28. 12. 2015

Ministerstvo vnútra: Denník Sme zavádza

Ministerstvo vnútra: 
Denník Sme zavádza

Denník Sme v dnešnom článku Pištole sa ešte predražia hrubo zavádza verejnosť. Ministerstvo vnútro dokončilo tender na najväčšie prezbrojenie bezpečnostných zložiek na Slovensku. Vysúťažené ceny zbraní bez príslušenstva sú od 265 do 290 eur bez DPH. Za tie isté zbrane bez príslušenstva v obchodoch zaplatíte v priemere od 384 eur do 453 eur bez DPH, teda o viac ako 30 percent viac. Denník Sme tvrdí, že sa zbrane predržia tým, že sa k zbrani bude nakupovať aj príslušenstvo. Aj to však rezort vnútra v rámcových zmluvách na služobné a zásahové zbrane vysúťažil lacnejšie ako sú jeho trhové hodnoty. Len samotný zásobník na zbraň Glock vyjde v obchode na 22 eur bez DPH, MV ho nakupuje za 8 eur bez DPH. Tritiové mieridlá, o ktoré sa Sme v článku opiera, sú bežne v obchode dostupné pre Glock za 50 eur, rezort vnútra ich vysúťažil za 30,40 eura za kus, teda s úsporou 39 percent. Cena za kompletný Glock 17 s príslušenstvom 436 eur bez dane je tak lacnejšia alebo takmer totožná ako len cena holej zbrane na obchodných pultoch (bez zásobníkov, puzdra, sady na čistenie, puzdra na zásobníky), kde sa pohybuje od 415 do 477 eur. K výrazným úsporám pri príslušenstve došlo aj pri zbraniach, ktoré na základe rámcovej dohody dodá česká zbrojovka Uherský Brod.
Otázne je, či si denník Sme dal tu námahu, aby porovnal ceny zbraň - zbraň, zásobník - zásobník, puzdro - puzdro, alebo chcel len účelovo zaútočiť na verejné obstarávanie ministerstva vnútra bez reálnych podkladov. Ak by si takú námahu totiž autor článku dal, nikdy by takýto článok a s takýmto titulkom denník Sme napísať nemohol.
Ministerstvo vnútra pri tomto verejnom obstarávaní, ktoré povedie po takmer 25 rokoch ku kompletnému prezbrojeniu Policajného zboru SR, Finančnej správy, Armády SR a Zboru väzenskej a justičnej stráže, nakupuje o tretinu lacnejšie ako sú trhové ceny. Nepotrebujeme, aby nás denník Sme za to chválil, ale ohradzujeme sa voči nepravdivým a zavádzajúcim informáciám, ktorých cieľom je navodiť, že tender nebol úspešný a transparentný. Denník Sme týmto článkom podkopáva svoju vlastnú dôveryhodnosť. Otázkou však zostáva, kde je hranica kritiky, keď sú novinári schopní skritizovať aj verejnú súťaž, ktorá prinesie 30-percentnú úsporu oproti trhu.

Tlačový odbor MV SR