7. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vatikán zriadil nový úrad, úlohou ktorého bude podpora internetovej domény .Catholic v snahe o zlepšenie komunikácie v digitálnej ére. Informoval o tom v stredu webový portál denníka The Straits Times.
Zánovný úrad pozostávajúci z osemčlenného tímu expertov v oblasti výpočtovej techniky sa bude usilovať o rozšírenie danej internetovej domény prostredníctvom všetkých orgánov katolíckej cirkvi s cieľom uistiť používateľov internetu, že ide o oficiálne schválené webové stránky.
Vatikán získal internetovú doménu .Catholic koncom roka 2013, keď organizácia ICANN schválila tisíce nových špecializovaných domén so zámerom vyhovieť vzrastajúcemu dopytu po webových stránkach. Popri doméne .Catholic si Vatikán zabezpečil aj jej jazykové mutácie v arabčine, čínštine a ruštine.
Vatikánske ústredie pre komunikáciu prechádza v súčasnosti rozsiahlou reorganizáciou na príkaz pápeža Františka, ktorý považuje internet za dôležitý prostriedok pre spájanie sa sveta. Pápež je na sociálnej sieti Twitter jednou z najprominentnejších osôb a má približne 30 miliónov tzv. followerov.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung (SZ), ktorého redaktori ako prví získali informácia o offshorových spoločnostiach mnohých svetových politikov, dnes oznámil, že sa nechystá zverejniť všetkých 11,5 milióna dokumentov z archívu právnickej spoločnosti Mossack Fonseca sídliacej v Paname.
Celý súbor dokumentov nemôže byť predložený verejnosti ani orgánom činným v oblasti vymáhania práva, uviedol dnes denník. Zdôraznil súčasne, že úrady majú právomoc získať tieto údaje od tých, ktorí sú podozriví zo spáchania protizákonných aktivít. Denník konštatuje, že v mnohých prípadoch ani nie je verejný záujem na odhalení offshorových spoločností či jednotlivcov.
V Mníchove sídliaci denník SZ získal dokumenty z neidentifikovaného zdroja viac ako pred rokom a zdieľal aspoň časť z nich s desiatkami ďalších médií po celom svete. Tie ich zverejnili v koordinácii s Medzinárodným konzorciom pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ).
Škandálom, ktorý vyvolalo zverejnenie tzv. Panamských dokumentov, sa bude na budúci týždeň zaoberať aj nemecký Spolkový snem (Bundestag). Informoval o tom dnes člen frakcie CDU/CSU Michael Grosse-Brömer.
Mossack Fonseca je jednou z popredných firiem, ktoré sa špecializujú na zakladanie offshorových bankových účtov pre bohatých a mocných. Uniknuté dokumenty odhaľujú podrobnosti o utajovaných schránkových spoločnostiach v daňových rajoch a o ľuďoch, ktorí tieto spoločnosti využívajú.
Pravosť Panamských dokumentov zatiaľ nie je oficiálne potvrdená. Odmieta ju potvrdiť aj samotná spoločnosť Mossack Fonseca, ktorá označila postup novinárov, ktorí dokumenty zverejnili, za trestný čin a mieni sa domáhať spravodlivosti pred súdmi.

Copyright © TASR 2016