“, ktorý celkom oprávnene nazývame „zástrčkovým“.Vláda tým verejne priznala, že zákon nevyriešil financovanie verejnoprávnych médií, ako sme na to upozorňovali v rozprave v parlamente. Zástrčkový zákon nielenže nezabezpečuje normálne fungovanie Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie, ale v prípade STV neprispel ani k zlepšeniu rozpočtovej disciplíny. Veď za posledných 5 mesiacov vyrobila STV dlh 350 mil. Sk (11 617 871 eur). Dnešná dotácia, ktorá by sa mala „realokovať“ do 6. júla tohto roku, ale znovu nerieši svojimi necelými 200 miliónmi Sk situáciu v STV. Generálny riaditeľ Š. Nižňanský bude môcť akurát zaplatiť niekoľko faktúr, ktoré už dlhuje pár mesiacov. Po šiestom júli sa môže vláda znovu zamýšľať, z čoho v októbri vyplatí ďalšie dlhy. Pre Slovenský rozhlas, ktorý hospodáril napriek zdrvujúcej kritike poslancov Smeru a SNS zodpovednejšie, znamená takmer 85 mil. Sk akurát tak možnosť splatiť dlh, ktorý v SRo zanechala dnešná generálna riaditeľka sekcie ekonomiky MK SR Hilda Gajdošová. SRo tlačí tento dlh pred sebou, odkedy sa presunula na MK SR. Dnešné uznesenie vlády Slovenskej republiky je nielen dôkazom toho, že opozícia bola lepšie oboznámená s problémami verejnoprávnych médií ako samotný minister, ale je aj dôkazom, že Marek Maďarič nemá skutočné a dlhodobé riešenia na fungovanie a financovanie STV a SRo. Je to smutné konštatovanie po troch rokov jeho vládnutia na MK SR. Magda Vášáryová poslankyňa NR SR za SDKÚ-DS; podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá
“Nakoľko manažment STV preukázal efektívne hospodárenie a nakladanie s verejnými financiami, očakávali sme, že vláda zaujme konštruktívne a ústretové riešenie prostredníctvom kompenzácií za výpadok v príjmoch.“ Uvádza sa to v reakcii vedenia Slovenskej televízie (STV) na vyše 6,5-miliónovú kompenzáciu za úľavy na úhradách (bývalých koncesiách) za jej vysielanie za minulý rok, ktorú dnes schválila vláda. Kabinet spolu pre SRo a Slovenskú televíziu (STV) odobril za minuloročný výpadok na platbách za oslobodených koncesionárov kompenzáciu 9 342 714 eur. Podľa kľúča, akým sa rozdeľujú vybrané úhrady za vysielanie oboch médií – 70 percent pre STV a 30 percent pre SRo, dostane televízia 6 539 900 eur a rozhlas 2 802 814 eur. Manažment STV oceňuje “tento konštruktívny krok v záujme zachovania funkčnosti chodu a plnenia všetkých zákonných úloh verejnoprávnej televízie“. Generálny riaditeľ STV so svojim manažmentom “považujú za dôležité naďalej obozretne nakladať s verejnými zdrojmi a realizovať úsporné opatrenia“, ktorými sa STV riadi od začiatku roka a bude v nich pokračovať aj v druhom polroku, dodáva sa v reakcii, ktorú médiám poskytla hovorkyňa STV Želmíra Habánová. Vláda dnes rozhodla, že STV a SRo dá 9 342 714 € ako kompenzáciu za koncesionárov, ktorých novou legislatívou (tzv. zástrčkovým zákonom) oslobodili od platenia poplatkov za verejnoprávne médiá. Peniaze majú dostať do 6. júla. Podpora štátu pre STV a SRo sa do budúcna zmení. Parlament na tejto schôdzi rozhodne o novele zákona, ktorá od septembra naviaže financovanie verejnoprávnych médií na zmluvy so štátom. Prvé zmluvy chcú uzavrieť na budúci rok, vždy na päť rokov. Každoročne sa budú obnovovať a špecifikovať dodatkom. Zmluvy so štátom majú okrem financovania pôvodnej tvorby zaistiť peniaze na investičné a iné účelové projekty a v prípade rozhlasu i na vysielanie do zahraničia. Novela tiež umožní STV a SRo brať bankové úvery. Podrobné znenie zmlúv má minister kultúry predložiť vláde do konca septembra.
Dlh voči prevádzkovateľovi vysielačov, spoločnosti Towercom, a.s., pokrytie tohtoročného výpadku z úhrad za vysielanie a tiež platby za strednovlnné vysielače pre Rádio Patria uhradí Slovenský rozhlas (SRo) z kompenzácie, ktorú dnes verejnoprávnym médiám schválila vláda. Kabinet spolu pre SRo a Slovenskú televíziu (STV) odobril za minuloročný výpadok na platbách za oslobodených koncesionárov kompenzáciu 9 342 714 eur. Ako v reakcii pre médiá uviedla generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková, rozhodnutie vlády o kompenzácii “rozhlasu určite pomôže.“ Podľa kľúča, akým sa rozdeľujú vybrané úhrady za vysielanie oboch médií – 70 percent pre STV a 30 percent pre SRo - dostane rozhlas 2 802 814 eur a STV 6 539 900 eur. “Rozhlas použije 70 miliónov korún na uspokojenie veriteľa. Ide o dlh voči spoločnosti Towercom, a.s., ktorý tlačíme pred sebou od roku 2006 ako relikt stratového rozpočtu. Zvyšok použijeme v rozpočte na pokrytie výpadku úhrad. V súvislosti s rastúcou nezamestnanosťou klesá príjem od právnických osôb, ktoré platia podľa počtu zamestnancov, i od fyzických osôb, pričom nezamestnaní sú od platby oslobodení, a použijeme ich aj na platbu za strednovlnné vysielače pre Rádio Patria,“ konštatovala v reakcii Zemková. Pre SRo to podľa nej neznamená, že môže rozhadzovať, “v rozhlase stále platia prísne protikrízové opatrenia a šetriaci režim“. Zemková zároveň zdôraznila, že “nejde o účelovú dotáciu, ale o vykrytie tzv. sociálnej mäkkosti zákona o úhradách za rok 2008.“ Agentúra SITA požiadala o reakciu aj vedenie STV. Vláda dnes rozhodla, že STV a SRo dá 9 342 714 € ako kompenzáciu za koncesionárov, ktorých novou legislatívou oslobodili od platenia poplatkov za verejnoprávne médiá. Peniaze majú dostať do 6. júla. Podpora štátu pre STV a SRo by sa do budúcna mala zmeniť. Parlament na tejto schôdzi rozhodne o novele zákona, ktorá od septembra nadviaže financovanie verejnoprávnych médií na zmluvy so štátom. Prvé zmluvy chcú uzavrieť na budúci rok, vždy na päť rokov. Každoročne sa budú obnovovať a špecifikovať dodatkom. Zmluvy so štátom majú okrem financovania pôvodnej tvorby zaistiť peniaze na investičné a iné účelové projekty a v prípade rozhlasu i na vysielanie do zahraničia. Novela tiež umožní STV a SRo brať bankové úvery. Podrobné znenie zmlúv má minister kultúry predložiť vláde do konca septembra.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.