26. 6. 2016

International Film Festival Trenčianske Teplice News

International Film Festival 

Trenčianske Teplice News

Krátky hraný film študenta filmovej réžie na FAMU Jakuba Šmída Amanitas si odniesol hlavnú cenu – Zlatú žabu z Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice (23. - 26. 6). Film o problémovej mládeži na vidieku zaujal porotu najviac spomedzi 16 súťažných filmov mladých českých a slovenských autorov.
Ako pre TASR povedal člen medzinárodnej poroty, režisér Jaroslav Vojtek, ide o súčasný film s veľmi zaujímavým príbehom. Ide o súčasný pohľad do vzťahov medzi rodičmi a deťmi. „Film bol veľmi nápadito spracovaný, má dobrú vizuálnu kultúru,“ priblížil Vojtek. Porota podľa neho ocenila zvláštnou cenou aj slovenský čiernobiely film Adama Felixa Checkpoint pre zaujímavú štruktúru a európske zameranie.
Podľa umeleckej riaditeľky festivalu Ľudmily Cvikovej sa Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice vrátil ku svojim začiatkom. Súťažnou filmovou sekciou Na ceste chcú festival v kúpeľnom mestečku vrátiť mladým ľuďom. „V tomto roku sme mali iba slovenské a české filmové školy, v budúcom roku chceme súťažnú sekciu rozšíriť aj o zahraničných účastníkov,“ doplnila Cviková.
Podľa člena prezídia festivalu Petra Hledíka súťažná sekcia festivalu bola v tomto roku veľmi cielene zameraná na mladých. „My sme zatiaľ oslovili štyri filmové školy a vybrali sme segment, ktorý sa málo objavuje a divák ho má málo možnosť poznať – krátky hraný film. A práve v krátkom hranom filme sa ukáže, kto je aký talent. Pred začiatkom súťaže sme premietali film nedávno zosnulého Ján Němca Sousto. Už týmto filmom naznačil, že z neho raz bude veľký tvorca a že to bude osobnosť. A práve mladým chceme dať tú príležitosť, aby sme po rokoch mohli povedať – tak u nás začína,“ zdôraznil Hledík.

Copyright © TASR 2016