10. 7. 2020

Zomrel Svatopluk Matyáš

Zomrel Svatopluk Matyáš

Vo veku 90 rokov zomrel dnes herec Svatopluk Matyáš.

Známy je z filmov Nebeskí jazdci, Stretnutie v júli či Akcia Bororo a seriálov Kamenný poriadok, Priatelia Zeleného údolia alebo 30 prípadov majora Zemana. Pôsobil tiež v divadlách v Hořovicích, Hradci Králové, Ostrave a Košiciach. Naposledy stál pred kamerou v roku 2014 v televíznom seriáli Stopy života.
Svatopluk Matyáš sa narodil 18. októbra 1929 v Radslaviciach na Přerovsku, po maturite na obchodnej akadémii v Prahe vyštudoval odbor herectvo na DAMU. Vytvoril rad milovnických aj charakterových divadelných rolí, bohatá je jeho filmografia aj účinkovanie v televíznych inscenáciách.
Vo filme sa Matyáš objavil hneď ako čerstvý absolvent DAMU v troch snímkach z roku 1956, ktoré sú však dnes už skôr zabudnuté. Väčšiu úlohu potom hral vo vojnovej dráme Ročník 21 (1957), ale rovnako ako u rady iných hercov, tak aj u Matyáša bolo jeho mimopražské divadelné angažmán príčinou jeho relatívne málo filmografia až do konca 60. rokov. Väčšiu úlohu dostal znovu vo vojnovej dráme Nebeskí jazdci (1968).
S rozvojom regionálnych televíznych štúdií Matyáš ako člen moravských divadelných scén dostal viac príležitostí v projektoch ostravskej a brnenskej televízie. Diváci si ho tak môžu pamätal zo seriálov Kamenný poriadok (1975) alebo Priatelia zeleného údola (1979).
Okrem spomínaných filmov účinkoval tiež treba vo filmoch Pozor, vizita !, Schôdzka sa tiene, Skalpel, prosím, Anjel zvádza diabla, Všetci moji blízki, Nejasná správa o konci sveta, Putá alebo Tri sezóny v pekle.


 Copyright © ČTK 2020