9. 6. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS







Britský premiér David Cameron aj jeho predchodcovia Gordon Brown a John Major budú na budúci týždeň vypovedať ako svedkovia pred komisiou, ktorá sa zaoberá etikou britských médií po prepuknutí škandálu okolo odpočúvania telefónov.
Na otázky členov komisie vedenej sudcom Brianom Levesonom bude musieť odpovedať aj súčasný vicepremiér Nick Clegg, minister financií George Osborne a líder labouristov Ed Miliband
Komisia bola zriadená vlani po prepuknutí škandálu s odpočúvaním, keď vyšlo najavo, že reportéri bulvárneho týždenníka News of the World neoprávnene prenikali do mobilných telefónov celebrít, politikov a obetí trestných činov. Noviny boli súčasťou mediálneho magnáta Rupperta Murdocha.
Škandál oslabil aj postavenie konzervatívneho premiéra Camerona, ktorý udržiaval blízke vzťahy s viacerými do nej zapletenými osobnosťami, vrátane bývalej šéfredaktorky News of the World Rebeky Brooksovej a jej manžela.
Polícia v súvislosti s odpočúvaním zatkla Cameronovho bývalého mediálneho poradcu Andyho Coulsona a voči ďalším dvom jeho priateľom vzniesla obvinenia.
Komisia vypočuje premiéra ako svedka v rámci zhromažďovania dôkazového materiálu na budúci štvrtok.

Roztržitosť sa podľa spravodajskej stanice BBC nevyplatila írskemu futbalovému fanúšikovi, ktorý na európsky šampionát v Poľsku odletel bez toho najdôležitejšieho - vstupeniek.Copyright © TASR 2012



Keď pracovníci dublinského letiska zabudnuté vstupenky našli, ich majiteľ Oliver Coughlan bol už dávno v lietadle smerujúcom do Poľska.
Pri predstave ako Coughlan nešťastne stojí pred bránou štadiónu sa však pracovníci letiska zmobilizovali a výzvu na jeho nájdenie uverejnili na sociálnych sieťach Facebook a Twitter.
Netrvalo dlho a správu o stratených vstupenkách prevzala írska celoštátna televízia RTE a miestne rádiá.
Spoločné úsilie dublinského letiska, médií a dobrých ľudí malo napokon šťastný koniec. Správy totiž zachytili Coughlanovi známi, ktorí tiež smerovali do Poľska a vstupenky mu doručili.