15. 3. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Thajský súd odsúdil v utorok operátora protivládnej webovej stránky na 13 rokov väzenia za urážku monarchie a porušenie zákona o počítačovej kriminalite. Thanthawut Taweewarodomkul tieto obvinenia popiera. Odsúdený prevádzkoval internetovú stránku napojenú na protivládne hnutie takzvaných červených tričiek. Ich minuloročné protesty potlačila armáda, pričom zahynulo najmenej 91 ľudí a asi 1400 bolo zranených. Thanthawuta zadržali v apríli minulého roku ešte počas protestov. Thajská ústava síce zaručuje slobodu slova, no počas protestov vláda zrušila a zablokovala tisíce stránok s odôvodnením, že jej prioritou je ochrana monarchie. Za jej urážku dostal Thanthawut 10 rokov väzenia. Ďalšie tri roky dostal za porušenie zákona o počítačovej kriminalite, ktorý napríklad zakazuje zverejňovanie materiálov škodiacich národnej bezpečnosti alebo spôsobujúcich paniku. Spolutvorcu úspešného britského kriminálneho seriálu Vraždy v Midsomeri (1997) suspendovali po rozhovore, v ktorom skonštatoval, že šou by "nefungovala", ak by bolo jej herecké obsadenie rozmanitejšie a zahŕňalo by etnické menšiny. Brian True-May, ktorý na Vraždách v Midsomeri pracuje od roku 1997, keď ich začali vysielať, v rozhovore pre Radio Times povedal, že seriál s kompletne bielym obsadením zaujíma divákov a diváčky na celom svete práve preto, že milujú zobrazovanú "anglickú snobskú excentrickosť". "Nemáme tam menšiny, pretože by to potom nebol anglický vidiek, to by jednoducho nefungovalo," vysvetlil 65-ročný True-May s tým, že sú poslednou "baštou anglickosti" a chceli by to tak udržať aj naďalej. Po zverejnení týchto výrokov ho produkčná spoločnosť All3Media, ktorá vlastní aj True-Mayovu Bentley Productions, suspendovala. "Sme šokovaní a zhrození týmito osobnými vyjadreniami Briana True-Maya, ktoré s ním v žiadnom prípade nezdieľa nikto iný v ITV," povedal pre denník Telegraph hovorca televízie ITV, ktorá seriál vysiela. Ako ďalej dodal, All3Media záležitosť vyšetruje a True-Maya do jej vyriešenia suspendovali. Sám True-May pritom v rozhovore uznal, že jeho vyjadrenia zrejme nie sú politicky korektné, a dodal, že "anglickosť" by mala zahŕňať iné rasy, no on nemá záujem meniť vzorec, ktorý bol dosiaľ úspešný. Etnická diverzita by totiž podľa neho bola v seriáli inšpirovanom knihami Caroline Graham "nemiestna". Seriál Vraždy v Midsomeri odštartuje tento týždeň už svoju 14. sezónu. Informácie zverejnili webové stránky www.telegraph.co.uk a www.hollywoodreporter.com.
Teroristická sieť al-Kájda začala v týchto dňoch vydávať svoj vlastný ženský časopis. Dajú sa v ňom nájsť najrôznejšie tipy v oblasti módy a skrášľovania ako aj rady pre ženy samovražedných atentátnikov. Téme sa venuje vo svojom pondelkovom vydaní britský denník The Daily Mail. Prvé číslo časopisu s názvom Džihád Cosmo vyšlo na titulnej strane so ženou odetou v burke, vedľa ktorej je zobrazená poloautomatická zbraň. Časopis svojim čitateľkám ponúka aj viaceré rozhovory so ženami mudžáhidov ktoré "kariéru" svojich zosnulých manželov podporujú. V Džiháde Cosmo sa dá dočítať aj o tipoch pre slobodné ženy, ako sa "vydať za mučeníka" a tiež, "ako vychovať mudžáhidov". Distribúciu časopisu bude zabezpečovať rovnaká mediálna spoločnosť, ktorá je aj za novinami Inspire. Tie sa zameriavajú predovšetkým na mladých moslimov a radia im, ako uskutočňovať teroristické útoky na Západe.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Dvoch amerických a dvoch britských novinárov vyhostili v pondelok z Jemenu, otriasaného masovými demonštráciami za odstúpenie prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý vládne v krajine už viac ako tri desaťročia. Vyhostení novinári informovali o násilí, ktoré bezpečnostné sily použili proti účastníkom protestných akcií. Ide o spolupracovníkov renomovaných periodík, konkrétne magazínu Time a denníkov The Washington Post, The Wall Street Journal a The Los Angeles Times. Príslušníci jemenských bezpečnostných zložiek podľa novinárov prenikli v pondelok do ich prenajatého bytu a previezli ich na imigračný úrad, kde im oznámili rozhodnutie o vyhostení. Odobrali im mobilné telefóny a pasy, potom v sprievode ozbrojencov mohli vrátiť domov a zbaliť si veci. Jeden z vyhostených britských novinárov už z katarskej metropoly Dauha informoval, že všetci mali platné akreditácie. Jemenské úrady v zdôvodnení vyhostenia uviedli, že novinári mali iba študentské a nie novinárske víza. Za účasti niekoľko desaťtisíc ľudí sa dnes popoludní v Budapešti začala už tretia demonštrácia za slobodu tlače. Podobné demonštrácie, na ktorých účastníci žiadajú, aby maďarská vláda zrušila kontroverzný mediálny zákon, sa konajú aj v troch ďalších maďarských mestách, okrem toho v Nemecku, v USA a v Rumunsku. Na budapeštiansku demonštráciu pricestoval aj poľský spisovateľ a šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Podujatie, ktoré sa koná na peštianskej strane Alžbetinho mosta, zabezpečuje množstvo policajtov. Cieľom občianskej iniciatívy je pri príležitosti dnešného štátneho sviatku výročia protihabsburskej revolúcie z roku 1848 vyvinúť nátlak na vládu Viktora Orbána, aby zrušila mediálny zákon platný od 1. januára tohto roka. Doposiaľ zorganizovali prostredníctvom Facebooku dve apolitické demonštrácie v Budapešti a v iných maďarských mestách. V hlavnom meste sa zišlo 14. januára vyše 10.000 a 27. januára 10.000 demonštrantov. Maďarský parlament 7. marca schválil vládny návrh úpravy mediálneho zákona. Zmenu inicioval Orbánov kabinet po tom, ako sa vláda dohodla s Európskou komisiou. Pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov boli odmietnuté. Rozpravu k návrhu právnej normy sledovala v parlamente aj komisárka Európskej komisie zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová, ktorá zdôraznila, že komisia bude veľmi pozorne sledovať aj v budúcnosti, čo sa bude okolo mediálneho zákona diať.
Copyright © TASR 2011