18. 4. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Odchádzajúci ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok podpísal dekrét o zriadení novej verejnej televízie, ktorá má začať vysielať 1. januára 2013. Táto celoštátna televízia by mala plniť verejný záujem a byť nestranná. Opozičné strany v krajine dlhodobo žiadajú takúto televíznu stanicu. Od začiatku minulého desaťročia sú všetky existujúce ruské televízie pod kontrolou Kremľa alebo provládnych podnikateľov. Rozhodnutie o novej ruskej verejnej televízii privítala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE). "Je to dlhoočakávaný pozitívny vývoj. Ponukou pluralistických a objektívnych informácií divákom môžu verejní vysielatelia hrať zásadnú úlohu v posilňovaní demokracie," uviedla predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. Za dôležité označila, aby správna rada televízie bola zložená z nezávislých osobností zastupujúcich čo najväčšie spektrum ruskej spoločnosti. Potrebný je tiež podľa nej pevný právny rámec, ktorý zaistí finančnú a redakčnú nezávislosť verejného vysielateľa. Opozícia obviňuje Kremeľ zo zamlčiavania kritikov vlády a z manipulácie s verejnou mienkou.

Rozsiahla panoráma Tokia privítala včera novinárov, čo dostali ako prví príležitosť navštíviť najvyšší voľne stojaci televízny a rozhlasový vysielač sveta, ktorý sa pre verejnosť otvorí 22. mája. Developer zástupcom médií povedal, že veža má osobitnú technológiu na kontrolu vibrácií, ktorá ju má chrániť pred - v Japonsku častými - zemetraseniami. Veža Tokyo Skytree je vysoká 634 metrov a je druhou najvyššou budovou sveta po mrakodrape Burdž Chalífa (828 metrov) v Spojených arabských emirátoch, v Dubaji, ktorý bol sprístupnený v januári 2010. Informoval o tom majiteľ televíznej veže, spoločnosť Tobu Tokyo Skytree. Cesta rýchlovýťahom na dolnú vyhliadkovú plošinu, ktorá sa nachádza vo výške 350 metrov, trvala iba 50 sekúnd a na hornú vyhliadkovú plošinu, vo výške 450 metrov, ďalších 30 sekúnd. Cez priehľadné sklo pod nohami uvidia návštevníci priamo dolu. Po závrat budiacom pohľade sa môžu posadiť v reštaurácii či jednej z dvoch kaviarní na veži. Núdzové schodisko má 2523 schodov. Tokyo Skytree pripomína vizuálne ihlu, popisuje agentúra AP. Oceľové trubky, obklopujúce centrálny betónový stĺp, stoja separátne a boli navrhnuté tak, aby v prípade zemetrasenia kompenzovali vzájomný pohyb. Podľa developera bude veža pevne stáť, aj keby jej základy zasiahli otrasy zeme s magnitúdou 7,0. Povedal, že stavbu veže nijako nepoškodilo ani vlaňajšie zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré zasiahlo severovýchodné pobrežie Japonska. Majitelia veže dúfajú, že okrem služieb vysielača sa stane novou turistickou atrakciou Tokia.

Novú televíznu tolkšou Juliana Assangea, zakladateľa investígatívnej stránky Wikileaks, odvysielala včera ruská televízna sieť RT, predtým známa ako Russia Today. V prvej epizóde Assange spovedal vodcu šiitského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Program s názvom The World Tomorrow (Svet zajtra) bude mal mať v prvej fáze 12 častí, ktoré sú už nakrútené. Súbežne sa bude vysielať v angličtine, arabčine a španielčine s týždennou periodicitou, pričom každá časť bude mať 26 minút. Zakladateľ WikiLeaks prisľúbil svojim fanúšikom, že jeho hostia budú môcť na televízii RT povedať veci, ktoré by nemohli v tradičných televíziách zaznieť. Rozhovory sa nakrúcali v Assangeovom domácom väzení v Anglicku, kde čaká na rozhodnutie o odvolaní voči svojmu vydaniu do Švédska. Assange je vo Švédsku stíhaný pre podozrenie zo znásilnenia, sexuálneho zneužitia a nátlaku. Jeho zástancovia však tvrdia, že ide o vykonštruovaný proces, za ktorým stoja politické sily, ktoré ho chcú zdiskreditovať alebo zneškodniť. Mnohí kritizovali Assangea za to, že sa rozhodol uvádzať svoju šou na kanáli prevádzkovanom štátom vlastnenou tlačovou agentúrou RIA Novosti.

Copyright © TASR 2012