24. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Významný podnikateľ Yorgen Fenech, ktorého zadržali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, požiadal o milosť výmenou za poskytnutie informácií o prípade. S odvolaním sa na zdroje z prostredia polície o tom v sobotu informovala agentúra Reuters.
Fenecha zatkli v stredu ráno tesne po 5.30 h na jeho jachte po tom, ako opustila prístav Portomaso ležiaci severne od maltskej metropoly Valletta. Namierené mal zrejme do Talianska, čo však nebola jeho cieľová destinácia, uviedol denník Times of Malta.
K zadržaniu Yorgena Fenecha prišlo deň po tom, ako maltský premiér Joseph Muscat oznámil, že bude zvažovať milosť pre Melvina Theuma, ktorý údajne pral špinavé peniaze a je podozrivý z toho, že bol spojkou medzi objednávateľmi a vykonávateľmi vraždy novinárky.
V sobotu v súvislosti s vraždou novinárky polícia vypočula maltského ministra hospodárstva Christiana Cardonu. Ministerstvo neskôr zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého "Chrisa Cordonu požiadali, aby vysvetlil niektoré podrobnosti, vrátane špekulácií", ktoré sa v súvislosti s jeho osobou v minulosti šírili. O čo konkrétne išlo, ministerstvo neuviedlo.
Podnikateľ Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a šéfovi Muscatovej kancelárie Keithovi Schembrimu.
Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.
Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac po vražde.

Copyright © TASR 2019

Poľská verejnoprávna televízia (TVP) po protestoch ochrancov prírody aj desiatok tisíc ďalších ľudí ustúpila od plánov usporiadať tento rok oslavy Silvestra a príchodu nového roka pod skokanským mostíkom Wielka Krokiew v Zakopanom.
Kritici týchto plánov varovali, že hlasná hudba, rámus z ohňostrojov aj ostré svetla môžu vyrušiť zvieratá, medzi nimi medvede, zo zimného spánku. Namiesto toho sa estráda bude konať rovnako ako v posledných rokoch v jednom z parkov v centre najznámejšieho strediska na poľskej strane Tatier.
Silvestrovské oslavy v Zakopanom, ktoré organizuje TVP, sa na mieste zúčastňujú desiatky tisíc ľudí a niekoľko miliónov ľudí show sleduje v televízii.
Generálny riaditeľ TVP Jacek Kursk oznámil, že "v záujme toho, aby Silvester spájal, a nie delil, aby nevyvolával negatívne emócie, sa vraciame na pôvodné miesto".
Kritici pôvodných plánov poukazovali na to, že štadión okolo skokanského mostíka Wielka Krokiew sa nachádza v susedstve Tatranského národného parku. "Musíme si uvedomiť, že zvieratá sú na hluk citlivejšie ako ľudia," pripomenulo vedenie národného parku. Upozornilo, že ak sa napríklad medvede prebudia predčasne zo zimného spánku, nemusia prežiť až do jari. Takýto prípad sa v Tatrách stal vlani.
Pod petíciu proti konaniu silvestrovských osláv pod skokanským mostíkom sa podpísalo asi 28.000 ľudí a cez centrum Zakopaného minulú sobotu prešlo niekoľko stoviek protestujúcich s figurínou medveďa na nosidlách.
Poľská televízia, ktorej vedenie obsadili ľudia blízki vládnucej národno-konzervatívnej strane Právo a spravodlivosť, rozhodnutie o presunutí silvestrovského koncertu odôvodnili aj tým, že "sa objavili informácie o snahách oslavy prekaziť". Podľa TVP by za takými snahami mohli stať skupiny blízke Výboru na obranu demokracie (KOD), hnutie kritické voči vláde Práva a spravodlivosti, napísala na svojich internetových stránkach Gazeta Krakowska.

Copyright © ČTK 2019

Keby Facebook existoval v 30. rokoch, mohol by tam nacistický vodca Adolf Hitler propagovať svoje antisemitské názory. Uviedol to britský herec Sacha Baron Cohen v prejave v New Yorku. V ňom kritizoval sociálne médiá, medzi nimi aj Google, Twitter a YouTube za to, že podsúvajú „absurdnosti miliardám ľudí“. Vyjadril sa tak na na konferencii židovskej mimovládnej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL).
„Ak im zaplatíte, Facebook zverejní akúkoľvek politickú reklamu, aj keď je to klamstvo. Ešte vám aj pomôžu presne zacieliť tieto klamstvá na ich používateľov pre maximálny efekt. Na základe tejto zvrátenej logiky, keby Facebook existoval v 30. rokoch, umožnil by Hitlerovi zverejňovať 30-sekundové reklamy na jeho 'riešenie židovského problému',“ vyhlásil Cohen. Podľa jeho slov preto prišiel čas „od základov prehodnotiť“ sociálne médiá a to, ako šíria „nenávisť, konšpirácie a klamstvá“.
Mediálne spoločnosti sa dostávajú pod čoraz väčší tlak, aby obmedzili šírenie dezinformácií v rámci politickej reklamy. Facebook tvrdí, že nebude overovať fakty v politickej reklame, Twitter ju, naopak, všetku zakázal. Spoločnosť Google oznámila, že politickú reklamu obmedzí.
Sacha Baron Cohen je známy fiktívnymi postavami ako Ali G, Borat, Brüno či admirál generál Aladeen, ktoré stvárnil vo filmoch Ali G Indahouse (2002), Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa (2006), Brüno (2009) a Diktátor (2012). Zahral si tiež v snímkach Rýchlo a desivo: Šialené preteky (2006), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007), Hugo a jeho veľký objav (2011), Bedári (2012), Grimsby (2016) alebo Alica v Krajine za zrkadlom (2016).


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.