25. 2. 2011

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Do reklamy v slovenských rádiách investovali zadávatelia v minulom roku o 8,3 percenta viac peňazí ako rok predtým. "Nárast reklamných výdavkov nebol len výsledkom zvýšenia cenníkových cien rozhlasových staníc, ale bol sprevádzaný aj vyšším počtom odvysielaných reklám a nárastom objemu predaného reklamného priestoru," informovala PR manažérka TNS Slovakia Vladimíra Bunčáková. Rádiá odvysielali medziročne o 11 percent viac spotov. Vzrástol aj objem predaného reklamného priestoru. Celkovo si mohli poslucháči vypočuť 282-tisíc spotov, čo predstavuje 2 037 hodín reklamy, teda takmer 85 dní vysielania. Rok predtým to bolo 72 dní, teda objem predanej reklamy sa zvýšil o 18 percent. Najviac reklamy predalo v minulom roku rádio Expres, Fun rádio a rádio Viva. Poradie dopĺňajú Jemné Melódie a verejnoprávne Slovensko 1, ktorému sa darilo lepšie ako rádiu Europa 2. Jednotlivé rádiá obhájili svoju pozíciu z roku 2009, výnimkou je len Slovensko 1, ktoré z pozície štvorky vytlačili Jemné melódie. Podľa údajov TNS Slovakia najviac reklamných spotov odvysielali rádiá vo štvrtok 9. decembra 2010. Bolo to dokopy 1 381 spotov, ktoré súhrne trvali 10 hodín 12 minút. Najdlhší reklamný blok obsahoval 13 spotov, trval 5 minút a 20 sekúnd, odvysielalo ho 21. októbra 2010 v čase od 8:56 do 09:01 rádio Expres. Za takzvaný prime time vo vysielaní rádií možno považovať čas od 8:00 do 10:00 a od 10:00 do 12:00. Počas týchto štyroch hodín odvysielali rádiá 34 percent všetkých reklám. V TOP 10 segmentov, ktoré sa vlani najviac objavili v rádiách, vedú osobné automobily, nasledujú predajcovia nábytku, inzercia časopisov, reklamy elektropredajcov a novín. "Prvá pätica segmentov napovedá, že práve rádio je najčastejšie využívané na komunikovanie rôznych krátkodobých akcií a produktov či kampaní, ktoré sa často obmieňajú," uviedla Bunčáková. Do prvej desiatky sa dostali aj televízne stanice, supermarkety, predajne potrieb pre domácich majstrov, lotérie a čerpacie stanice. Poradie 15 najväčších zadávateľov v rádiách vedie vydavateľský dom Spoločnosť 7 plus. Medzi najväčšími zadávateľmi sú Orange a Slovak Telekom (vrátane T-Com a T-Mobile), ale aj ďalšie dvojice zadávateľov pôsobiacich v rovnakých segmentoch - Škoda Auto Slovensko a Volkswagen, Coop Jednota a Lidl či Baumax a Hornbach.
Najvyšší súd (NS) SR porušil ústavné právo Spoločnosti 7 plus, s.r.o. Bratislava na zákonného sudcu a spravodlivý proces. Rozhodol o tom dnes senát Ústavného súdu SR, ktorému predsedal Ján Luby. Ústavný súd zároveň zrušil napadnuté uznesenie NS SR. Ako však uviedol, už nemožno vrátiť vec na ďalšie konanie. Spoločnosť 7 plus, s.r.o. sa na Ústavný súd obrátila po tom, čo NS SR uznesením rozhodol, že sudcovia Krajského súdu Bratislava Martin Murgaš a Juraj Matej sú vylúčení z konania o odvolaní voči rozsudku Okresného súdu Bratislava V. Vyhovel tak žalobcovi Štefanovi Harabinovi, ktorý namietal ich zaujatosť. Harabin sa v roku 2008 ako žalobca domáhal na Okresnom súde Bratislava 5 ochrany osobnosti, náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 500 000 vtedajších slovenských korún, teda 16 597 eur a uverejnenia ospravedlnenia. Pojednávanie pred Ústavným súdom trvalo dlhšie aj preto, lebo odporca namietal zaujatosť senátu, ktorému bola vec pridelená. Ústavný súd námietke vyhovel len sčasti, keď zo senátu vylúčil sudcu Ladislava Orosza, ktorého nahradil Rudolf Tkáčik. Pojednávanie sa konalo bez účasti právnych zástupcov navrhovateľa i odporcu. V odôvodnení Ústavný súd uviedol, že napadnutým uznesením z 21. októbra 2008 Najvyšší súd SR porušil dva články Ústavy, a to článok, ktorý hovorí, že každý môže domáhať svojho práva na nezávislom a nestrannom súde, a článok, podľa ktorého nikoho nemožno odňať jeho zákonnému sudcovi, o ktorom bolo rozhodnuté pri pridelení veci. NS SR uznesení prijal námietku zaujatosti vznesenú voči spomínaným sudcom a vec rozhodoval iný senát bratislavského krajského súdu. Skutočnosť, že žalobca vo svojej kompetencii rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu v prípade - sudkyne Anny Benešovej, predsedníčky senátu bratislavského krajského súdu, ktorý mal v odvolacom konaní uvedenú vec prejednávať, samo osebe bez ďalšieho ešte neznamená, že by aj u sudcov tohto senátu, Martina Murgaša a Juraja Mateja, existovali objektívne okolnosti spochybňujúce ich nezaujatosť a schopnosť rozhodovať vo veci nestranne.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.