9. 5. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Moldavsko je vďačné za pomoc a podporu, ktorú mu poskytuje Slovensko. Na rokovaní s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom to dnes v Kišiňove uviedol jeho moldavský rezortný kolega Iurie Leanca. Lajčák krátko pred tým odovzdal stotisíc eur, ktoré slovenská vláda poskytla v rámci rozvojovej pomoci na modernizáciu moldavskej verejnoprávnej televízie Tele Radio Moldova. "Vieme, aké je dôležité dať pomoc tam, kde je potrebná,“ povedal minister Lajčák na stretnutí s Leancom a dodal, že Slovensko podporuje Moldavsko nielen cez rozvojovú pomoc, ale aj praktickým transferom skúseností z reforiem a približovania sa k Európskej únii. "Podporujeme integračné ciele a reformy Moldavska a sme pripravení vám pri tom pomáhať,“ vyhlásil Lajčák a následne podpísal s Leancom slovensko-moldavskú deklaráciu o spolupráci v oblasti európskej integrácie. Agentúru SITA o tom informoval hovorca slovenskej diplomacie Peter Stano. Moldavský minister zahraničných vecí vyjadril vďaku za slovenskú ústretovosť. "Naša krajina stojí na rázcestí a vaša pomoc a politická podpora prichádzajú v kľúčovom období pre Moldavsko,“ konštatoval Leanca. Príklad Slovenska podľa neho ukazuje, že pre krajinu ako je Moldavsko je európska cesta jedinou alternatívou. Zvýšenú úroveň vzájomných kontaktov podčiarkuje fakt, že Lajčák prišiel do Moldavska len dva mesiace po návšteve jeho kolegu Leancu v Bratislave. Lajčák sa v rámci návštevy Kišiňova stretol aj s premiérom a úradujúcim prezidentom krajiny a s vicepremiérom pre ekonomiku Sergiu Çiobanom otvoril slovensko-moldavské obchodné fórum, na ktorom sa zúčastňuje aj 21 slovenských podnikateľov a zástupcov SARIO zo sprievodu ministra. Časť programu v Moldavsku venoval Lajčák problematike rozvojovej pomoci. S premiérom Vladimirom Filatom podpísal medzivládnu dohodu o rozvojovej spolupráci. Má sa tak posilniť kvalita spolupráce v tejto oblasti v rámci programu slovenskej rozvojovej pomoci. Moldavsko patrí medzi prioritné krajiny, čo dokazuje, aký význam pripisuje Slovensko programu Východného partnerstva EÚ. Slovenská pomoc Moldavsku dosiaľ predstavovala približne 140-tisíc eur a niekoľko mikrograntov na projekty do päťtisíc eur. Jeden z takýchto projektov – internát Únie slabozrakých – slávnostne otvoril Lajčák na záver svojho pobytu v Kišiňove. Takisto otvoril aj slovenskú aulu na Slobodnej medzinárodnej univerzite Moldavska. Počas návštevy ministra zahraničných vecí v Moldavsku sa v hlavnom meste uskutočnil aj spoločný seminár slovenských a moldavských mimovládnych organizácií zameraný na identifikáciu oblastí, v ktorých môže Slovensko odovzdávať Moldavsku skúsenosti z transformácie.
Seriál 24 (2001) sa pre hlavného hrdinu Jacka Bauera neskončí dobre. Prezradil to scenárista a výkonný producent Howard Gordon. Americký agent, ktorého stvárňuje Kiefer Sutherland, zachraňuje svet a prekonáva niekoľko osobných tragédií, vrátane smrti najbližších. Preto podľa tvorcu seriálu bude prirodzenejšie, ak na konci poslednej série nebude "happyending". "So všetkým sa zmieri morálne, eticky aj emocionálne. Celá táto šou je tragédia a venovať Jackovi šťastný koniec nebude autentické," uviedol Gordon. Seriál 24 vznikol ako projekt pre televíziu. Série majú 24 častí, ktoré predstavujú 24 hodín dňa. Poslednú časť záverečnej ôsmej série odvysielajú v USA 24. mája. Agent Bauer sa však ešte k svojim fanúšikom vráti, no tentoraz na filmových plátnach. Podľa Gordona je prvý náčrt scenára už napísaný a pracuje sa na druhom.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.