30. 11. 2009

Mladí ľudia a slovenské seriály

Mladí ľudia a slovenské seriály

Seriály sa stali úspešným formátom, ktorý je v poslednom čase nasadzovaný do hlavného vysielacieho času najmä komerčných televíznych staníc na Slovensku. Spoločnosť GfK Slovakia sa rozhodla v prieskume GfK Young Monitor odtestovať medzi mladými divákmi atraktívnosť a sympatie jednotlivých protagonistov. Prieskum skúmal spontánnu znalosť hercov a herečiek, ktorí sú podľa mladých ľudí najviac sexi. Mladí ľudia mohli teda spontánne napísať jedno meno zo ženských hereckých protagonistiek a jedno meno z mužských osobností, ktoré ich ako prvé napadlo. Mohli pritom uviesť aj seriálové meno postavy, ak nepoznali skutočné meno umelca. Prvenstvo v atraktivite medzi slovenskými mladými divákmi získal zhodou okolností hviezdny herecký pár - Táňa Pauhofová a Tomáš Maštalír. Medzi najsexi herečky na Slovensku ďalej podľa mladých Slovákov patrí Zuzana Fialová, Diana Mórová, Mirka Partlová, Zuzana Kánocz, Viki Ráková a Monika Hilmerová. Prvú najúspešnejšiu desiatku uzatvára aj Zdena Studenková, Petra Polnišová a Soňa Norisová. Čo sa týka najsexi hercov, po Tomášovi Maštalírovi, ktorý má pred ostatnými veľký náskok, nasleduje Alexander Bárta, Ján Koleník, Marián Miezga, Jozef Vajda, Janko Króner a Filip Tuma. Do prvej desiatky sa dostali aj Vladimír Kobielsky, Róbert Jakab a Juraj Mokrý. Keďže mladí ľudia považujú za sexi aj iných hercov, ktorí ich však spontánne nemusia napadnúť, spoločnosť GfK Slovakia sa v prieskume snažila otestovať atraktivitu 42 seriálových hercov. Mladí ľudia si mali zo 42 – členného zoznamu zobrazených tvári (21 žien a 21 mužov) vybrať trojicu najsexi hercov a herečiek. Podľa tejto metódy podporenej znalosti k najsexi herečkám pribudli aj Elena Podzámska, Nela Pocisková a Henrieta Mičkovicová. Z mužských protagonistov pribudli k najatraktívnejším hercom Ján Dobrík, Lukáš Latinák a Peter Batthyány. „V tejto časti prieskumu išlo o podporenú znalosť, kde k menu umelca bola pripojená aj fotografia. Je to hlavne preto, že mnohí diváci poznajú hercov len podľa tváre alebo podľa seriálových a nie skutočných mien. Do zoznamu ženských a mužských protagonistov sme sa snažili vybrať najosadzovanejšie tváre zo všetkých slovenských seriálov, ktoré v súčasnosti v našich televíziách bežia,“ hovorí Tatiana Harčarová, zodpovedná za sektor médií v spoločnosti GfK Slovakia. Zaujímavosťou je, že slovenské ženy majú pri výbere najsexi herca/herečky jednoznačnejšie preferencie vzťahujúce sa na jedno meno, u mužov sú odpovede rovnomernejšie rozdelené medzi viacerých protagonistov . Z prieskumu teda vyplýva, že ženy majú jasnejších favoritov, zatiaľ čo muži majú častejšie rozdielny vkus a preferencie.

Rebríček najsexi herečiek- Spontánna znalosť : 1. Táňa Pauhofová, 2. Zuzana Fialová, 3. Diana Mórová , 4. Mirka Partlová, 5, Zuzana Kánocz, 6. Viki Ráková ,7. Monika Hilmerová, 8,Zdena Studenková, 9. Petra Polnišová, 10. Soňa Norisová. Rebríček najsexi hercov- Spontánna znalosť : 1. Tomáš Maštalír ,2. Alexander Bárta, 3. Ján Koleník, 4. Marián Miezga, 5. Jozef Vajda ,6. Ján Króner, 7. Filip Tuma, 8. Vladimír Kobielsky, 9. Róbert Jakab, 10. Juraj Mokrý.

S kým by išli mladí ľudia najradšej na drink? V prieskume sme sa tiež rozhodli otestovať aj sympatie mladých Slovákov k seriálovým hercom a herečkám. Mladí respondenti si mali zo spomenutého 42 – členného zoznamu vybrať jedného herca a jednu herečku, s ktorou by radi išli na drink. Preferencie sa líšili podľa pohlavia. U mladých žien najviac bodoval Alexander Bárta, Tomáš Maštalír a Ján Koleník. Čo sa týka herečiek, najradšej by sa mladé Slovenky stretli s Petrou Polnišovou, Zuzanou Kánocz a Táňou Pauhofovou. Mladí muži by sa na drink najradšej vybrali v spoločnosti Mirky Partlovej, Táni Pauhofovej a Moniky Hilmerovej. Spomedzi slovenských hercov sa v odpovediach najčastejšie skloňovali mená humoristov ako Peter Batthyány, Lukáš Latinák a Peter Sklár. Seriály sú u mladých ľudí pomerne obľúbené. Až tri pätiny respondentov sa vyslovilo, že by si chceli zahrať vedľajšiu rolu v jednej časti niektorého zo slovenských seriálov. Zdroj: GfK Slovakia