10. 11. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Šéf Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) pre slobodu prejavu a komunikáciu Anthony Mills v utorok odsúdil nový maďarský mediálny zákon, ktorý podľa jeho slov výrazným spôsobom obmedzí ochranu novinárskeho zdroja. Mills sa domnieva, že tento zákon "ohrozí tok informácií a pripraví obyvateľov krajiny o právo vedieť o kauzách, ktoré môžu ohroziť vládu". Ako povedal jeden z vrcholných predstaviteľov IPI, "ide o ďalší znak úpadku slobodného mediálneho prostredia v Maďarsku". Na Millsove slová nadviazal aj Ivan Lipovecz, člen rady IPI, ktorý zákon označil za prekážku pre normálne demokratické zmýšľanie ľudí", keďže jeho výsledkom bude závislosť verejných informácií od vlády. Nový maďarský mediálny zákon, ktorý parlament schválil minulý týždeň, stanovuje novinárom povinnosť odhaliť identitu svojho zdroja v prípade, ak pôjde o národnú a verejnú bezpečnosť. Žurnalisti taktiež budú musieť zverejniť svojho informátora v prípade, že pôjde o odhalenie štátneho tajomstva alebo ak boli informácie získané ilegálne. Zákon, ktorý vstúpi do platnosti 1. januára 2011, umožňuje novinárom ponechať svoj zdroj v tajnosti iba vtedy, ak je to vo verejnom záujme. Vláda premiéra Viktora Orbána, ktorá v parlamente disponuje ústavnou väčšinou, si od kontroverznej normy sľubuje zvýšenie transparentnosti v mediálnom priestore.
Tvorcovia hudobného seriálu Glee (2009) vydajú vianočný album. Nahrávka s názvom Glee: The Christmas Album vyjde v USA 16. novembra. Obsahovať bude 12 typických sviatočných skladieb ako O Holy Night či coververziu piesne Last Christmas od skupiny Wham!. V úspešnom seriáli o stredoškolskom učiteľovi Willovi Schuesterovi (Matthew Morrison), ktorý sa snaží vrátiť speváckemu zboru zašlú slávu, účinkujú Jayma Mays, Jessalyn Gilsig, Lea Michele, Jane Lynch, Dianna Agron či Chris Colfer. Zahrali si v ňom aj hviezdy ako Victor Garber, Olivia Newton-John či Neil Patrick Harris. V epizóde, ktorá bude mať v USA premiéru 16. novembra, sa objaví Gwyneth Paltrow. Informácie zverejnila webová stránka DigitalSpy.co.uk.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané Za urážku na cti odsúdili v Rusku novinára, ktorý sa pred dvoma rokmi stal obeťou brutálneho útoku. Súd v meste Chimki neďaleko Moskvy udelil Michailovi Beketovovi pokutu vo výške 5000 rubľov (117 eur). Dal tak za pravdu miestnemu starostovi Vladimirovi Strelčenkovi, ktorý novinára zažaloval za ohováranie. Žaloba súvisela s článkom, v ktorom Beketov obvinil starostu z účasti na účasti na bombovom útoku na jeho auto v roku 2007. Následkom brutálnej bitky z roku 2008 Beketov prišiel o nohu a o schopnosť rozprávať. Novinár tvrdí, že sa mu miestne úrady v Chimki pomstili za kritické vyjadrenia. Starostu Strelčenka pritom obviňuje z politického teroru. Cez víkend v Moskve surovo zbili žurnalistu uznávaného denníka Kommersant Olega Kašina, ktorý utrpel vážne zranenie hlavy a zlomeniny nôh a sánky. Jeho stúpenci prirovnali Kašinov prípad k násilnému útoku na Beketova. Zdroj: Associated Press Copyright © TASR 2010