9. 5. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS







Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová v utorok odmietla podpísať nový trestný zákonník, ktorého súčasťou sú aj zásahy do fungovania médií a slobody prejavu.
Prezidentka sa tak rozhodla poslať reformu späť do parlamentu, informovala jej kancelária. Podľa zverejneného stanoviska sa líderka bývalej srbskej provincie domnieva, že inkriminované normy sú v rozpore s ústavou a Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.
Jej rozhodnutie okamžite privítala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá vyzvala na zohľadnenie výhrad médií pri revízii právnej normy.
Na protest proti spornej reforme trestného zákonníka kosovské oznamovacie prostriedky minulý štvrtok pristúpili k radikálnemu kroku a celý deň neinformovali o činnosti vlády či parlamentu.
Médiám sa nepáči návrh, ktorý by súdu umožňoval za istých okolností novinárov donútiť k odhaleniu ich anonymného zdroja.
V apríli schválená reforma taktiež obsahuje možnosť udelenia až trojročného trestu za zverejnenie materiálu nabádajúceho k trestnej činnosti.
Majitelia a pracovníci kosovských médií zákon odmietajú a hovoria o porušení slobody prejavu.
Organizácia Novinári bez hraníc to označila za neprijateľné a tvrdí, že vláda sa takto snaží umlčať novinárov informujúcich o pre ňu nepríjemných témach.


Ukrajinský denník Segodnja sa ústami svojej šéfredaktorky v utorok verejne ospravedlnil za prirovnanie súčasného Nemecka k tomu zo začiatku 40. rokov minulého storočia. Médium patriace miliardárovi blízkemu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi v minulotýždňovom úvodníku spomínalo termíny ako Tretia ríša či Adolf Hitler, ktorého nacistické Nemecko sa údajne nelíšilo od toho pod súčasným vedením kancelárky Angely Merkelovej.

Išlo o reakciu na iniciatívu vlády v Berlíne, ktorá vyzýva na bojkot zápasov futbalových majstrovstiev Európy konaných na Ukrajine. Článok s názvom Pod útlakom Merkelovej tvrdí, že "Nemci sa z roku 1945 nič nepriučili". "Sňali si svoje masky a skutočne je to tak, že Berlín roku 2012 sa vôbec neodlišuje od Berlína zo začiatku 40. rokov," uvádzalo sa v komentári.
"Autorovo prirovnanie moderného Nemecka k nacistickému bolo nevhodné a neospravedlniteľné. Je mi to veľmi ľúto. Šport musí ľudí zjednocovať a nie rozdeľovať," napísala v pondelok na portál druhého najčítanejšieho ukrajinského denníka jeho šéfredaktora Oľga Guková.




© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.