15. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Desiatky novinárov bulharského verejnoprávneho rozhlasu (BNR) v piatok protestovali za slobody médií po tom ako bola prepustená ich kolegyňa, ktorá vo svojich príspevkoch poukazovala na korupciu v bulharskom súdnictve, informovala agentúra Reuters.
Prípad kritizovali organizácie pre ľudské práva i bulharská pobočka Združenia európskych novinárov, ktorá hovorila o "údere pre novinársku profesionalitu" v krajine, ktorá sa umiestnila najnižšie v rebríčku slobody tlače spomedzi 28 členských štátov Európskej únie. Nový šéf spravodajstva BNR Nikolaj Krastev vo štvrtok prepustil uznávanú rozhlasovú moderátorku a reportérku Silviu Velikovu. Ako dôvod uviedol, že že porušila pracovnú zmluvu tým, že v živom vysielaní vyzývala poslucháčov, aby sa pripojili k protestu proti vymenovaniu budúceho hlavného prokurátora Bulharska.
Mnohí novinári i iní považovali tento krok za politicky motivovaný. Krastev čeliaci silnému odporu napokon rezignoval a Velikova bola znovu prijatá. BNR kvôli nepokojom na päť hodín vypla spravodajský kanál Horizont a prípad začala prešetrovať komisia pre kontrolu komunikácie.
Tento prípad poukázal na frustráciu mnohých Bulharov zo skorumpovanej a nepriehľadnej politickej elity a neefektívneho súdnictva, často kritizovaného Európskou komisiou.
Bulharsko sa tento rok umiestnilo na 111. mieste zo 180 krajín svetového indexu Reportéri bez hraníc - dokonca pod krajinami západného Balkánu, ktoré ešte nie sú členmi EÚ.

V októbri 2017 stovky novinárov protestovali v Sofii proti hrozbám podpredsedu vlády Valeriho Simeonova voči najväčším bulharským vysielateľom, ktorých obvinil z vedenia "masívnej ohováračskej kampane" proti nemu.

Dáni v sobotu v charitatívnej televíznej zbierke vyzbierali okolo 2,4 milióna eur na výsadbu stromov. Išlo o prvú televíznu zbierku zameranú na ochranu klímy, uviedla agentúra AFP.
Za každých darovaných 20 dánskych korún (v prepočte 2,7 eura) bude vysadený jeden strom a 20 percent získaných prostriedkov pôjde na podporu úsilia o ochranu lesov v Dánsku a zahraničí.
Cieľom verejnej zbierky vysielanej na verejnoprávnom televíznom kanáli TV2 bolo získať 20 miliónov korún na výsadbu milióna stromov v Dánsku. Pred koncom akcie bola vyzbieraná suma na 914.233 stromov.
"Je to pozitívny príklad, ako inšpirovať ľudí, ukázať im, ako meniť veci a aj nenápadným gestom prispieť k riešeniu klimatickej krízy," povedal Kim Nielsen, zakladateľ siete nadácie Growing Trees Network Foundation, ktorá je súčasťou projektu.
Podľa nedávneho prieskumu uverejneného Európskou komisiou považuje 83 percent Dánov zmenu podnebia za "veľmi vážny" problém. Výsadba stromov je jedným zo spôsobov, ako môžu ľudia znížiť koncentráciu CO2 v atmosfére, poznamenala AFP.
"Milión stromov - to nie je veľa v globálnej perspektíve, ale ide o to, aby si ľudia uvedomili, čo môžu robiť," povedal Nielsen.
Predpokladá sa, že prvé stromy vysadia v období medzi koncom októbra a koncom novembra v chránených oblastiach vo vlastníctve štátu alebo cirkvi v Dánsku.
  

Copyright © TASR 2019


Jeden z celosvetovo najznámejších youtuberov, Švéd Felix Arvid Ulf Kjellberg, známejší ako PewDiePie, v piatok vyhlásil, že odvoláva svoje rozhodnutie finančne prispieť mimovládnej organizácii Liga proti hanobeniu (Anti-Defamation League). Ide o neziskovku, ktorá bojuje proti antisemitizmu a v minulosti kritizovala aj tohto youtubera. Ten je totiž často podozrievaný zo sympatií ku krajnej pravici a z antisemitizmu, alebo minimálne z nedostatku citlivosti voči týmto otázkam.
Kjellberg, ktorého kanál na portáli YouTube má 101 miliónov sledovateľov a je v tomto ukazovateli celosvetovo na druhom mieste hneď za kanálom indickej spoločnosti T-Series, sa "preslávil" napríklad tým, že v roku 2017 nasnímal dvoch Indov, ktorých požiadal, aby držali nápis "Smrť všetkým Židom". Po tomto s ním rozviazala spoluprácu aj spoločnosť Disney, hoci PewDiePie sa bránil, že išlo len o žart. Chcel údajne len "ukázať, aký je moderný svet bláznivý a čo všetko ľudia povedia za päť dolárov".
Otázky o názorovej orientácii PewDiePie-a sa najnovšie objavili po teroristických útokoch v novozélandskom meste Christchurch z marca tohto roku. Tesne predtým, ako tu austrálsky neonacista Brenton Tarrant vyvraždil v dvoch mešitách 51 ľudí, na záberoch, ktoré z tohto útoku prenášal, odporúčal ľuďom, aby začali odoberať kanál PewDiePie-a.
Práve v snahe ohradiť sa voči spájaniu s útokmi na Novom Zélande PewDiePie začiatkom tohto týždňa oznámil, že venuje príspevok 50-tisíc eur Lige proti hanobeniu. V piatok však oznámil, že si to rozmyslel a chce peniaze venovať radšej nejakej inej neziskovke.
"Urobil som tú chybu, že som vybral mimovládku, ktorú mi odporučili, namiesto toho, aby som vybral takú, ktorá je mi samému blízka. Je to stopercentne moja chyba. Ospravedlňujem sa za tento zmätok," vysvetľoval youtuber.
Už predtým pritom viacerí jeho sledovatelia spochybňovali, či si Ligu proti hanobeniu vybral sám alebo ho na to niekto prehovoril.
"Po tragédii v Christchurchi som cítil, že by som mal niečo urobiť. Nebol som si istý tým, ako to spraviť, ale toto nebol ten správny spôsob," okomentoval v piatok PewDiePie svoj pôvodný výber neziskovky. Prečo teraz Ligu proti hanobeniu už nepovažuje za hodnú svojho príspevku, youtber nevysvetlil.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.