24. 1. 2010

Screen Actors Guild Awards

Screen Actors Guild Awards
Hlavnú cenu americkej hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG) získalo v noci na dnes v Los Angeles herecké obsadenie Nehanebných bastardov Quentina Tarantina. Ďalšie ocenenie pre snímku získal Rakúšan Christoph Waltz, ktorému herci a herečky udelili trofej za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Nehanební bastardi už v tejto sezóne získali niekoľko ocenení kritiky, no ani jedno z nich sa prestížou nevyrovnalo tomuto, o ktorom rozhodovalo 120-tisíc členov a členiek Screen Actors Guild. Bastardi v hlavnej kategórii porazili drámu Precious: Based on the novel 'Push' by Sapphire, kritikmi oceňovanú vojnovú drámu The Hurt Locker, britskú snímku An Education a muzikál Nine plný hviezd. Za herecké výkony v hlavných úlohách herecké asociácia ocenila Jeffa Bridgesa (Crazy Heart) a Sandru Bullock (The Blind Side) . "Ak sa pozriete na moju kariéru, nikto by to nepredpokladal,” reagovala herečka, ktorá bola dosiaľ známa predovšetkým účinkovaním v romantických komédiách. Ako dodala, mala šťastie, že chcela zlepšiť svoju prácu a dostala na to príležitosť. Šesťdesiatročný Bridges, ktorému stvárnenie opileckého country speváka v Crazy Heart vynieslo najlepšie ocenenia v kariére, si vyslúžil standing ovation. Cenu za vedľajšiu úlohu si podľa očakávania odniesla Mo'Nique za stvárnenie tyranskej matky hlavnej hrdinky v snímke Precious. Ceny SAG zvyčajne bývajú ukazovateľom úspechu na udeľovaní Oscarov, no Avatar, ktorý získal Zlatý glóbus pre najlepší film, nebol na ocenenie nominovaný, keďže asociácia má vo zvyku oceňovať herecké talenty a nie akčné dobrodružstvá. Hlavné ceny v televíznych kategóriách získali herecké obsadenie dramatického seriálu Mad Men a komediálneho seriálu Glee. Za herecké výkony v hlavných úlohách komediálneho seriálu ocenili Tinu Fey a Aleca Baldwina z 30 Rock. Julianna Margulies si odniesla ocenenie za hlavnú úlohu v dramatickom seriáli Dobrá manželka, zatiaľ čo trofej v rovnakej mužskej kategórii putovala do rúk Michaela C. Halla za titulnú postavu v seriáli Dexter.

Prehľad víťazov a víťaziek Screen Actors Guild Awards:
FILMY - Herec v hlavnej úlohe: Jeff Bridges - Crazy Heart ;Herečka v hlavnej úlohe: Sandra Bullock - The Blind Side ;Herec vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz - Nehanební bastardi ;Herečka vo vedľajšej úlohe: Mo'Nique - Precious: Based on the Novel Push by Sapphire ;Najlepšie herecké obsadenie: Nehanební bastardi ; TELEVÍZIA - PRIME-TIME -Herec v televíznom filme alebo minisérii: Kevin Bacon - Posledná cesta ;Herečka v televíznom filme alebo minisérii: Drew Barrymore - Grey Gardens; Herec v dramatickom seriáli: Michael C. Hall - Dexter ;Herečka v dramatickom seriáli: Julianna Margulies - Dobrá manželka; Herec v komediálnom seriáli: Alec Baldwin - 30 Rock ;Herečka v komediálnom seriáli: Tina Fey - 30 Rock ;Najlepšie herecké obsadenie dramatického seriálu: Mad Men ;Najlepšie herecké obsadenie komediálneho seriálu: Glee

Ocenenia SAG pre kaskadérov Film: Star Trek Televízny seriál: 24
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.