1. 8. 2013

Stanovisko GP SR k informáciám v dnešných Hospodárskych novinách


Stanovisko GP SR k informáciám v dnešných 
Hospodárskych novinách


Stanovisko GP SR k informáciám uverejneným v dnešných Hospodárskych novinách o usmernení (vnútorný akt riadenia prokuratúry), ktoré upravuje nejednotný postup prokurátorov v trestných veciach týkajúcich sa neoprávneného odberu energií, a to bez zmluvného základu

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol, že interné usmernenie k právnemu posúdeniu trestného činu krádeže pre podriadené prokuratúry bude predmetom hlbšej analýzy (podľa rozhodovacej činnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdov) s eventuálnou modifikáciou jeho záverov.
      Usmernenie upravuje nejednotný postup prokurátorov v trestných veciach týkajúcich sa neoprávneného odberu energií, a to bez zmluvného základu (medzi dodávateľom a odberateľom energií). Cieľom usmernenia je zvýšenie vymožiteľnosti práva aj prostriedkami trestného konania.
      Ide o štandardný postup akým sa Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vo všetkých oblastiach kriminality snaží zjednocovať postupy prokurátorov na celom území Slovenskej republiky formou písomných usmernení alebo pokynov v jednotlivých trestných veciach.
      Usmernenie je právny akt generálneho prokurátora podľa § 10 ods. 1 zákona č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre v znení neskorších predpisov. Usmernenie nezaväzuje policajtov, súdy, fyzické osoby ani právnické osoby, ide o výlučne vnútorný akt riadenia prokuratúry.

      TASR informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.