16. 4. 2014

TV LUX NEWS

TV LUX NEWS

Katolícki veriaci na Slovensku majú možnosť sledovať na Zelený štvrtok, 17. apríla, dva prenosy z Vatikánu, ktoré odvysiela Televízia Lux.
Predpoludním o 09.30 h to bude omša svätenia olejov, ktorú bude pápež František celebrovať v Bazilike sv. Petra. Večer o 17.30 h bude Svätý Otec sláviť omšu na pamiatku Pánovej večere v zdravotníckom zariadení Panny Márie Prozreteľnosti v Ríme, ktoré vedie Nadácia Dona Gnocchiho.
Zdravotnícke zariadenie Panny Márie Prozreteľnosti sa zameriava na starostlivosť o telesne postihnuté deti. Svätú omšu na pamiatku Pánovej večere charakterizuje obrad umývania nôh, ako pripomienka toho, čo urobil aj Kristus svojim apoštolom. Svätý Otec zopakuje toto gesto počas liturgie a umyje nohy dvanástim telesne postihnutým.
Pápež František má zvyk, už odkedy bol arcibiskupom v Buenos Aires, sláviť na Zelený štvrtok svätú omšu v nemocniciach, vo väzení alebo v hospici pre chudobných a marginalizovaných, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
V bratislavskej Katedrále sv. Martina sa na Zelený štvrtok o 09.30 h uskutoční omša svätenia olejov - Missa chrismatis. Arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský počas nej posvätí krizmu, požehná olej katechumenov a olej na pomazanie chorých. Kňazi počas tejto sv. omše obnovia svoje kňazské sľuby.
Omša na pamiatku Pánovej večere bude v bratislavskej katedrále o 17.00 h.
Na Veľký piatok, 18. apríla, sa o 09.00 h bude konať v Katedrále sv. Martina pobožnosť Krížovej cesty a o 15.00 h Veľkopiatočné obrady utrpenia a smrti Pána Ježiša.
Na Bielu sobotu bude v Katedrále sv. Martina o 08.00 h modlitba Liturgie hodín (posvätné čítanie a ranné chvály). O 20.00 h sa v tomto chráme začne Veľkonočná vigília zmŕtvychvstania Pána.
Slávnostná pontifikálna sv. omša sa bude v bratislavskej Katedrále sv. Martina konať na Veľkonočnú nedeľu, 20. apríla, o 10.30 h, uviedol Arcibiskupský úrad v Bratislave.

Copyright © TASR 2013