25. 9. 2020

Serial Killer 2020

Serial Killer 2020

Tretí ročník brnenského festivalu Serial Killer ponúkne tento rok seriálové novinky k zhliadnutiu zadarmo vďaka spolupráci so streamovacím portálom DAFilms. Uskutoční sa aj projekcie epizód na veľkom plátne a sprievodný program, a to v brnenskom Divadle Husa na provázku 25. až 27. septembra. Novinárom to dnes povedala riaditeľka a zakladateľka medzinárodného festivalu televíznych a webových seriálov Kamila Zlatušková.

"Väčšina ponuky bude po dobu konania festivalu zdarma na streamovanie na DAFilms. Bude potrebné sa len zaregistrovať na našom portáli," povedala výkonná riaditeľka DAFilms Diana Tabakov. Po registrácii bude od 22. do 27. septembra možné prehrať prvé dve epizódy seriálov uvedených v rámci festivalu.

Program je podľa dramaturgičky festivalu Táni Zabloudilovej rozdelený do niekoľkých kategórií. Sekcia Medzinárodná panoráma predstavuje seriály prevažne zo západnej Európy. Zastúpené sú v nej obzvlášť politická drámy a rekonštrukcie zločinov. V kategórii webseriály bude uvedený napríklad premiérový diel českého seriálu Terapie zdieľaním internetovej televízie mall.tv. Seriál v réžii Johany Ožvold je v tomto roku jediným českým súťažným snímkou, dodala Zlatušková.

V súťažnej sekcii sa stretnú diela zo strednej a východnej Európy ako estónsky seriál Zradca alebo ruský Dobrý človek. Porota bude o víťazovi súťažnej sekcie rozhodovať vzhľadom k pandémii koronavírusu online. Medzi porotcami sú bývalý šéf dramatickej tvorby britskej televízie Channel 4 Peter Ansorge alebo spolupracovníčka Larsa Von Triera producentka Vinca Wiedemannová.

Usporiadatelia tento rok venujú zvláštnu pozornosť dielam z Veľkej Británie. "V čase po brexite je tunajšia spoločnosť výrazne rozdelená a televízne autori priepasť medzi Britmi tematizuje s citlivosťou britskej sociálno-realistické filmovej školy," uviedla Zabloudilová. V sekcii Focus tak budú k videniu britskej seriály ako napríklad Back to Life alebo The Nest.

V brnenskom divadle sa záujemcovia môžu zúčastniť projekciou epizód na veľké plátno alebo diskusných fór s hercami, režisérmi a ďalšími osobnosťami českej televíznej scény. Účasť na jednej z nich podľa riaditeľky festivalu potvrdil minister kultúry Lubomír Zaorálek. Odovzdaná tu bude aj cena Progressive Killer. Tento rok sa jej laureátom stane producent a režisér Viktor Tauš, ktorého kriminálna dráma Zradcovia sa súťaže zúčastnila v roku 2019. Tauš je tiež tvorcom detektívna minisérie Vodník, ktorá bola tento rok v marci ocenená Českým levom v kategórii najlepší televízny film alebo minisérie.

Podľa informácií na webe medzinárodného festivalu sú projekcie v brnenskom divadle tento rok zadarmo. Vzhľadom k obmedzenej kapacite sály však nie je možné si miesta dopredu rezervovať.

Copyright © ČTK 2020