22. 4. 2020

COVID-19 má obrovský dopad na audiovíziu

COVID-19 má obrovský dopad 

na audiovíziu

Audiovizuálny priemysel je tvorený reťazcom vzájomne prepojených vzťahov - pozri:
Štruktúra audiovizuálneho priemyslu.
Tvoria ho prevažne menšie firmy a najmä veľmi početná skupina SZČO (fyzické osoby: živnostníci, 1-osobové spoločnosti s.r.o., umelci v slobodnom povolaní). A práve táto skupina je momentálne v akútnom ohrození. Od 10. 3. 2020 sú ľudia v sektore odstrihnutí od práce, a tým pádom od akéhokoľvek príjmu. Pri nulovom príjme majú nárok na maximálne 270 EUR za marec a následne najviac 540 EUR za apríl (na rozdiel od ľudí v zamestnaneckom pomere v zatvorených prevádzkach, ktorí majú nárok viac ako dvojnásobný príspevok), nemajú odpustené odvody a nijaký nárok na kompenzáciu fixných nákladov (nájomné, lízingy). Opatrenia obmedzujúce fungovanie audiovizuálneho priemyslu ešte chvíľu potrvajú a aj po ich uvoľnení budú mať na sektor ďalekosiahle následky.

Podľa materiálu Asociácie nezávislých producentov Odhad dopadu opatrení v súvislosti s COVID-19 na audiovizuálny priemysel bude výpadok financií pre ľudí a spoločnosti v sektore audiovízie predstavovať v roku 2020 spolu objem 58.830.000 EUR.

V oblasti audiovizuálnej výroby predstavuje výpadok 38% celoročného objemu a v prípade filmovej distribúcie 36% celoročného objemu. Z toho vyplýva, že ľudia a spoločnosti v sektore nemajú šancu si nulové príjmy v týchto týždňoch „nadpracovať“, naopak, práce bude celkovo o 38% menej. Takže odklad odvodových a iných povinností pre nich nie je žiadnou pomocou. Naopak, budú pred sebou len nabaľovať čoraz väčšie dlhy. Z celkového pohľadu na vývoj v audiovizuálnom priemysle - ak nedôjde k zásadnej pomoci zo strany štátu (pozri: Návrhy opatrení pre sektory kreatívneho priemyslu v súvislosti s krízou COVID-19), následkom bude mnoho osobných a firemných bankrotov a narušenie samotnej infraštruktúry priemyslu, čím bude znemožnená, resp. zásadne oddialená jeho opätovná revitalizácia.

Materiál spracovala Asociácia nezávislých producentov v spolupráci s Creative Industry Forum. Dáta poskytli jednotlivé segmenty audiovizuálneho priemyslu.