28. 7. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rakúsky ústavný súd v piatok zvrátil rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý vydal verejnoprávnej vysielacej stanici ORF zákaz mať oficiálnu stránku na internetovej sociálnej sieti Facebook. Najvyššia súdna inštancia krajiny tak odmietla sťažnosti súkromných médií, ktorým pôvodne bolo vyhovené. Nižší súd im totiž uznal námietku, že ORF protiprávne rozširuje svoju prítomnosť vo verejnom priestore a získava tak konkurenčnú výhodu. Podľa ústavného sudu však išlo o neprimeranú reakciu porušujúcu slobodu prejavu a vysielania. Šéf ORF Alexander Wrabetz prisľúbil, že stanica nezneužije svoju prítomnosť na Facebooku na komerčné účely. Podľa rakúskeho zákona o ORF nemôže stanica poskytovať internetové služby na sociálnych sieťach.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok pohrozil britskému denníku The Times súdnou žalobou kvôli uverejneniu otvoreného listu, pod ktorý sa podpísala skupina 30 akademikov a verejne známych osobností, ktorí prostredníctvom dokumentu kritizovali spôsob potlačenia nedávnych protivládnych protestov v krajine.
      Ako napísala agentúra Reuters, list okrem iných podpísali filmový režisér David Lynch, dramatik Sir Tom Stoppard či herci Sean Penn, Ben Kingsley alebo Susan Sarandonová. V publikovanom liste osobnosti Erdoganovmu kabinetu vyčítajú "diktátorský spôsob vlády", podkopávanie princípov slobodnej tlače a pripisujú mu zodpovednosť za smrť najmenej štyroch demonštrantov, ktorí zomreli pri zrážkach s políciou.
      Erdogan vo svojom stanovisku vysielanom naživo v piatok v tureckej televízii NTV povedal, že signatári listu ním v skutočnosti nijako nevyjadrujú svoju podporu demokracii. "Ak by skutočne verili v demokraciu, nepreukázali by toľkú bezcharakternosť a nazvali lídra strany, ktorá vo voľbách získala 50 percent hlasov voličov, diktátorom."
      Demonštrácie, na ktoré list v denníku poukazuje, sa začali koncom mája na protest proti plánom tureckej vlády postaviť v parku Gezi v strede Istanbulu nákupné stredisko s hotelom. Protesty neskôr prerástli do vlny masových protivládnych demonštrácií po celej krajine, v ktorých Turci obviňovali premiéra Erdogana po desaťročí vlády zo silnejúcich autoritatívnych sklonov. Pri policajných zásahoch zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších 7500 utrpelo zranenia.


Copyright © TASR 2013