11. 2. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nové, včera zverejnené letecké fotografie teroristického útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku, ukazujú pád veží z nového, dramatického uhla pohľadu. Uviedla to agentúra AP. Fotografie získala televízna stanica ABC News, ktorá vlani podala žiadosť na Národný ústav pre štandardy a technológie (NIST) v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám. NIST zbieral fotografie pádu WTC v rámci vyšetrovania teroristického útoku. Televízia oznámila, že na deviatich CD nosičoch získala 2779 záberov urobených z policajných vrtuľníkov, ktoré doteraz neboli zverejnené. Dvanásť fotografií stanica ABC zverejnila na svojej internetovej stránke. Jedna z nich ukazuje zblízka vrchné poschodia horiacich veží. Na ďalších je vidieť rúcajúce sa veže, zahalené hustým kúdolom dymu a prachu, a panoramaticky pohľad na valiace sa dymové oblaky. Americká armáda prepustila včera fotografa agentúry Reuters v Iraku po tom, čo ho takmer rok a pol zadržiavala bez vznesenia obvinenia. "Ako vám môžem opísať svoje pocity? Je to ako znova sa narodiť," povedal Ibráhím Džassam po tom, ako sa zvítal so svojou rodinou. Iračana Džassama, ktorý prispieval agentúre Reuters fotografiami a videomateriálom na dobrovoľnej báze, zatkli počas razie amerických a irackých jednotiek v jeho dome v meste Mahmúdíja južne od Bagdadu v septembri 2008. Armáda USA vyhlásila, že Džassam je "bezpečnostnou hrozbou", neposkytla však žiadne verejné vysvetlenie jeho zatknutia a dlhého zadržiavania.
Na 21 rokov a tri mesiace väzenia odsúdil včera v neprítomnosti súd v Diyarbakire na juhovýchode Turecka riaditeľa denníka vydávaného v kurdskom jazyku. Tamojšia justícia uznala obžalovaného vinným z propagandistickej činnosti v prospech mimo zákon postavenej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Odsúdený Özan Kilinc vlani v júni na stránkach periodika Azadiya Welat (Sloboda krajiny) zverejnil článok o uväznenom lídrovi PKK Abdullahovi Öcalanovi, v ktorom ho podľa prokuratúry velebil, ako aj jeho fotografie. Novinára uznali vinným, že v celkove 12 prípadoch propagoval "teroristickú organizáciu" a dopustil sa trestných činov v mene organizácie, ktorej nie je členom. Vedat Kursun, Kilincov predchodca vo funkcii, si kvôli podobným deliktom odpykáva v súčasnosti nepodmienečný trest väzenia. Azadiya Welat vznikla v roku 1994 ako týždenník, ale od roku 2006 vychádza ako denník. V redakcii novín Azadiya Welat nie sú domové prehliadky zriedkavosťou, periodikum je permanentne terčom mimoriadnej pozornosti tureckých úradov.
Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO) so sídlom vo Viedni odsúdila dnes stredajší útok na bulharského novinára v službách televízneho kanála bTV Dimitara Varbanova (23). Na žurnalistu zaútočila kladivom po jednom z jeho rozhovorov osoba, s ktorou robil rozhovor. "Je alarmujúce, že sa javí ako normálne útočiť na novinárov v Bulharsku," cituje agentúra APA slová generálneho tajomníka SEEMO Olivera Vujoviča, podľa ktorého by bulharská vláda mala urobiť všetko pre ochranu pracovného prostredia novinárov a pre to, aby sa takýmto útokom podarilo v budúcnosti zabrániť. Pre novinára sa stala osudnou snaha opýtať sa známeho podnikateľa v stavebníctve, prečo rodiny vo Velikom Tarnove, ktorým prisľúbil nové byty, tieto nezískali ani po ich vyplatení. Útočníka zadržala bulharská polícia, obeť útoku previezli v sprievode polície do nemocnice. Copyright © TASR 2010
Mexickí diváci sa vzbúrili proti tamojšej televíznej stanici MTV po tom, čo neodvysiela epizódu populárneho amerického animovaného seriálu South Park (1997). Televízia svoje rozhodnutie zdôvodnila tak, že nedostala špeciálne povolenie, aby mohla odvysielať obrázok vlajky Mexika, ktorá sa objavuje v zábere spolu s mexickým prezidentom. Ten sa navyše nápadne podobá na skutočnú hlavu štátu Felipeho Calderóna. Špekulácie, že o cenzúru sa postarala mexická vláda vyvrátil hovorca MTV Erick Zermeno. Podľa jeho slov povolenie, ktoré je potrebné na to, aby mohla byť v televízii odvysielaná vlajka, neprišlo včas. "Rozhodli sme sa stiahnuť epizódu úplne, namiesto toho, aby sme obrázok vlajky upravovali, pretože reakcie by mohli byť ešte horšie," vysvetlil Zermeno a dodal, že stanica sa tiež snažila vyhnúť možnej pokute zo strany vlády. MTV sa rozhodlo epizódu odvysielať neskôr, keď dostane potrebné povolenie. Toto nie je prvý prípad, keď znázornenie vlajky vyvolalo problémy. V roku 2008 dostala pokutu popová speváčka Paulina Rubio za to, že pre španielsky magazín pózovala zahalená len v mexickej vlajke. Informáciu zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.
Minulý rok prišlo pre svoje povolanie o život 110 novinárov, čo je najviac za posledné desaťročie. Informoval o tom vo štvrtok Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). Druhým najkrvavejším rokom za uplynulú dekádu bol rok 2006, keď bolo zabitých 100 pracovníkov médií. Smutnú bilanciu roku 2009 majú na svedomí konflikty v krajinách ako Irak, Afganistan, Somálsko a Pakistan, kde sa novinári opakovane stávajú terčmi útokov. Celkovo zomrelo vo svete za posledné desaťročie násilnou smrťou 735 novinárov. Z toho najviac, až 170, v Iraku, ktorý sa tak stal za dané obdobie najnebezpečnejšou krajinou pre výkon novinárskeho povolania. Druhou najnebezpečnejšou krajinou v tomto smere sú Filipíny, kde zahynulo za poslednú dekádu 93 novinárov, z toho 38 v roku 2009. Na treťom mieste skončila Kolumbia, kde o život prišlo 58 pracovníkov médií, 6 minulý rok. Nasleduje Mexiko s 38 obeťami za uplynulých desať rokov a 11 minulý rok, pričom prvú päťku uzatvára Rusko s 35 vraždami novinárov, z ktorých päť sa odohralo v roku 2009. Najnebezpečnejším regiónom pre výkon novinárskeho povolania je Ázia, najmä Pakistan, nasleduje Blízky východ a severná Afrika, Amerika, Európa - najmä Rusko a Afrika, uvádza IPI.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané