5. 2. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Somálčan, ktorý sa pokúsil zabiť karikaturistu Kurta Westergaarda, autora kontroverzných karikatúr islamského proroka Mohameda, dostal deväť rokov. Súd v meste Aarhus navyše v piatok rozhodol, že Mohammed Geelle musí po odpykaní svojho trestu opustiť krajinu. Dvadsaťdeväťročný útočník ozbrojený sekerou sa snažil v noci v januári 2010 vniknúť do domu karikaturistu. Ten však stačil spustiť alarm a aj so svojou päťročnou vnučkou utiekol do špeciálne zabezpečenej miestnosti v dome. Polícia prišla o niekoľko minút a útočníka zneškodnila strelou do nohy a ruky. Súd uznal Somálčana vinným z terorizmu. Westergaardovi sa od zverejnenia jeho kresby Mohameda s turbanom v tvare bomby na hlave už niekoľkokrát vyhrážali smrťou. Westergaard je jedným z 12 karikaturistov, ktorých kresby proroka Mohameda zverejnili dánske noviny Jyllands Posten na sklonku roka 2005. Na začiatku nasledujúceho roka o týchto kresbách informovali islamské médiá a správa vyvolala masové protesty od Maroka až po Indonéziu. Demonštranti podpaľovali dánske diplomatické zastupiteľstvá vo svojich krajinách a bojkotovali výrobky z Kodane. V roku 2008, po neúspešnom útoku na jedného z autorov karikatúry, kresby publikovalo približne 20 dánskych novín.
Spravodajcu belgického denníka Le Soir Sergea Dumonta a troch novinárov z francúzskej televízie TF1, ktorých zatkli a neskôr prepustili v Egypte, v piatok znova zatkli. S odvolaním sa na predstaviteľa denníka Le Soir Jureka Kuczkiewicza o tom informoval Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). Troch francúzskych novinárov, ktorí pokrývali egyptské opozičné demonštrácie pre TF1, predtým zadržiavali na neznámom mieste, a ako informovala šéfka spravodajstva TF1 Catherine Naylová, 15 hodín ich vypočúvali a väčšinu času museli mať zaviazané oči. Prepustili ich v noci zo štvrtka na piatok, okolnosti a dôvod ich opätovného zatknutia zatiaľ nie sú známe. Už predtým v Egypte zadržali aj troch novinárov francúzskej medzinárodnej spravodajskej televízie France 24, ktorí tiež pokrývali protivládne demonštrácie. Zamestnancov France 24 zatkli v stredu a prepustili vo štvrtok. Egyptské bezpečnostné služby vo štvrtok zatkli aj novinárov kanadského denníka The Globe and Mail Soniu Vermovú a Patricka Martina, oboch prepustili v piatok ráno. Vo štvrtok na káhirskom Námestí nezávislosti, kde sa opozičné demonštrácie konajú, zranili reportéra švédskej štátnej televíznej stanice SVT. Podľa informácií zverejnených na internetovej stránke televízie utrpel Bert Sundström vážne "bodné poranenia", nachádza sa v jednej z káhirských nemocníc a čoskoro ho budú operovať. Okolnosti jeho zranenia zatiaľ nie sú známe.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané
Dve rwandské novinárky boli za kritické články o vláde prezidenta Paula Kagamého potrestané dlhoročnými väzenskými trestami. Britská spravodajská stanica BBC dnes informovala, že rwandský súd odsúdil redaktorku a reportérku novín Umurabyo kvôli "vyzývaniu na etnický konflikt" a nenávisť voči vláde na 17 a sedem rokov za mrežami. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v tejto súvislosti uviedla, že ide o "ďalší úder slobode médií v Rwande". Noviny Umurabyo museli minulý rok pred prezidentskými voľbami v krajine svoju prevádzku na šesť mesiacov pozastaviť. Počas volebnej kampane hovorili novinári a opoziční politici v Rwande o šikanovaní miestnymi bezpečnostnými úradmi.
Copyright © TASR 2011