25. 1. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americký komik a moderátor Jay Leno dostane titul Muž roka od študentov divadelného klubu Harvardovej univerzity Hasty Pudding Theatricals. Šesťdesiatročný Leno sa tak pridal k herečke Julianne Moore, ktorá si 27. januára prevezme rovnaké ocenenie pre Ženu roka. Hostiteľ The Tonight Show with Jay Leno je podľa najstaršej univerzitnej divadelnej spoločnosti v USA "televíznou ikonou a nadšeným účinkujúcim živých predstavení". Rodák z New Rochelle v štáte New York si ocenenie prevezme 4. februára. Leno, ktorý vyrastal v massachusettskom Andoveri, začínal v stand-up comedy, kde vystupoval ešte ako študent rečovej terapie na bostonskej Emerson College. Moderátorom The Tonight Show sa stal v roku 1992. Ocenenia pre mužov a ženy roka získavajú umelci za dlhodobý prínos svetu zábavného priemyslu. Predchádzajúcimi držiteľmi a držiteľkami sú napríklad Clint Eastwood, Tom Cruise, Steven Spielberg, Johnny Carson, Meryl Streep, Jodie Foster a Elizabeth Taylor. Minulý rok titul Žena roka získala Anne Hathaway, pred ňou ocenili Renée Zellweger. Mužom roka bol vlani Justin Timberlake, v roku 2009 James Franco.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nahnevaný taliansky premiér Silvio Berlusconi zatelefonoval v noci nadnes do televíznej diskusie, v ktorej aktéri hovorili o jeho škandáloch s prostitútkami. Berlusconi urazil redaktora relácie a povedal, že program je ako "bordel". Sympatizanti talianskeho premiéra tvrdia, že má právo brániť sa obvineniam. Kritici zase namietajú, že telefonát bol agresívnym výkrikom stále zúfalejšieho muža. Nie je to prvýkrát, čo taliansky premiér zatelefonoval do televíznej diskusie vysielanej naživo. Jeho pondelkový výstup však bol oveľa hrubší než obyčajne. Berlusconi označil program za "nechutný" a vedený "opovrhnutiahodným, podlým a nechutným" spôsobom. Vyzval svojho politického spojenca, ktorého pozvali do diskusie v štúdiu, aby opustil ten "neuveriteľný televízny bordel". Informovala agentúra AP. Gruzínsko spustilo vysielanie novej televízie v ruštine, ktorá bude šíriť spravodajstvo v oblasti Kaukazu vrátane Čečenska a ďalších nepokojných juhoruských republík, kde Moskva čelí rastúcemu tlaku islamistických povstalcov. Nový štátom financovaný kanál (PIK, Pervyj Informacionnyj Kavkazskij) má podľa slov jeho riaditeľa zaplniť informačné vákuum v regióne. Tbilisi ho však údajne nebude využívať na šírenie štátnom kontrolovanej propagandy. "Nedovolíme, aby sa televízia zmenila propagandistický kanál," zdôraznil riaditeľ Robert Parsons, bývalý korešpondent BBC. Prvým odvysielaným programom bol maratón otázok a odpovedí medzi gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim a gruzínskou verejnosťou. Podľa analytikov je PIK pokusom o narušenie doterajšieho informačného monopolu Moskvy predovšetkým v nestabilnej oblasti severného Kaukazu. Riaditeľ Parsons pripustil, že nová televízia vyvolá nepriateľské reakcie zo strany Ruska. Vzťahy medzi Moskvou a Tbilisi zostávajú na bode mrazu od vzájomného vojnového konfliktu z augusta 2008. Gruzínsko sa už pokúsilo spustiť televíziu pred rokom, parížsky satelitný operátor však zakrátko ukončil jej vysielanie, čo zdôvodnil nepodpísaním dlhodobého kontraktu. Podľa Tbilisi bol v pozadí nátlak zo strany Moskvy. Informovala agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2011