8. 2. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
V nepálskom Káthmandu v nedeľu zastrelili najsilnejšieho mediálneho magnáta v krajine Džamíma Šácha. Informovala o tom v pondelok miestna polícia. Podnikateľa, ktorý pôsobil v oblasti televízie, zastrelili dvoma výstrelmi do hlavy a jedným do pŕs pred budovou francúzskeho veľvyslanectva v centre mesta. Šách bol na mieste mŕtvy, jeho šofér, na ktorého strieľali tiež, útok prežil a previezli ho do nemocnice. Páchateľa zatiaľ nemajú. Šách vlastnil od roku 2001 prvú spoločnosť prevádzkujúcu káblovú televíziu v Nepále. Okrem toho bol vlastníkom satelitnej televízie Channel Nepal a satelitnej televíznej siete Space Time Network. Podľa niektorých informácií mal čulé kontakty s podsvetím. Vstupenky na celoeurópske finále súťaže 2010 Eurovision Song Contest, ktoré sa uskutoční 29. mája v nórskom Baerume, sa vypredali za 20 minút. Organizátori o tom informovali na svojej oficiálnej stránke. Jediným predajcom lístkov je spoločnosť Billettservice. Ľudia si však stále môžu kúpiť vstupenky na obe semifinále (25. a 27. mája). Vyvrcholenie 55. ročníka pesničkovej súťaže sa tento rok uskutoční v Telenor Arene, ktorá na koncertoch pojme vyše 20-tisíc ľudí. Meno interpreta, ktorý bude na súťaži reprezentovať Slovensko, bude známe v nedeľu 28. februára, keď je naplánované slovenské národné

Videoklip slovenského rapera Rytmusa dnes exkluzívne odpremiérovala česká mutácia hudobnej stanice MTV. Klip ku skladbe Verejný nepriateľ z aktuálneho albumu Kral (2009) budú mať slovenskí a českí diváci možnosť prvý raz vidieť o 17:40 v rámci bloku hudobných noviniek s názvom This Is The New Sh*t. Od utorka 9. februára ho budú mať možnosť diváci vidieť aj na oficiálnej internetovej stránke stanice www.mtv.cz. Videoklip, ktorého náklady sa vyšplhali na takmer 191-tisíc eur, sa nakrúcal v Bratislave, Prešove, Košiciach a v rodnom meste hudobníka, Piešťanoch. V Prešove museli pre náročnú produkciu dokonca uzavrieť ulicu v centre mesta. Tvorcovia videa Marián Martaus, Fero Deák, Marek Denko a Peter Sanitra stavili najmä na špeciálne efekty. Frekventované oblasti a stavby v metropole Slovenska ako napríklad budova Slovenského rozhlasu, Bratislavský hrad alebo Nový most sú v klipe zničené. Okrem samotného Rytmusa vo videoklipe účinkuje tiež jeho kolega z formácie Kontrafakt, raper Ego. Slovenský raper Rytmus, vlastným menom Patrik Vrbovský, sa narodil v roku 1977 v Piešťanoch. Svoju hudobnú kariéru odštartoval ako 15-ročný. V roku 2001 spoluzaložil formáciu Kontrafakt, v ktorej pôsobí s raperom Egom a DJ-om Anešom. V roku 2006 založil vlastné vydavateľstvo Tvoj tatko records a v tom istom roku vydal aj debutový sólový album Bengoro. K jeho sólovým projektom patria tiež nahrávky Si zabil! (2008) a Kral (2009).
Paríž začal nepriame rokovania s únoscami dvoch francúzskych novinárov, ktorí zmizli koncom roka v Afganistane. V pondelok o tom informoval šéf francúzskej diplomacie Bernard Kouchner. Podľa ministra Paríž nadviazal prostredníctvom tretej strany určitý kontakt s únoscami a teraz nechá vyjednávací tím pracovať v najvyššom utajení. Kouchner spôsob komunikácie nešpecifikoval. Dvaja novinári z francúzskej televíznej stanice France 3 sa spolu s tromi afganskými kolegami stratili 30. decembra vo východoafganskej provincii Kapísa.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Širin Ebadiová

Viacero európskych denníkov zverejní v dnešných vydaniach apel viac ako stovky intelektuálov z 20 krajín za slobodu prejavu a koniec násilia v Iráne. Stane sa tak iba krátko pred 31. výročím islamskej revolúcie v tejto krajine. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na redakciu nemeckého denníka tageszeitung (taz), ktorý bude jedným z účastníkov tejto iniciatívy. Signatári, medzi ktorými je aj iránska laureátka Nobelovej ceny mieru Širin Ebadiová, požadujú prepustenie iránskych politických väzňov na slobodu a vyzývajú medzinárodné organizácie, aby požadovali od iránskej vlády rešpektovanie demokratických práv. "Napriek masívnym hrozbám vychádzajú do ulíc státisíce ľudí, aby protestovali proti falšovaniu volieb a obmedzovaniu ich slobôd," cituje DPA z dokumentu, ktorého tvorcovia varujú pred "novou vlnou násilia a represií" voči iránskej občianskej spoločnosti.

Copyright © TASR 2010