24. 4. 2015

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Pri Európskej komisii vznikne nový odbor strategickej komunikácie zameraný na boj s ruskou protizápadné propagandou.
Odborníci na komunikáciu plynule ovládajúci ruštinu majú sídliť v Bruseli a za svoju prácu budú poberať 4350 eur mesačne (zhruba 120-tisíc korún).
Plynie to z dokumentu Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS) zaslané koncom marca zástupcom všetkých členských krajín EÚ. Jeho kópia je na stiahnutie tu: EEAS - Notice of vacancy SG.3.
Európska služba pre vonkajšiu činnosť podlieha komisárke pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federice Mogheriniová. Cieľom služby je "zabezpečovanie koherentnejšieho a účinnejšieho zahraničnú politiku EÚ a posilňovať tak úlohu EÚ na svetovej scéne".
Na nové pozície - zatiaľ na dobu určitú po dobu jedného roka s možnosťou predĺženia - nie je vypísané klasické výberové konanie; kandidátmi majú navrhovať jednotlivé členské krajiny EÚ.
Podmienkou je univerzitný diplom, znalosť francúzštiny, angličtiny a ruštiny a tiež prax v odbore žurnalistiky, skúsenosti tlačového hovorcu a znalosti v odbore sociálnych médií. Finančnú odmenu by členom tímu nemal platiť Brusel, ale konkrétne krajiny EÚ, ktorá je vyšle.
Svojich expertov zatiaľ navrhlo Poľsko, Estónsko a Litva.