25. 3. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mediálne spoločnosti Ringier AG, Zürich a Axel Springer AG, Berlín spájajú svoje zahraničné aktivity vo východnej Európe a zakladajú novú spoločnosť, v ktorej budú mať rovnaký podiel. Ringier do spoločného podniku vkladá svoje podnikanie v Srbsku, na Slovensku, v Česku a Maďarsku a Axel Springer v Poľsku, Česku a Maďarsku. Spoločný podnik by sa mal s približne 414 mil. eur obratom a viac ako 100 printovými a 70 internetovými publikáciami stať najväčším mediálnym podnikom pôsobiacim vo východnej Európe. Zamestnávať bude približne 4,8 tis. zamestnancov. Ďalším plánom akcionárov je v rozmedzí troch až piatich rokov uviesť spoločný podnik na burzu. "Pre oba podniky je toto partnerstvo vynikajúcim základom pre výrazné rozšírenie publicistického hlavného predmetu podnikania s piatimi vedúcimi bulvárnymi novinami na trhu na atraktívnych rýchlo rastúcich trhoch a optimálnym predpokladom pre ďalšiu expanziu v digitálnej spoločnosti budúcnosti," uviedol k spojeniu predseda predstavenstva Axel Springer AG Mathias Döpfner. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Ringieru AG Christiana Ungera budú mať vydavateľské domy spolu natoľko silnú pozíciu, že s novým podnikom spoločne vstúpia na burzu a spoločne budú môcť výrazne ovplyvňovať budúcnosť rýchlo rastúcich mediálnych trhov vo východnej Európe. Transakcia ešte podlieha schváleniu príslušných protimonopolných úradov. Ringier je nadnárodná mediálna skupina s približne 8 tis. zamestnancami v 10 krajinách v Ázii a v Strednej a Východnej Európe. Ringier vydáva viac ako 120 novín a časopisov a obchoduje s viac ako 20 televíznymi programami. Spoločnosť taktiež vlastní významné a značné obchodné a kapitálové podiely a prevádzkuje okolo 80 webových stránok a mobilných platforiem. Na Slovensku pôsobí prostredníctvom akciovej spoločnosti Ringier Slovakia, pričom okrem denníka Nový Čas vydáva aj portfólio ďalších časopisov a magazínov ako aj knižné publikácie určené pre rôzne čitateľské segmenty a DVD tituly. Spoločnosť tiež prevádzkuje informačný portál www.čas.sk, ženský portál www.lesk.sk a pánsky portál www.adamonline.sk. V súčasnosti zamestnáva Ringier Slovakia podľa vlastnej internetovej stránky približne 300 zamestnancov. Mediálna skupina Axel Springer AG bola založená v roku 1946 a v súčasnosti je najväčším novinovým vydavateľom a tretím najväčším vydavateľom magazínov v Nemecku. Axel Springer vytvára a distribuuje informácie a zábavu prostredníctvom novín, časopisov a digitálnych mediálnych služieb. Portfólio vydavateľského domu zahŕňa napríklad rodinu značiek Bild a Welt. Axel Springer pôsobí v 36 krajinách s viac ako 170 titulmi novín a časopisov a s vyše 80 internetovými publikáciami, rovnako ako aj s podielmi v televíznych a rozhlasových staniciach. Mediálna skupina zamestnáva celkovo približne 10 tis. ľudí.
