17. 6. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS







Ministerstvo kultúry pripravuje novelu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), na základe ktorej sa budú tzv. koncesionárske poplatky platiť aj po roku 2013. Podľa platnej legislatívy by ich ľudia mali prestať uhrádzať od budúceho roka. Návrh, ktorý v podstate zachová súčasný stav, sa dostane na rokovanie vlády už v júli. Pre TASR to potvrdil minister kultúry Marek Maďarič.
"Touto novelou dáme zákon o RTVS v zmysle jej financovania do tej polohy, v akej bol pred tou zmenou. Teda RTVS bude naďalej financovaná aj z úhrad," priblížil.
Zmenu zákona schválila bývalá koalícia 21. októbra minulého roka. Príjem RTVS by nemal od roku 2013 pochádzať z dvoch zdrojov, tak ako je tomu dnes, teda z úhrad za služby verejnosti a zo zmluvy so štátom, ale len zo štátneho rozpočtu. Verejnoprávne médium by tak malo ročne garantovaných minimálne 90 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.
Maďarič o tomto zámere informoval generálnu riaditeľku RTVS Miloslavu Zemkovú krátko po svojom nástupe do funkcie. Počas rozhovoru mu spomenula utlmovacie procesy vo vzťahu k samotnému výberu úhrad. Keďže si mnohí mysleli, že koncesie nemusia platiť už tento rok, prestali ich uhrádzať. RTVS rozbehla na túto tému kampaň. Minister sa domnieva, že by sa v tom malo pokračovať, keďže výber úhrad by sa podľa neho dal zlepšovať aj takýmto spôsobom.



Copyright © TASR 2012