11. 11. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Čínska spoločnosť ByteDance, vlastník aplikácie na zdieľanie videí TikTok, podala v utorok (10. 11.) nesk
oro večer podnet na odvolacom súde v USA. Napáda v ňom príkaz administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorý má nadobudnúť účinnosť vo štvrtok (12. 11.) a požaduje, aby sa dovtedy zbavila americkej divízie.
Trump nariadil 14. augusta ByteDance, aby sa zbavila amerických aktív do 90 dní, ktoré uplynú vo štvrtok. Trumpova administratíva tvrdí, že TikTok predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda môže vďaka nemu získať osobné údaje užívateľov z USA. TikTok, ktorý má viac ako 100 miliónov užívateľov v USA, tieto obvinenia popiera.
V návrhu podanom na americkom odvolacom súde spoločnosť ByteDance uviedla, že žiada súdne preskúmanie príkazu na predaj TikToku. Argumentuje, že príkaz aj tvrdenie, že TikTok predstavuje bezpečnostnú hrozbu, boli nezákonné a sú porušením práva podľa ústavy USA.
ByteDance medzitým rokuje so spoločnosťami Walmart a Oracle o prevode amerických aktív TikTok do nového subjektu. Čínska firma uviedla tiež, že požaduje predĺženie príkazu na odpredaj zo 14. augusta o 30 dní, aby mohla dokončiť dohodu.
Biely dom a ministerstvo financií odmietli správu komentovať.
V septembri TikTok oznámil, že má predbežnú dohodu s Walmartom a Oracle o podiele v novej spoločnosti, ktorá bude dohliadať na operácie v USA.
Jedným veľkým problémom, ktorý pretrváva, je vlastnícka štruktúra novej spoločnosti TikTok Global, ktorá by bola majiteľom aktív TikToku v USA.




Čínska aplikácia TikTok v stredu oznámila, že v priebehu troch mesiacov plánuje v Írsku prijať najmenej 200 ľudí. Celkový počet jej zamestnancov v krajine sa tak zvýši z 900 na 1100 do konca januára 2021.
Aplikácia pre zdieľanie videí, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance, otvorila začiatkom roku 2020 v Dubline svoje centrum dôvery a bezpečnosti, aby mohla kontrolovať a zmierňovať obsah zdieľaných príspevkov.
Na začiatku pracovalo v jej írskom centre menej ako 20 ľudí, v súčasnosti je ich už takmer 600, uviedol v blogu Cormac Keenan, vedúci oddelenia dôvery a bezpečnosti v TikTok. Mnohí z nich predtým kontrolovali obsah sociálnej siete Facebook.
TikTok zamestnáva ľudí aj na iných pozíciách v Írsku. Napríklad nedávno tam zriadil európsky tím pre ochranu údajov a súkromia. A zaviazal sa tiež vybudovať v Írsku do roku 2022 dátové centrum v hodnote 420 miliónov eur. Bude to jeho prvé dátové centrum v Európe, z ktorého sa nakoniec stane európske centrum užívateľských dát.
Keenan uviedol, že rýchly rast spoločnosti v Írsku dopĺňa rast komunity TikTok. „V súčasnosti je na TikToku každý mesiac aktívnych viac ako 100 miliónov ľudí v Európe a my chceme zabezpečiť, aby sa táto komunita neustále rozrastala, a preto robíme všetko pre to, aby sme TikTok udržali v bezpečnom priestore,“ dodal.
Írsko sa vďaka svojej relatívne nízkej dani z príjmu právnických osôb stalo hlavnou základňou technologických gigantov. V krajine majú svoje európske centrá napríklad Apple a Facebook. V Dubline tak žijú desaťtisíce zamestnancov technologického sektora.
TikTok má tiež centrum pre dôveru a bezpečnosť v Singapure. V septembri Theo Bertram, riaditeľ spoločnosti TikTok pre vzťahy s vládou a verejnú politiku v Európe uviedol, že v spoločnosti TikTok už pracuje viac ako 10.000 ľudí na celom svete v oblasti dôvery a bezpečnosti.
V Európe má TikTok vyše 2000 zamestnancov, pričom väčšinu z nich v Dubline a Londýne.
TikTok zvažuje, kde si otvorí medzinárodné sídlo v snahe dištancovať sa od svojej materskej čínskej spoločnosti, ale ešte musí urobiť formálne oznámenie.
Najväčšia kancelária TikToku v rámci celého sveta je v Los Angeles v Kalifornii. Budúcnosť spoločnosti v USA je však neistá po tom, čo prezident Donald Trump 14. augusta vyhlásil, že v USA bude aplikácia zakázaná, pokiaľ nebudú jej americké aktíva do 12. novembra predané firme z USA.

 

Copyright © TASR 2020