24. 10. 2014

Ekotopfilm 2014

Ekotopfilm 2014


Medzinárodná porota Ekotopfilmu s predsedom Bruceom L. Bucklinom nemala ľahkú úlohu. Počas uplynulých dní videla až 134 súťažných filmov zo 40 krajín sveta. Práve z nich napokon vzišli tie víťazné. Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo dnes v Primaciálnom paláci.
Grand Prix – Cenu vlády Slovenskej republiky získala americká snímka Ľahké ako voda (Easy Like Water). Film vás zavedie do Bangladéša, kde sa zoznámite s vizionárskym architektom, ktorý stavia plávajúce školy, aby zmenil frontovú líniu klimatických zmien na vzdelávajúcu sa komunitu.
Cenu prezidenta SR získal film Ako svetlušky (Like Fireflies) o troch čílskych ženách, ktorým výstavba obrovských priehrad zničila alebo ešte len negatívne ovplyvní život.
Hlavnú cenu v kategórii A - Veda a technika, Cenu Ministerstva životného prostredia SR si odniesol dokument Vzácne zeminy (Rare Earths). Hlavnú cenu v kategórii B - Prírodovedné a prírodopisné, Cenu Ministerstva hospodárstva SR dostala Vnútrozemská delta Dunaja (The Inland Delta of the River Danube). Hlavnú cenu v kategórii C - Úspešné príbehy – oblasť technológie, Cenu generálneho partnera Prosperita získal film Hľadanie energie (Quest for Energy). Hlavnú cenu v kategórii D – Úspešné príbehy – oblasť ľudské aktivity, Cenu Effectivity POWERED BY PUBLICIS patrí Pestovateľským mestám (Growing Cities). Hlavná cena v kategórii E – Investigatívna publicistika Cenu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dostala snímka Smrtiace tajomstvo Sardínie (Sardinia's Deadly Secret). Hlavná cena v kategórii F - Deti a mládež, Cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR si odniesol animovaný film Včelí príbeh (Vigia).
Po obrovskom úspechu v Bratislave sa Ekotopfilm presúva do ostatného Slovenska a víťazné filmy si budete môcť pozrieť v rôznych krajských a okresných mestách.