2. 3. 2010

Audiovizuálny fond NEWS

Audiovizuálny fond NEWS
Odborné komisie audiovizuálneho fondu (AF) posúdili na základe prvej výzvy AF celkovo 168 projektov, v ktorých žiadatelia požadovali podporu vo výške 9.450.673 eur. Fond sa v tejto výzve zameral na podporu hraných, dokumentárnych, animovaných a audiovizuálnych diel pre detského diváka do 12 rokov, ako aj na produkciu školských a experimentálnych filmov. TASR o tom informoval Andrej Obuch, manažér komunikácie AF. Z uvedených projektov bolo podporených 88 v celkovej sume 1.266.300 eur. Najväčší počet projektov komisie podporili v oblasti dokumentárnych diel, a to 26 v celkovej sume 154.500 eur. Najvyššie finančné prostriedky boli uvoľnené pre oblasť audiovizuálnych diel, vo výške 541.300 eur, uviedol Obuch. Prvá výzva AF sa stretla s veľkou odozvou žiadateľov. Jej štatistické ukazovatele prevyšujú porovnateľné údaje z predchádzajúceho grantového programu ministerstva kultúry AudioVízia. Počet 168 žiadostí hodnotených v prvej výzve fondu je takmer o 65 percent vyšší než priemerný ročný počet žiadostí, ktoré žiadatelia predkladali v rovnakých oblastiach do ministerského grantového programu počas predchádzajúcich štyroch rokov. Bezprostredne po vyhodnotení prvého kola pokračuje činnosť AF kontinuálne ďalej, pretože 1. marca 2010 sa skončila lehota na predkladanie žiadostí k druhej výzve fondu, ktorá je tentoraz zameraná najmä na produkciu a distribúciu audiovizuálnych diel.
Z 88 projektov iba osem podporených bolo pre spoločnosť Trigon Production, ktorá patrí Patrikovi Paššovi, inak predsedovi Rady Audiovizuálneho fondu. Ani podpredsedníčka rady Petronela Kolevská neobišla nasucho, takisto väčšina členov komisií si tie podstatné projekty schválila. Audiovizuálny fond tak svoje opodstatnenie ukázal takmer ihneď. / Pozn. : Autor sa podieľal na neschválenom projekte /.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané a © 2010 Lepsieinformacie.sk