Herečka Katherine Heigl odišla zo seriálu Klinika Grace (2005). "Skončila som," povedala 31-ročná Američanka pre najnovšie vydanie magazínu Entertainment Weekly. "Práve sme uzavreli dohodu. Všetci skutočne tvrdo pracovali na tom, aby sa našiel priateľský a prijateľný spôsob môjho odchodu a ďalšieho pokračovania. Je to smutné, ale to som chcela," doplnila herečka, ktorá v populárnom seriáli z nemocničného prostredia stvárnila doktorku Izzie Stevens. Dôvodom jej odchodu však nie je podľa nej záujem sústrediť sa na dobre rozbehnutú filmovú kariéru, ale rodina. "Založila som si rodinu a to pre mňa všetko zmenilo," vysvetlila Katherine Heigl, ktorá si s manželom Joshom Kelleym v septembri minulého roka adoptovala kórejské dievčatko Nancy Leigh. Práve preto sa chce podľa vlastných slov pokúsiť zmierniť svoje pracovné nasadenie. "Budem trošku viac mamou, pretože je to teraz dôležitá súčasť môjho života. Vzala som si tri mesiace voľno a uvedomila som si, aká veľmi dôležitá je pre mňa moja rodina," doplnila Heigl v rozhovore pre magazín People. Klebety o jej definitívnom odchode zo seriálu sa začali šíriť najmä, keď sa mala 1. marca vrátiť do práce po trojmesačnej materskej dovolenke, no neukázala sa. S fanúšikmi a fanúšičkami sa už ako Izzie nerozlúči. Ako totiž povedala pre Entertainment Weekly, dvanásta epizóda šiestej sezóny s názvom I Like You So Much Better When You're Naked, ktorú v USA vysielali 21. januára, bola jej poslednou. "Viem, že sklamem fanúšikov, ale musela som sa rozhodnúť. Dúfam, že som sa rozhodla správne," uzavrela. Heigl svoju kariéru odštartovala ako detská modelka a neskôr sa začala venovať herectvu. Vo filme debutovala romantickou drámou That Night (1992). Nasledovali úlohy vo filmoch ako Môj otec hrdina (1994) po boku Gérarda Depardieuho alebo Prepadnutie 2: Temné územie (1995), kde si zase zahrala so Stevenom Seagalom. Skutočný herecký prielom však zaznamenala až vďaka Klinike Grace, ktorej pilotnú epizódu odvysielali 27. marca 2005. Neskôr účinkovala v romantických komédiách Nabúchaná (2007), 27 šiat (2008) alebo Chceš ma, chcem ťa (2009). Informácie zverejnili webové stránky ausiellofiles.ew.com a www.people.com.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Ruský miliardár Alexander Lebedev sa dohodol na kúpe britského denníka The Independent a jeho nedeľného vydania The Independent on Sunday. Uviedol to dnes ich doterajší vlastník, írska firma Independent News & Media (INM), v informácii pre Londýnsku burzu cenných papierov. Lebedev už minulý rok kúpil 75-% podiel vo večerníku London Evening Standard. V najnovšom kontrakte zaplatil za noviny, ktoré v minulom roku zaznamenali stratu 12,4 milióna libier (13,86 milióna eur), symbolickú 1 libru. Priamym kupcom je spoločnosť Independent Print, ktorú kontroluje rodina Alexandra Lebedeva. Súčasťou kontraktu je aj dohoda, ktorá zabezpečuje prístup k obsahu The Independent a The Independent on Sunday zo strany ďalších novín doterajšieho vlastníka INM.
Šéf venezuelskej televíznej stanice Globovisión, priaznivo naklonenej opozícii, dnes oznámil, že ho v priestoroch letiska mesta Punto Fijo zadržali príslušníci bezpečnostných síl - zrejme preto, lebo sa na medzinárodnom mediálnom fóre vyslovil kriticky na adresu kontroverzného prezidenta Huga Cháveza. Policajti zatkli Guillerma Zuloagu v momente, keď chcel nastúpiť do svojho súkromného lietadla, s ktorým mal odletieť na karibský ostrov Bonaire. Opozičné strany a organizácie bojujúce za dodržiavanie ľudských práv v stredu ostro odsúdili postup venezuelskej polície voči opozičnému politikovi Oswaldovi Álvarezovi Pazovi, ktorého v pondelok zatkli po tom, čo pred dvoma týždňami vystúpil v televízii a kriticky sa vyslovil na adresu vlády. Álvarez Paz 8. marca vo vysielaní stanice Globovisión uviedol, že Venezuela sa stala centrom operácií, ktoré umožňujú obchod s drogami. Podľa opozičného politika existujú okrem toho dôkazy, ktoré predložil aj španielsky sudca, že Chávezova vláda spolupracovala s baskickou separatistickou organizáciou ETA a povstaleckou skupinou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Globovisión je poslednou venezuelskou televíznou stanicou, ktorá prezentuje kritické názory na Chávezov kabinet, uviedla agentúra Reuters.
Copyright © TASR 2010