23. 12. 2015

VIANOCE SO SLOVENSKÝM FILMOVÝM ÚSTAVOM

VIANOCE SO
SLOVENSKÝM FILMOVÝM ÚSTAVOM


Slovenskú filmovú klasiku ponúknu tradične aj počas tohtoročných vianočných sviatkov televízie, a to tak verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska, ako aj súkromná televízia Markíza. Obľúbené filmy ako Pacho, hybský zbojník a rozprávky, medzi ktorými nebude chýbať Perinbaba či Soľ nad zlato, sú z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Na obrazovky ako prvý zavíta už dnes o 20:30 (TV Markíza) legendárny Pacho, hybský zbojník. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová. Doplnila, že snímka, ktorú podľa rovnomennej poviedky Petra Jaroša z roku 1975 nakrútil režisér Martin Ťapák, bola vlani najsledovanejším filmom z archívu SFÚ a v slovenských televíziách patrí k divácky najúspešnejším slovenským titulom. Zo všetkých filmov z archívu SFÚ uvádzaných počas sviatkov je šesť v HD kvalite, a to Perinbaba, Kráľ Drozdia brada, Soľ nad zlato a Fontána pre Zuzanu z programu TV Markíza a Majster kat a Rodná zem z programu RTVS.
Okrem filmov z archívu SFÚ však na obrazovkách všetkých slovenských televízií nájdu diváci aj ďalšie obľúbené rozprávky a filmy, medzi nimi aj množstvo titulov z českej i slovenskej produkcie, ako napríklad S tebou ma baví svet, Pávie pierko, Kubo, Bol raz jeden kráľ..., Tri oriešky pre popolušku, Láska na vlásku a iné. RTVS avizuje na Vianoce na Jednotke každý večer jednu rozprávkovú novinku. Na Štedrý večer uvedenie česko-slovenský titul Sedem zhavranených bratov podľa scenára a v réžii Alice Nellis. Na 1. sviatok vianočný ponúka televíznu rozprávku Johankino tajomstvo v réžii Juraja Nvôtu a na 2. sviatok vianočný Svätojánsky venček (Veneček), ktorý RTVS pripravila v spolupráci s Českou televíziou v réžii Jiřího Stracha.
Slovenské televízne obrazovky patria počas Vianoc aj Jakubiskovej Perinbabe (1985), rozprávke o starenke, ktorá sa starala o sneh, a o Jakubovi, ktorý sa nebál smrti, v hlavnej úlohe s talianskou herečkou Giuliettou Masinou s hlasom Evy Krížikovej. Tento z vlaňajška druhý nasledovanejší film z archívu SFÚ v slovenských televíziách ponúkne TV Markíza už tradične na Štedrý deň. Medzi klasickými rozprávkami nebudú vo vysielaní domácich televízií chýbať ani ďalšie slovenské filmové rozprávky z SFÚ. TV Markíza uvedie 24. decembra aj filmovú adaptáciu rovnomennej rozprávky Pavla Dobšinského Plavčík a Vratko (1981) o chlapcovi, ktorý priplával po vode, o troch Vratkových zlatých vlasoch a o láske ku krásnej princeznej Julienke, ktorú nakrútil Martin Ťapák. Na prvý sviatok vianočný Markíza odvysiela Kráľa Drozdia brada (1984) od režiséra Miloslava Luthera nakrúteného podľa rozprávky bratov Grimmovcov a aj rozprávku Soľ nad zlato (1982) od Martina Hollého o sile ľudskej lásky. Vysielať sa bude aj hudobný film Fontána pre Zuzanu (1985) Dušana Rapoša (23.12.). Po novom roku si diváci na TV Markíza z archívu SFÚ pozrú legendárny dvojdielny film o našom národnom hrdinovi Jánošík I, II (1962 – 1963) od režiséra Paľa Bielika.
V programe verejnoprávnej RTVS bude možné filmy SFÚ vidieť na Jednotke i Dvojke. V závere roka, 28. decembra prinesie Jednotka RTVS Poslednú bosorku (1957) režiséra Vladimíra Bahnu, odohrávajúcu sa v 18. storočí o mladom dievčati, ktoré sa stalo modelom pre obraz Umučenia svätej Júlie, za čo ju cirkevní hodnostári odsúdili ako bosorku. Na 29. decembra RTVS na Jednotke uvedie film Paľa Bielika film Majster kat (1966) s Vladom Müllerom v úlohe kata o priateľstve dvoch mužov, ktoré náklonnosť k jednej žene zmení na nenávisť. Dvojka na Štedrý deň odvysiela hudobno-tanečný film Rodná zem (1953) Josefa Macha, ktorý oslavuje ľudovo-umeleckú tvorivosť slovenského národa.
Ako ďalej informovala Simona Nôtová z SFÚ, dva slovenské filmy počas sviatkov uvedie v pravidelnom slovenskom programovom okne aj český kanál CS Film. Pôjde o tituly Mŕtvi učia živých (1983) režiséra Marina Hollého, ktorý sa bude vysielať už dnes o 20:00 a Prípad Barnabáš Kos (1964) od Petra Solana zaradený do vysielania 28. decembra o 20:00. Okrem sviatočného času je filmy zo SFÚ možné vidieť v slovenských i českých televíziách aj počas roka pri rôznych príležitostiach a výročiach významných slovenských tvorcov, dodala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.




2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.