5. 6. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinárske povolanie je naďalej nebezpečné nielen v zámorí, ale aj v európskych krajinách. Dokazujú to prípady fyzických útokov v Čiernej Hore, Francúzsku, Grécku, Lotyšsku, Moldavsku, Nemecku, Rumunsku, Rusku a Taliansku, ktoré od začiatku roka zaznamenala Rada Európy (RE). Podľa utorňajšej správy, ktorú vydala kancelária komisára RE pre ľudské práva Nilsa Muižnieksa, by mali jednotlivé vlády k násiliu páchanému na novinároch pristupovať "s najväčšou vážnosťou, keďže takéto útoky sú zamerané proti samotnému jadru našich demokracií".
"Páchateľmi útokov sú často neznámi útočníci, obvykle viacero maskovaných mužov, ale niekedy sú nimi poriadková polícia alebo strážcovia bezpečnosti pod patronátom štátu," upozorňuje organizácia združujúca 47 európskych a mimoeurópskych krajín. Jeden z najhorších prípadov sa odohral v Lotyšsku, kde útočníci vložili svojej obeti do úst nôž a prerezali jej bradu.
"Útoky na novinárov sa líšia od mnohých iných, kde je motív často materialistický alebo rasistický. Toto sú politické útoky." Komisár RE zastáva názor, že "sloboda médií je zdrojom životnej sily demokracie ako aj základným predpokladom pre iné slobody ako je sloboda združovania alebo zhromažďovania". Poukazuje tiež na aktuálneho sprievodcu bezpečnosťou novinárov, ktorého vydala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a ktorý fyzické útoky alebo vyhrážanie sa násilím kvalifikuje ako extrémnu formu cenzúry. Tej sa podľa neho môžu dopustiť aj vlády, ak proti násiliu páchanému na novinároch nepodniknú dostatočné kroky. "Vlády a politici musia dať veľmi dôrazne najavo, že takéto útoky sú neprijateľné a nezostanú nepotrestané," odkazuje Muižnieks.




©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.