14. 4. 2014

Rádiorallye 2014

Rádiorallye 2014

Najúspešnejším vysokoškolským internátnym rozhlasovým štúdiom (IRŠ) v súťaži Rádiorallye 2014 sa stalo Rádio Paf z Prešova (Prešovská univerzita). Zhodla sa na tom porota 10. ročníka celoslovenskej súťaže. TASR o tom informoval zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala.
"Za najúspešnejšiu samostatnú nahrávku porota vyhodnotila zvukovú kompozíciu Born to live z IRŠ ŠtuRko Košice (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach)," uviedol Kasala. Autori podľa neho vyjadrili v nahrávke zvukmi a bez slov dôležité etapy života od narodenia cez detstvo, prvé lásky, prácu, svadbu, promócie, produktívny vek, až po starobu a smrť. Táto nahrávka bude zároveň reprezentovať Slovensko na európskej súťaži fonoamatérov CIMES 2014 na jeseň v Banskej Bystrici.
Súťaž zorganizovala Asociácia členov a sympatizantov IRŠ v spolupráci s Rádiom Aetter (Fakulta masmediálnej komunikácie UCM Trnava) a Slovenskou spoločnosťou elektronikov a 170 mladých ľudí z vysokoškolských IRŠ a univerzitných rádií nominovalo do súťaže spolu 177 nahrávok v desiatich kategóriách. Kasala ďalej informoval, že okrem slovenských IRŠ prišli po druhý raz predstaviť svoj program dve univerzitné rádia z Českej republiky.
Časť produkcie si podľa Kasalu vypočul generálny riaditeľ Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Anton Popovič, ktorý mladým rozhlasovým redaktorom vysvetlil základy ochrany duševného vlastníctva a autorských práv. Okrem Kasalu boli členmi poroty Andrea Bugošová, Martin Cifrík, Martin Chynoranský a Erika Slaná, ktorí so študentmi konzultovali spôsoby prípravy a realizácie rozhlasového vysielania v podmienkach IRŠ.

Copyright © TASR 2013