17. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalý šéf tlačového oddelenia britského premiéra Davida Camerona, Andy Coulson, včera na súde vyhlásil, že ešte ako šéfredaktorovi bulvárneho týždenníka mu púšťali nahrávku s odkazmi odpočúvanými z hlasovej schránky telefónu, ktoré tam v roku 2004 zanechal vtedajší britský minister vnútra David Blunkett.
Coulson v tom čase pracoval ako šéfredaktor dnes už neexistujúceho bulvárneho týždenníka News of the World, ktorý patril magnátovi Rupertovi Murdochovi, pripomenula tlačová agentúra Reuters.
Coulsona v súčasnosti súdia za organizovanie odpočúvania odkazov v hlasových schránkach telefónov a za podplácanie verejných činiteľov - tento prípad otriasol britskými médiami a politickým kruhmi.
Bývalý šéfredaktor Coulson odmietol všetky obvinenia. Londýnskemu súdu Old Bailey však dnes uviedol, že jeden z jeho vysokopostavených redaktorov mu pustil úryvky odkazov z hlasovej schránky, ktoré zanechal Blunkett v mobilnom telefóne ženy, s ktorou mal pomer.
"Bolo to prvý a posledný raz, čo mi púšťali odkazy z hlasovej schránky," povedal Coulson na lavici svedkov, kde svedčil už tretí deň po sebe.
Spomínaný reportér, Neville Thurlbeck, sa už priznal k organizovaniu ilegálneho odpočúvania odkazov v hlasových schránkach telefónov.



Novinári sú v krízových oblastiach Ukrajiny vystavení násiliu, zastrašovaniu a psychologickému nátlaku, informovala dnes vo Viedni Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V Doneckej a Charkovskej oblasti došlo v uplynulých dňoch k celému radu útokov na pracovníkov médií, konštatovala podľa správy tlačovej agentúry APA.
      Podľa slov predstaviteľky OBSE pre slobodu médií Dunji Mijatovičovej, ktorá bilancovala trojdňovú návštevu Ukrajiny, dospela tamojšia situácia vo sfére slobody tlače do "veľmi nebezpečného štádia". Žurnalisti čelia hrozbám, bolo im odcudzené alebo zničené vybavenie, došlo aj k ich únosom a prepusteniam na slobodu. Ich pracovné priestory boli zničené a došlo i k podpáleniu motorových vozidiel.
      "Sloboda médiá je zrkadlovým obrazom celkovej bezpečnostnej situácie," konštatovala Mijatovičová a dodala, že z jej pohľadu je situácia alarmujúca, pričom jestvuje riziko jej ďalšieho zhoršenia, ak nedôjde k okamžitému zlepšeniu. Násilie proti novinárom musí ustať a krajina sa musí stať opäť právnym štátom, vyplynulo zo slov predstaviteľky OBSE.
      Podľa jej slov sú novinári na Kryme navyše konfrontovaní s problémami pri opätovnej registrácii médií, s vyháňaním z regiónu, ak nie sú vnímaní ako verní a nechcú zmeniť svoje občianstvo, čelia však aj hrozbám a odmietnutiu prístupu k verejným informáciám.



Copyright © TASR 2013