27. 7. 2012

TOUR de GR RTVS 4

TOUR de GR RTVS 4


Voľby nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa zrejme bude môcť zúčastniť všetkých jedenásť uchádzačov, ktorí si podali prihlášku. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá pôvodne do voľby posunul len deviatich z nich. Ďalší dvaja si museli doplniť potrebné dokumenty, ktoré pri ich prihláške chýbali.

Podľa informácií Kancelárie Národnej rady SR k dnešnému dňu jeden z nich, Štefan Dlugolinský, už doručil všetky chýbajúce materiály. Pôvodne mu chýbal výpis z registra trestov a deklaroval len trojročnú prax v oblasti riadenia, hoci potrebných je päť rokov. Ďalší kandidát, Iľja Ruppeldt sa už vopred písomne ospravedlnil, že neprikladá výpis z registra trestov, keďže na Novom Zélande, kde žije, trvá vybavenie tejto náležitosti 60 dní. Doklad preto plánuje priniesť na verejné vypočutie, ktoré sa uskutoční už v pondelok 30. júla.
Predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) sa podľa vlastných slov s projektmi jednotlivých kandidátov oboznámil. "Ich projekty sú veľmi zaujímavé a budeme sa ich na ne pochopiteľne pýtať. Konkrétne sa však k jednotlivým návrhom nemôžem vyjadrovať, pretože nechcem urobiť tú istú chybu, čo spravil Daniel Krajcer (SaS) v minulom volebnom období, keď dopredu pomenoval kandidáta, ktorý sa napokon stal generálnym riaditeľom a tým pádom urobil z celého vypočúvania frašku," uviedol Jarjabek.
Vypočutie kandidátov sa uskutoční v priestoroch historickej budovy parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. Jedenásť uchádzačov sa predstaví v poradí, ktoré sa vylosuje v pondelok. Okrem spomínaného Dlugolinského a Ruppeldta sa predstaví aj Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Jozef Zima, a Marián Ostatník. Jeden z nich by mohol byť zvolený za šéfa RTVS už na prebiehajúcej schôdzi. Na stoličke generálneho riaditeľa verejnoprávneho média následne nahradí Miloslavu Zemkovú, ktorú poslanci odvolali v tajnej voľbe koncom júna.

Copyright © TASR 2012